CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k SK Broadband žaluje Netflix za zvýšení provozu sítě: Kvůli seriálu Hra na oliheň

Poněkud mi uniká, proč prostě Netflix neplatí za kapacitu připojení, stejně jako třeba hostingové firmy. Zákazník naopak platí za přenosovou kapacitu připojení na své straně. Pokud to nepokryje náklady poskytovatelů připojení mezi Netflixem a odběratelem, je to problém špatného nacenění připojení. Přijde mi, že ISP se snaží nabídnou "hezkou cenu" a pak se diví, že uživatel vytěžuje (chce) připojení podle svého tarifu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle není problém Netflixu - jeho servery dokáží provoz obhospodařit. Toto je problém poskytovatele připojení, kterému se nelíbí, že uživatelé využívají to, co si zaplatili (jim bylo přislíbeno) a chce víc peněz (možná nestíhá jeho infrastruktura a nechce se mu investovat ze svého do vylepšení). Jenže je chce po nepravém. Uživatelé by ho vyfuc... ehm... poslali do končin, kde slunce nesvítí (přešli ke konkurenci), tak podal žalobu na poskytovatele obsahu.

Takže Netflix je v právu (dle selského rozumu). A že neplatí za kapacitu připojení? Právě naopak - jejich servery něco stojí + připojení k páteřní síti, které nejspíš bude hodně široké a ne zrovna levné.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak v zásadě píšu o tom samém. Netflix je podle mě také _pouhý_ uživatel připojení k internetu. Stejně jako zákazník Netflixu. Oba si platí nějaké připojení a to chtějí využívat tak, jak jim poskytovatel sliboval. Ten nasliboval, ale nemá na to infrastrukturu a namísto přiměřené ceny na obou koncích "kabelu" chce "podojit" tučnější krávu... A je to podle mého špatný přístup.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ISP se zlobí, že jeho zákazníci skutečně používají poskytovanou službu? Asi je zase úterý...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. „Udělal si hospodu, ale chodili mu tam lidi“.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hospoda Na mýtince. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty neomezené data, to je zlo! # irony
- Netflix by na ně měl hodit protižalobu, že se mu v jejich síti seriál načítá příliš pomalu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

super, majitel taxisluzby zaluje nocny klub, lebo vela ludi vola taxik ked chcu ist z diskoteky domov. Co bude nabuduce? Restauracia zaluje klienta, ze zjedol obedove menu a zaplatil?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Otevřel si hospodu, ale chodili mu tam lidi :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle nejak nechapu jako ze ISP uzivatelu netflixu si stezuje ze jeho uzivatele prilis zatezuji sit uzivanim streamu z netflixu jo :-D Jo byli zvykli ze na 1gbit nasackujou 200 useru, to uz ted asi nepujde pokud lidi zacnou vic pouzivat streamovane sluzby, budou muset snizit agregaci, posilit infrastrukturu a poklesne jim zisk a to se jim nelibi ale zalovat za to netflix je ulet :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No on Netflix má datovej tok i u HDR 4K kolem 15-17mbits. U FHD klidně kolem 3-5mbits. Takže jestli tohle neutáhne, tak už dávno měli investovat do infrastruktury. Streamovací služby jsou na vzestupu už 5 let? Času měli dost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jinak třeba chápu, že by chtěli po poskytovatelích služeb nějaký všimný, ale za předpokladu, že jejich traffic například prioritizujou. Jinak nechápu co po nich chtěj. Ale jak už víme, Korejci to hrajou jinak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo a síťovou neutralitu tím pošleme do pr...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V prve rade, squid game je proste picovina a jen predelavka battle royale. No a co se tyce sitove neutrality, tak to je samozrejme utopie, ale o tom uz byla rec nekolikrat. Neni vinou infrastruktury, ze byt nabizi pripojeni treba 100mbit, ze jej proste LOGICKY NEMUZE nabidnout vsem po celou dobu. Jde o nejaky rozumny kompromis, rychlosti peeringu mezi jednotlivyma sluzbama a podobne. Vsechno to krasne funguje, vsichni vali na 100mbit - kdyz potrebujou ...... no a pak do toho hodi vidle treba netflix, ktery vyzere cele pasmo a vetsine lidi se diky tomu citelne zpomali internet, protoze se zjisti, ze realna "vyhrazena" kapacita na pripojku neni ani 1mbit, coz muze byt klidne realne. A co teda s tim ze? Tak bud donutime poskytovatele investovat do silnejsi infrastruktury nebo zarizneme netflix nebo jej to nechame zaplatit. Jiste levicove smyslejici si reknou, jasne, at to zacaluje poskytovatel, kdyz nabizi neco, co nezvlada ..... to je asi typicke mysleni jak ted vladnouci socialisti s fasisty v USA, kdy si mysli, ze zdanenim korporaci a navyseni dluhu nebude nic stat. No, clovek s IQ>35 ale dojde k tomu, ze aby poskytovatel vybudoval lespi infrastrukturu, necha si to zaplatit ... a kym? Samozrejme koncovymi uzivateli, kdyz to nezacaluje netflix .... a ejhle, ti sami se najednou zacnou divit, proc najednou za internet neplati tri stovky, ale osm tisic:o) Cimz by se stal internet nedosazitelny pro masu lidi, cili ti by odesli a tem zbyvajicim by se opet o to musel zdrazit. Takze co udela operator? V prve rade je sitove neutralni .... pokud ale vytizeni zacne brzdit koncove linky (ono je mu uplne jedno, jestli je vytizeni na 1 nebo 100%, nestoji ho to ani korunu navic), tak zacne logicky zjistovat, kdo mu nejvic loupa pernicek. No a pokud zjisti, ze kvuli 5% pripojek s netflixem, generuje 100% trafficu a dalsi sluzby jsou tim znevyhodneny, tak proste netflix omezi a nikdo nemuze rict ani pul slova. Proc asi v pandemii youtube a netflix omezovali kvalitu? Aby nepretezovali site, protoze jsou si sakra dobre vedomi tohoto problemu. Youtube plati, tak jede .... netflix neplati, no tak pojede pomaleji, jednoduche jak facka. Uzivatele budou nasrani, ze jim nejede netflix, ale nic nenadelaji. Prejit ke konkurenci z principu neni nikde mozne, protoze vsichni poskytovatele pouzivaji jednotnou paterni infrastrukturu. Pokud bude chtit netflix nabizet maximalni kvalitu, tak se musi AKTIVNE postarat o to, aby se k platicimu zakaznikovi dostala, jak proste!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Samozrejme koncovymi uzivateli,"
To je správná odpověď. :)

"Pokud bude chtit netflix nabizet maximalni kvalitu, tak se musi AKTIVNE postarat o to, aby se k platicimu zakaznikovi dostala, jak proste!"

Pokud chce zákazník maximální kvalitu, tak si za ní musí zaplatit jak prosté!

Tak nějak nechápu ten příspěvek. Na začátku to vypadá, že levicovým a sociálním řešením pohrdáš, ale na konci volíš nejlevicovější řešení z možných. ????

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.