CDR.cz - Vybráno z IT

Budeme tablety ovládat sílou mysli? Samsung testuje čtení myšlenek

samsung-mit
Samsung přichází s novým způsobem komunikace se zařízeními jako ze sci-fi filmu. Je možné, že ovládání pomocí myšlenek změní přístup, jakým lidé pracují a vnímají své přístroje?

Společnost Samsung v současné době experimentuje s tabletem, který by se dal ovládat prostřednictvím myšlenek. Stačí pouze chtít a přístroj udělá, co požadujete. Korejská firma spolu s vědci z americké univerzity MIT provedla demonstraci alternativního ovládání zařízení sílou mysli na tabletu Samsung Galaxy Note 10.1.

"Před několika lety byla klávesnice jediný způsob, jak ovládat mobilní telefon, ale v dnešní době může uživatel pro komunikaci použít hlas, dotek, gesto a pohyb očí. Přidáním dalšího možného vstupu se nám naskytne pohodlnější a bohatší způsob interakce s mobilními zařízeními," řekl k projektu vedoucí výzkumného týmu Insoo Kim.

Myšlenky zatím není možné snadno šířit vzduchem, proto byl figurant vybaven speciální čepicí, která zajišťovala EEG monitorování pomocí elektrod. Uživatel plnil zadané úkoly tak, že se soustředil na požadovanou ikonu na displeji. Každá z nich přitom blikala jinou frekvencí. Při této činnosti mu byla snímána mozková aktivita a podle toho, kterou z ikon si vybral, se provedl konkrétní příkaz. Pomocí myšlenek muž například otevřel aplikaci, zastavil přehrávaní hudby nebo předal textovou informaci.

Jeden příkaz trvá přibližně pět sekund, přičemž přesnost simulace je 80 až 95 procent. Tento způsob ovládání by mohli využít například lidé se sníženou pohyblivostí. Následující video ukazuje několik ukázkových příkazů, s nimiž se tablet dokáže poradit. Velice nás v redakci potěšilo, že si vědci pro demonstraci ovládání hudby vybrali právě ukázku z Novosvětské od našeho hudebního skladatele Antonína Dvořáka.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Budeme tablety ovládat sílou mysli? Samsung testuje čtení myšlenek

Pátek, 26 Duben 2013 - 13:27 | CCblue | "Ruko, zvedni ten míček!" :-D
Čtvrtek, 25 Duben 2013 - 11:28 | DRK | A nového je na tom co? S tímhle se experimentije...

Zobrazit diskusi