CDR.cz - Vybráno z IT

Seznam vyvinul prohlížeč s umělou inteligencí: Překládá cizojazyčné stránky

Společnost Seznam.cz se rozhodla do svého prohlížeče nasadit umělou inteligenci, resp. neuronovou síť, která má pomoci překládat cizojazyčné weby. Výsledek je prý srozumitelný a věrohodný. Jen za poslední rok uživatelé nechali přeložit cizojazyčný web tři a půl milionkrát.

Seznam začal před nějakou dobou pracovat na vlastním prohlížeči a nyní oznámil jeho novou verzi. Asi největší změnou, kterou může běžný uživatel Seznam Prohlížeče spatřit, je překladač webových stránek, který je založený na umělé inteligenci, resp. na neuronových sítích. V praxi tak veškeré automatické překlady budou z pohledu češtiny daleko přirozenější a srozumitelnější.

První překlady začal Prohlížeč od seznamu aplikovat již před pěti lety, ale až nyní se dá skutečně mluvit o propracovaném překladu. Automatický překlad si pak může aktivovat prakticky každý, a to kliknutím na ikonku v adresním řádku.

Původně nebyl překladač založen na umělé inteligenci, ale byl použit tzv. frázový překladač. Na nové verzi překladače pracovala mimo jiné i brňenská společnost Lingea, která tvrdí, že tato technologie poměrně věrohodně napodobuje činnost lidského mozku a celý přeložený text je pak velice kvalitní.

Služba překladače je ze strany uživatelů velice populárním nástrojem, o čemž svědčí tři a půl milionu cizojazyčných překladů jen během posledního roku. Nejčastěji pak podle statistických údajů lidé překládali z angličtiny do češtiny stránky internetových obchodů. V současné době nabízí mimo nejpoužívanější angličtiny také němčinu, francouzštinu, španělštinu, ruštinu a italštinu.

Diskuse ke článku Seznam vyvinul prohlížeč s umělou inteligencí: Překládá cizojazyčné stránky

Pátek, 15 Říjen 2021 - 17:55 | Stan | Ale není normálně to fungovalo a od nějaké doby...
Pátek, 15 Říjen 2021 - 09:08 | peca | To vypadá spíše na problém v prohlížeči, nebo...
Čtvrtek, 14 Říjen 2021 - 15:01 | Stan | Kdyby raději opravili chybu na svých stránkách...

Zobrazit diskusi