CDR.cz - Vybráno z IT

Samsung Shape: Bezdrátový audio systém nejen do vašeho obýváku

Samsung Shape - img1
Je libo bezdrátové reproduktory pro vaše chytrá domácí zařízení? Jihokorejský Samsung oznámil audio systém Samsung Shape, který obsahuje bezdrátový reproduktor M7 s Bluetooth, NFC či Wi-Fi. Jaké funkce nabízí a za jakou cenu jej bude možné koupit?

Bezdrátový audio systém může být velmi užitečným zařízením v našem obývacím pokoji, jelikož dovoluje připojení takřka všech moderních zařízení s podporou bezdrátových technologií Bluetooth nebo Wi-Fi. Můžeme jej tedy snadno spárovat s chytrým telefonem, tabletem a klidně i s televizí, jejíž reproduktory většinou nebývají moc hlasité.

Několik bezdrátových audio sestav pro naše miláčky už na trhu nalezneme a nově se mezi ně zařadí také Samsung, který tento týden oznámil svůj bezdrátový audio systém Samsung Shape Wireless Multiroom. Při koupi jeho základní verze získáme jeden reproduktor M7 a spolu s ním i krabičku Hub, která obstarává komunikaci s reproduktory v případě, že jich máme v sestavě více.

Samsung Shape - img3

K reproduktoru se můžeme připojit přímo z našeho telefonu, tabletu, počítače nebo televize a k dispozici máme tři druhy bezdrátových technologií: Bluetooth, NFC nebo Wi-Fi. Pakliže máme reproduktorů přikoupeno více, připojujeme se ke krabičce Hub a v nainstalované aplikaci si zvolíme, zda chceme vybrané skladby přehrát ve všech nebo jen v některém z reproduktorů (ve vybrané místnosti).

Samsung Shape - img2

Samotný reproduktor M7 bude k dispozici v černé nebo bílé barvě a díky svému tvaru jej snadno umístíme do rohu místnosti. Kromě bezdrátových připojení nabídne i Ethernetovou zdířku pro stálé připojení k internetu a k dispozici má i jedno USB. To ale slouží pouze pro update firmwaru a například externí disk skrz něj bohužel nepřipojíme. Pro kvalitnější prostorový zvuk by se pak samozřejmě hodil i druhý reproduktor, který ale vyjde na dalších 8 tisíc korun - vlastní repro k systému připojit nelze. Jak výkonné jsou použité reproduktory bohužel výrobce nezveřejňuje, mluví pouze o subwooferu s pěnovým závěsem a CNT mid-range.

Samsung Shape - img4

Audio systém Samsung Shape je multiplatformní a využijeme jej jak s jablečným iOS, tak s Androidem od Googlu. Podporuje také několik hudebních služeb jako třeba Amazon Cloud Player, Pandoru či TuneIn Radio. V budoucnu výrobce plánuje přidání podpory i dalších oblíbených služeb, mezi které patří například Spotify.

Samsung Shape - img5

Dostupnost Samsung Shape je plánována na 13. říjen, jeden reproduktor vyjde na 400 dolarů, tedy na více než 8 tisíc korun, a krabička Hub pak stojí další tisícovku. Za jeden bezdrátový reproduktor je to tedy poměrně veliká suma. Doufejme tak, že pro nás výrobce s doprovodem vysoké ceny přichystal i výbornou kvalitu reprodukce (jinak bychom se na to Samsungu podívali ;)

Líbí se nám poměrně rozsáhlá nabídka bezdrátových technologií reproduktoru i jednoduché ovládání přes instalovanou aplikaci. Jsme tedy velmi zvědavi, jak si tento audio systém nakonec obstojí v podrobných testech. Pokud by vám jeho cenovka přišla ale příliš vysoká, máme pro vás o polovinu levnější alternativu od dánského výrobce Jabra, kterou jsme si v loňském roce vyzkoušeli i my:

Jabra-SOLEMATE™_White_01

Solemate – bezdrátový repráček na stůl do kanceláře

Ke konci minulého roku jsme pro vás vyzkoušeli bezdrátový reproduktor Solemate, který se může chlubit jak kompaktními rozměry, širokou bezdrátovou výbavou a velmi dobrým zvukem, tak i níže položenou cenovkou (oproti výše popisovanému Samsung Shape). Pod elegantním plastovým tělem ukrývá Solemate dva výškové reproduktory se subwooferem a na opačné straně má ještě pasivní subwoofer. Na celkově malé rozměry mají ale reproduktory výbornou hlasitost a to včetně podání basových tónů.

jabra_solemate_05

Reproduktor podporuje operační systémy iOS či Android a bezproblémově komunikuje i s Windows 8. Propojení s telefonem, tabletem nebo přenosným přehrávačem obstará buďto klasický 3,5mm jack na krátkém kablíku nebo bezdrátová technologie Bluetooth. Velmi pěknou vychytávkou je také vestavěný mikrofon, díky kterému můžeme reproduktor využít i k hlasitému odposlechu hovoru. Mikrofon pak potlačuje zpětnou ozvěnu i nepříjemný šum. Solemate upřednostní příchozí hovor nad přehrávaným multimédiem a přijmout/odmítnout jej můžete tlačítkem na horní straně. Hodí se také ještě poznamenat výdrž baterie, která nabídne až 8 hodin nepřetržitého streamovaného přehrávání.

jabra_solemate_01

Seznam českých distributorů reproduktoru Solemate naleznete například na serveru Heureka nebo na oficiálních stránkách produktu a pro jeho koupi si připravte něco přes tři tisíce korun. Po našem vyzkoušení jej hodnotíme velmi kladně a řekli bychom, že s ohledem na cenu je Solemate jedním z těch lepších bezdrátových reproduktorů k našim placatým miláčkům. Cena je však věc druhá.

Velikost je rozhodně jeden z atributů, na který se při rozhodování o koupi podíváte a v zasvěcených kruzích se opravdu mluví o zmenšené a lépe přenosné variantě Solemate. Jabru však předběhl známý výrobce reproduktorů Jawbone, když nedávno představil Mini Jambox jako alternativu k většímu bratříčkovi Big Jambox. Opět to není levná záležitost (Mini vás vyjde v přepočtu na necelé 4 000,-), ale kvalita zvuku by měla být na své rozměry opravdu dobrá. 

jambox-mini
Zdroje: 

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Samsung Shape: Bezdrátový audio systém nejen do vašeho obýváku

Žádné komentáře.