CDR.cz - Vybráno z IT

Senzor LiFi přenáší data světlem - Klube se nový standard pro smartphony?

lifi
Jak přenést data do mobilu několikanásobně rychleji než přes Wi-Fi? Stačí zabudovat nebo připojit jeden světelný senzor LiFi. Má technologie předpoklady na to, aby se stala standardem pro chytré telefony?

Veletrh spotřební elektroniky CES 2014 je sice již za námi, ale ještě nějakou chvíli se k němu budeme vracet prostřednictvím produktů, které zde měly svoji premiéru. Za zmínku stojí například nová technologie s názvem LiFi (light fidelity) od společnosti Oledcomm, která se zabývá přenosem dat pomocí světla pro chytré mobilní telefony.

lifi dongle
Světelný senzor LiFi určený do jack konektoru

Oledcomm ukázal na veletrhu CES několik variant, jak by se mohl vyřešit přenos dat světlem pro smartphony. Jedním z funkčních prototypů bylo světelné čidlo ve tvaru medvídka, které stačí pouze zasunout do sluchátkového konektoru. Snadné řešení pro všechny smartphony s 3,5 mm jack konektorem.

lifi mobile
Nahrazení webové kamery světelným čidlem LiFi

Druhá ukázka byla už o něco praktičtější. Světelný senzor byl zabudován přímo do smartphonu s operačním systémem Android. Čidlo v telefonu nahradilo webovou kameru. V porovnání s medvídkovým doplňkem z přístroje nic nevyčuhuje do prostoru. Pokud nejste zastánci webové kamery, jednoduchým způsobem získáte ve vašem smartphonu o funkci navíc.

lifi data

Protokoly LiFi jsou definovány v mezinárodním standardu IEEE 802.15. Přenos dat přes LiFi je bezpečnější proti odposlechu než u technologie Wi-Fi. Navíc dosahuje relativně vysokých přenosových rychlostí. Zatímco klasické domácí Wi-Fi zařízení zvládá přenášet data většinou s rychlostí maximálně kolem 300 Mbit/s, LiFi nabízí rychlost až 1 Gbit/s.

Světelné senzory by se daly použít například pro vysílání cílených reklam nebo dalších informací na vybraných místech. Třeba když projdete kolem osvětlené výkladní skříně v obchodním centru, na letišti, v muzeu nebo v informačním středisku.

Technologie je to určitě zajímavá. S její integrací do nových telefonů nebo tabletů by nemusel být problém, otázkou však zůstává, zda budou mít výrobci o nový druh přenosu dat od Oledcomm zájem. Na druhou stranu v době, kdy se značky předhánějí, kdo bude mít ve svém přístroji co nejvíce toho nebo tamtoho, někdo by se na udici chytit mohl. Trh by tak mohl mít přinejmenším aspoň jeden unikátní druh Android telefonů se světelným čidlem. A už je jedno, kdo jej vyrobí, záleží hlavně na prodejní ceně.

Se světlem se dají dělat nevídané věci. Kromě přenášení dat si můžete třeba i něco nakreslit.

Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Senzor LiFi přenáší data světlem - Klube se nový standard pro smartphony?

Úterý, 14 Leden 2014 - 17:16 | HKMaly | Zeby KONECNE nekdo prisel na to, ze smerovany...
Úterý, 14 Leden 2014 - 08:42 | AndyF1 | Toto by mohli montovat do monitorov a cez USB 3...
Pondělí, 13 Leden 2014 - 23:54 | Martin Mikula | Hodně nových telefonů a hlavně tabletů poslední...
Pondělí, 13 Leden 2014 - 17:26 | Begy | kdyby radši vrátili infra port... na starým MDA...

Zobrazit diskusi