CDR.cz - Vybráno z IT

Samsung zahajuje aktuální čtvrtletí výrobou flexibilních displejů

samsung-amoled
Že se právě Samsung věnuje vývoji flexibilních displejů, vás určitě moc nepřekvapí. V dubnu tohoto roku a vlastně i nějaký ten rok předtím se objevovaly na internetu útržkovité informace o tom, jakou vizi a koncept ten či onen výrobce z hlediska flexibilních displejů objevil a jak pokročil.

O společnosti Samsung se na přelomu března a dubna tohoto roku hovořilo ve spojitosti s flexibilními displeji a technologii Youm. Ta měla ve své povaze doslova zapsanou nejen ohebnost, ale také lehkost, tenkost a velkou odolnost (takřka až nerozbitnost). Samsung tohoto efektu dosáhl především tím, že odstranil několik vrstev z běžných displejů (tedy převážně sklo) a použil jiné materiály. Konkrétně námi zmiňovaná Youm technologie využívá čtyř vrstev: polarizátor, encap, organické vrstvy a TFT film.

youm-flexible-amoled

První pružné AMOLED displeje by měly z výrobních linek začít sjíždět už toto čtvrtletí. Jsou tady však dvě "ale". Za prvé se s uživatelskou ohebností a skladností budeme muset rozloučit. Zdroje uvádí, že aktuální verze displejů bude implementována na koncové zařízení s ochranným sklem, takže o nějakém ohýbání/překládání nemůže být vůbec řeč. První vlna těchto displejů má především (mimo marketingu) nabídnout flexibilitu tvaru z pohledu celkového zařízení, tedy řečeno jednoduše: celé zařízení ohnout výrobcem do zajímavého tvaru, moderně jej vytvarovat. (Jestli to bude praktické, těžko nyní soudit.) A abych nezapomněl, nabídnout má také především zajímavou fyzickou tloušťku Youm panelu. Ta by totiž neměla překročit rozměr 0,6 mm, což je z pohledu dnešních AMOLED displejů téměř třetinová hodnota.

samsung-amoled-flexible-display

Tím druhým "ale" je dostupnost pro koncového zákazníka. I když se výroba datuje k tomuto čtvrtletí, na nasazení do smartphonů a dalších zařízení si budeme ještě muset minimálně dva roky počkat. Samsung v tomto ohledu uvažuje totiž až o roce 2014.

Při psaní tohoto článku jsem si nějak vzpomněl na jedno už dost starší video od společnosti Nokia, která kdysi také uvažovala o vývoji flexibilních displejů. Pro zajímavost přikládám také jejich koncept (aktuálně zřejmě bez realizace).

Tagy: 
Zdroje: 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Samsung zahajuje aktuální čtvrtletí výrobou flexibilních displejů

Středa, 25 Červenec 2012 - 16:25 | HKMaly | (Podival jsem se na video) Dobre, zda se, ze...
Středa, 25 Červenec 2012 - 16:21 | HKMaly | On ten telefon od Nokie by potreboval flexibilni...

Zobrazit diskusi