CDR.cz - Vybráno z IT

Ruský Yandex se spojil s Uberem a vypustili do Evropy první autonomní taxi

Největší ruský vyhledávač Yandex spolu s Uberem vytvořili své vlastní autonomní taxi nazvané Yandex.Taxi, které je první funkční autonomní taxi na evropském kontinentu.

Největší ruský vyhledávač Yandex, který zastupuje přibližně 65 % trhu, nedávno představil novou možnost dopravy v Innopolisu. Jedná se o autonomní vozidla taxi služby.

Město Innopolis bylo vystaveno v roce 2012 jako technologický park, který má být zaměřen na podporu high-tech průmyslových odvětví. V roce 2015 získal Innopolis statut města těsně před tím, než byl oficiálně zahájen provoz. Jeho současná podoba není konečná, ale bude se dále rozvíjet v několika etapách a má dosáhnout celkové rozlohy 120 hektarů.

Yandex, který bývá také označován jako ruský Google, se spojil se službou Uber a společnými silami vytvořili nový subjekt s hodnotou okolo 4 miliard dolarů nesoucí názvem Yandex.Taxi. O svém záměru vyrábět vlastní autonomní automobily se Yandex.Taxi svěřilo veřejnosti již minulý rok.

Tento krok ze strany Yandexu je prvním takovým počinem na našem kontinentu. V Evropě je sice několik automobilek, které se snaží vyvíjet autonomní vozidla, ale až Yandex přivedl autonomní taxi do skutečného provozu.

Prozatím budou do provozu nasazeny pouze dvě vozidla, která budou své služby nabízet zcela zdarma. Z preventivních důvodů bude přítomen i bezpečnostní řidič, který bude dohlížet na průběh celé cesty.

Zástupce společnosti uvedl na firemním blogu: „Náš tým plánuje budoucí rozšíření naší služby autonomních vozidel tak, aby zahrnovala i další zastávky, více vozidel nebo třeba i odstranění bezpečnostního řidiče.“

Zdroje: 

Diskuse ke článku Ruský Yandex se spojil s Uberem a vypustili do Evropy první autonomní taxi

Žádné komentáře.