CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Širokoúhlé kontaktní čočky - dívejte se na svět jako hmyz

Homo erectus měli větší mozek, ale byly hloupější, to proto že měli větší oči a víc viděli což využívalo větší část mozku, než měli navíc o proti nám a tudíž už jim nezbylo dost "výkonu" na sofistikované přemýšlení jako u našeho druhu. Pokud i uměle rozšířím zorné pole člověka, tak dosáhneme podobného efektu- sníží se nám inteligence, nebo schopnost tak důkladně a rychle přemýšlet, mozek bude zaměstnán zpracováním větší plochy obrazu a informací. Z výzkumu jasně vyplynulo, že nejen velikost mozku, ale i výkonnost a náročnost smyslů na něj napojených, má přímou úměrnost i v inteligenci tvora. Pokud bude mít jiný druh člověka 4 nohy a 4 ruce, tak i přes to ž by měl větší mozek cca. o 10-20 %, tak i přes to by byl hloupější. Člověk je tak chytrý díky tomu, že své smysly vlastně osekal na minimum a není nutné využívat k jejich chodu tak velkou kapacitu mozku, jako bylo nutné u našich předchůdců. Všimněte si že géniové, nejsou skoro schopný se o sebe postarat :-D Něco za něco.....

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

I když zvýšíš množství světla vstupujícího do oka, rozlišovací možnosti sítnice neovlivníš, pixelů tam bude furt stejně :)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

nevyvracím, že ta čočka vám dá širší úhel pohledu, ale je to za cenu nižšího rozlišení, protože body, které měly na starosti ostřejší zrak dopředu teď budou částečně využity na pohled do strany

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Homo erectus měl větší mozek - než ty docela určitě!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jedine v cem mas pravdu je, ze velikost mozku neni podstatna, podstatna je struktura, respektive kolik neuronu ma jakou funkci. Namatkou, bez ohledu na to co si nasadis na oci, struktura tveho mozku se nezmeni, ergo nehrozi, ze bys zblbnul, pokud uz blbec nejsi (.... hmmm ....). A mimochodem, clovek nema v optickem centru dost neuronu na vyhodnoceni vsech informaci z oka, spoustu toho zahazuje.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

U člověka by to podle mě vliv na inteligenci nemělo, pokud ty čočky nejsou přirozenou součástí vzniklou evolucí. Přinejhorším by mozek prostě takové množství informací odmítl a člověk by buď neviděl o moc lépe nebo by nedokázal zaostřit nebo ho z toho začala bolet hlava. Nemyslím, že by se mozek dokázal přeorganizovat tak rychle, že by ze dne na dne zahodil část funkcionality a začal používat něco jiného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja si práve myslím že ľudský mozog je v adaptácii na takéto rôzne obmedzenia a rozšírenia výnimočný. Zober si ľudí ktorí nikdy nemali niektorý zmysel, ich mozog sa do narodenia vysíjal normálne ale potom sa musel prispôsobiť a vznikli zaujímavé rozšírenia a prepojenia iných centier. Alebo vôbec ľudí s implantátmi, ktorí na základe (pre nás) podivných zvukov a elektronického ucha počujú a rozumejú, nejako sa to naučili. Nehovoriac o tom ako pacienti po voperovaní elektronických náhrad očí dokážu na základe tých 8x8 pixelov rozoznávať neuveriteľné veci. Alebo "vidieť" jazykom.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jedna věc - člověk mozek vůbec nevyužívá naplno, podle některých teorií jenom z několika procent. Takže pokud by zpracovával víc dat z některých smyslů, tak to neznamená, že by to nemusel zvládnout.

Velikost mozku s inteligencí až tak moc nesouvisí, záleží spíš na propojení neuronů. To, že měl nějaký druh s omezenějšími smysly se stal inteligentnější nemusí znamenat, že to bylo omezením smyslu. Prostě se mu mozek vyvinul lépe. Člověk má smysly omezené, protože je prostě nepotřebuje tak dokonalé, jako ostatní druhy. Pro lidi byl důležitější zrak než ostatní smysly, proto má horší čich a sluch než třeba pes. V noci byli spíš v jeskyních, takže nevidí moc dobře ve tmě atd. Ale nad ostatními druhy vyhrál především inteligencí, proto se rozvinula nejvíce a byla důležitější než ostatní smysly.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

"Hmyzí zrak ... rychleji ... rozpozná sebemenší změnu obrazu. To je zřejmě jeden z důvodů, proč je pro člověka těžké zabít mouchu - vidí o krok napřed."

To není muším zrakem, ale jednoduchostí cesty mezi světlocitlivým receptorem v oku a rozhodovacím centrem v mozku mouchy. Tato dráha je krátká, prochází jen přes pár neuronů a reakce na změnu intenzity a barvy světla je tedy velmi rychlá.

U člověka je tato dráha mnohonásobně složitější, signál prochází rozsáhlou primární projekční oblastí, kde se obraz skládá (barvy, 3D), ale i rozkládá na jednotlivé barevné, tvarové (křivkové) a 'kontrastemaostrostíselišící' útvary. Následně tyto obrazy prochází asociačními oblastmi, jako například rozpoznávání tvarů, rozpoznávání obličejů,... Následně informace prochází emočním centrem, které přiděluje jednotlivým obrazům pocity strachu, radosti, vzrušení, hladu a další, a až teprve poté se výsledek dostává do efektorové oblasti, kde se vybere správná odezva těla na daný zrakový podnět.

Uvádí se, že lidský mozek reaguje na vnější zrakový podnět až 10x pomaleji, než ten muší. Ale i tak lze nad mouchou vyzrát. Stačí se pohybovat dostatečně pomalu. Její rychlý mozek se slabou pamětí potom nerozezná rozdíl mezi polohou ruky 'teď' a polohou ruky 'před chvílí'. Jeví se jí stejná a tedy nemá potřebu zareagovat (odletem). :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak ako pises. Nedavno preleteli v mediach clanky na tuto temu. Nasiel som iba slovensky, snad ti to nebude vadit :-)
http://tech.sme.sk/c/6944175/muchy-lietaju-v-spomalenom-svete.html

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Slovenčina nevadí a za článek děkuji. I když tvrzení, která se tam píšou jsou dosti zavádějící. Ale je dost možné, že k tomu došlo až během překladu z původního anglického zdroje a díky snaze o formu. :) Škoda, že tam není uveden původní zdroj.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.