CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Legenda snižuje cenu: Minipočítač Raspberry Pi model B+ oficiálně ještě levněji

Stale hodne, navic za stary neprodejny model ..... rikejte si co chcete, ale je to extravejvar jak cyp uz se prodalo udajne pres 5 milionu kusu .... tady uz DAVNO nejde o kusovky, tema prodejema se zaradili mezi velkoobchodni elitu ..... 35USD je proste vic jak litr a i u nas se daji sehnat kompletni (wifi,bt, baterka, LCD, sasi, nabijecka ....... ) daleko vykonnejsi a vybavenejsi tablety za tu cenu! A tyhle tablety se vyrabi v nakladech desitek, maximalne stovek tisic kusu a furt se to vyplati .... raspi musi mit jeste daleko nizsi velkoobchodni ceny za komponenty, takze to musi byt neskutecny vejvar na to, ze jde udajne o charitativni anglickou organizaci:o)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

No a kde najdes na takom tablete "40 pinouts" ktorym raspberry disponuje? Tiez si viem predstavit raspberry2 o nieco lacnejsie: max 20 eur a niektore prislusenstvo, ako je kamerka ktora stoji v podstate tolko co cele raspberry je smiesne kedze le to len holy plosak s cipom a kablikom a ine web kamery USB kopmlet aj s infra ledkami, mikrofonom a krytom sa predavaju za 5 eur.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Myslis ten zcela bez ochrany pinout vyvedeny primo z procesoru? Jo, tak to ty tablety ven vyvedeno nemaji, ale ten procak to ma, takze pri navrhu desky staci tyhle piny vyvest ..... mno, ale zas kdyz nekdo takovou desku dela, tak ty piny jiste i tam nekde vyvedl, kdyby nahodou nekdy potreboval pripojit dalsi nejaky cip nebo obvod, tak aby nemuseli menit desku, takze verim, ze bys GPIO nasel nekde vyvedene na desce i u toho nejlevnejsiho tabletu ...... psal jsem to uz nekolikrat, pred x lety to byla za tu cenu bomba ...... dnes? ..... dnes je to obrovska obskurni deska, ktera by mohla byt 10x mensi za 5x nizsi cenu ..... vzdyt i jenom to, jak ma puvodni raspi resenou SD kartu, ze trci nekam do prdele, to mohl vymyslet leda kokot .....

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

skoda ze sa neda zohnat nejaky lcd touch panel 7-8-10'' s IPS za nejaku rozumnu cenu co sa da pripojit k raspi...ked dokazu vyrobit cely tablet za 40 eur s takym displejom ale samostatne sa kupit aj za tu cenu celeho tabletu neda ;( K raspi ponukaju nejaky smiesny dotykovy displej 3,2'' tusim v dnesnej dobe co s takym displejom ???

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

" mno, ale zas kdyz nekdo takovou desku dela, tak ty piny jiste i tam nekde vyvedl, kdyby nahodou nekdy potreboval pripojit dalsi nejaky cip nebo obvod, tak aby nemuseli menit desku, takze verim, ze bys GPIO nasel nekde vyvedene na desce i u toho nejlevnejsiho tabletu ."
...a predstav si ze nejen na nejlevnejsich, ale ani na nejdrazsich NIC TAKOVE VYVEDENO ANI JAKO CESTY NA DESCE NENI!!!!!! ....to je neuveritelne jak zvanis:-))))))

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nemá cenu se vzrušovat, protože BTJ žije na úplně jiné planetě. Rozumí tomu méně než koza petrželi, ale musí pořád dokazovat, že jedině on má pravdu. Stačí si vzpomenout na jeho tvrzení, že žádný ARM procesor nemůže stát více než 2USD a musím si ťukat na čelo. On nemá ani tolik soudnosti, aby se podíval na stránky výrobců ARM procesorů jaké jsou skutečné ceny...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, asi ziju na jine planete nez ty .... je to sotva par dni, co tu byla o dva rady vybavenejsi (proste mela, co ma mit!) a daleko levnejsi odpoved na raspi .... ale i presto se najdou zabednenci, co zijou asi fakt na jine planete nebo o pet let v minulosti, jinak si to nedovedu predstavit ..... dnes uz za vec jako raspi 25USD NENI ZADNA HITPARADA, A TO ANI OMYLEM! Zijes v dobe, kdy se prvni arm tablety se srandroidem snazily urvat nejake procento na trhu ipadum za nehoraznych 10 000! Ja ziju v dobe, kdy v CR koupis plne vybavene PC s windows brutalne rychlejsi nez 5 let stary bezny notebook/netbook nebo bezne kancelarske/domaci (7- 10 let stare) PC s XPckama v tele sotva centimetroveho tabletu za 15 stovek ..... takze z desky, ktera je defacto jenom smesny pomaly procesurek s par vyvodama za litr, opravdu nebudu uchcavat:o)))

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

"takze z desky, ktera je defacto jenom smesny pomaly procesurek s par vyvodama za litr, opravdu nebudu uchcavat:o)))"

...miliony lidí ano, ale BTJ má i přesto pravdu že:-))) ...to je neuvěřitelná malost, neznalost a zabedněnost:-)))

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, kdyz nekdo nerozumi psanemu textu, ale dokaze stvorit takovy blabol jako ty, tak to je fakt smutne ..... zkus si precist, co jsem psal ....

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz jsme u toho, jiste raspi doma mas, jakou verzi a k cemu to pouzivas? Jestli nemas a nemas zadne zkusenosti s timto oborem, pak bych a ja vsichni ostatni ocenili, kdyby od ted bylo tvym prispevkem pouze mlceni ......

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

...aaaa došli argumenty:-)))))) ...překvapivě mám všechny modely Rasbi, všechny modely Arduina a bananu (základní, ne R1čku) ...jak překvapivé:-)))))

B.
p.s. ..."a ja vsichni ostatni" ..no ...zatím to vypadá, že jediný kdy by měl už přestat o tomto oboru mluvit si jedině ty:-))))

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

uz pod tim clankem o CHIPu (to ma byt ta tvoje daleko levnejsi odpoved na RPi hadam) ti vysvetlili, ze kdyz se k tomu prida HDMI, aby to bylo srovnatelne s RPi, tak to stoji stejne jako RPi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

TVL, faaaakt jo? Nekecej ..... a videl jsi ty specifikace? Ne! Tak proc to vubec pises???

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

CHIP je kickstarter, tzn pucis jim dnes $29 (vsiml sis toho postovneho,ze?) a za rok budes mozna mit stesti a dostanes jeden pomaly jednocorovy allwinner (nebo spis taky kulovy), to s pomerem vykon/cena neobstoji ve srovnani s prakticky cimkoliv co si muzes koupit uz dnes

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

tak si kup to svoje plne vybavene pc s windows za 15 stovek a strc si ho kam chces, urcite se ti tady nikdo smat nebude :-) jini si zase koupi tohle za pulku a to ze to bohudik neni plne vybavene pc s windows berou jako vyhodny bonus k tomu, protoze se s tim da delat spoustu zabavnych veci navic, ktere asi nepochopis

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To asi nepochopim, co s tim jde delat vic (LOL) ..... mimochodem raspi mam doma a dokonce jsem ho i pred nedavnem konecne zuzitkoval, ale je to na dnesni dobu kurevsky D-R-A-H-E!!! Vis co je na tehle diskuzi nejhorsi? .... ze jsem mozna jediny, kdo tu skutecne doma raspi ma a neco pro nej naprogramoval .... ale tak to uz byva v hodne diskuzich, ze pisou jenom lidi, co tomu hovno rozumi ...... ty mas raspi a k cemu jej pouzivas???

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No ty jsi pravý člověk, co může někomu kázat že něčemu rozumí. O elektronice víš toho tolik co já asi o dělání Vamberská krajky. Raspberry Pi jsem viděl sice jenom z rychlíku, ale i tak vím o co se jedná. Skoro 7 let se živím vývojem měřící techniky, takže už nějaké zkušenosti mám...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

no jednu mam v puvodne mrtvem C64 a pouzivam jako emulator commodore 64, jednu mam s dvb-t donglem a tvheadend/xbmc na nahravani/prehravani televize a filmu, rpi2 mam jenom tak na hrani s linuxem a model a+ mam zatim v supliku. Na to na co by to bylo drahe mam levnejsi veci treba na sdileni hloupe usb tiskarny prez wi-fi jsem misto pi nakonec pouzil tzv. 3g/4g router z ebay za $8 i s postovnym (jde tam flashnout openwrt) a na uplne blbosti na jedno pouziti se hodi arduino pro mini klon z ebay za 60kc pripadne pokud je treba malicko vetsi vykon tak maple mini klon za cca 100kc pripadne esp8266 wifi modul.
Ale jinak je rpi primarne pro decka co chteji v pythonu blikat ledkou nebo neco ovladat a na to neznam nic lepsiho za podobnou cenu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem druhý, kdo Raspi má doma. A taky jsem pro něj programoval. A potom jsem jej kopnul do skříně a naprogramoval si to samé s PIC mikroprocesorem, který stál asi tři Eura (to, že existují i procesory za pár centů, ani nezmiňuju), žere setinu energie a běhá na 20 MHz. Fakt nechápu, proč bych měl ve své aplikaci živit jakýkoliv OS na CPU se stovkama MHz, když stejnou věc můžu udělat za zlomek ceny, se spotřebou nula nula prd a mnohonásobně spolehlivěji díky absenci potratového OS.
Raspi považuju primárně za hračku. Že se to dá použít i jako nástroj pro ty, kteří neumějí, nechtějí se učit a mohou si dovolit rozhazovat peníze - budiž, je jim přáno.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To bude asi tím, že jste se snažil nacpat RPi do míst, kam ten PIC měl první řadě jít od začátku. Taky nebudu kupovat dodávku, když si pro mlíko a rohlíky můžu zajet na kole.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

OK řeknu to jinak - co umí Pi navíc ve srovnání s pokročilými PIC od Microchipu, aby to dávalo někde smysl použít místo samotného švába?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zpracování obrazu v reálném čase, třeba? Nevím, jestli PICy na to mají paměť. Ty dvaatřicetibitové jsou sice odvozeny od MIPS32, ale moc místa taky nemají.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nevím sice, kde bych v Pi vyškrábl tolik výkonu na realtime image processing (pokud se nebavíme o 320x200) ale nikdy jsem to neřešil, tak to nevylučuju.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Heh, a proč ne? Už na starém RPi měla GPU asi 25 GLOPS a někteří na ní provozovali třeba FFT. S novou verzí mnoho dříve problematických věcí půjde i na CPU.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No hlavně Pi má daleko větší hrubý výkon než nějaký PIC. Ani výkonnější PIC32 se Broadcomu co je v Pi ani nepřibližují. Dále PICy používají velice podivnou a ne příliš výkonově optimální architekturu.

Stejně do pár let všechny "proprietární" 16b a 32b jádra (Coldfire, AVR32, PIC32, MSP430, atd.) budou nahrazeny ARMy. Low-power ARMy s Cortex-M0+ jsou už velice dobré a pomalu se i přibližují asi nejúspornějším procesorům co jsou nyní na trhu - MSP430FRxx. A pak nesmíme zapomínat na tak výkoné "bestie" v oblasti MCU jsou jsou Cortex-M4F. Doba prostě pokročila. Vše směřuje k ARMům.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Vis co je na tehle diskuzi nejhorsi? .... ze jsem mozna jediny, kdo tu skutecne doma raspi ma a neco pro nej naprogramoval .... ale tak to uz byva v hodne diskuzich, ze pisou jenom lidi, co tomu hovno rozumi "

...ne ...na teto diskuzi je nejhorší že pořád dokola a dokola a dokola meleš nesmysly z tablety a TY(!!!ú jsi jediný kdo tomu HOVNO rozumí ...ABSOLULTNÍ nepochopení technologii a k čemu jsou určeny!
B.
p.s. ...teď jsem si dělal LAN ovládaní klimatizace přes Raspp - to by mne zajímalo jak bys to řešil tím svým tabletem - asi by sis do něj něco napájel:-)))
p.p.s. ...ale budu to předělávat na Arduino nano s ethernet shieldem - bude to naprosto stačit

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

O dva řády vybavanější? To znamená stokrát až 999krát? Minimálně stokrát více výpočetního výkonu, paměti, grafického výkonu, portů, vývodů? A levněji než RPi2? Kde prosím takový počítač koupím? Byl by totiž rychlejší a schopnější než průměrný současný desktop, a to za mnohem méně peněz.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

BTJ omilas to tu uz dokola mesice a furt dokola a dokola a dokola a dokola dokola dokola ...a vzhledem k tomu JAK DOBRE se to prodava tak dokonce I TOBE by k...a mohlo dojit ze NEMAS PRAVDU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

...tak jeste jednou:

Proc to PROBOHA furt mimoni srovnavas z TABLETEM? Proboha ty jsi uplne MIMO!!! To je uplne jina kategorie zarizeni!!!! Uz jsi temi snahami porovnat raspberry z tabletem TRAPNY!!!!

B.
p.s. ....nastesti lide co si PI kupuji vi ze z tabletem by si mohli tak maximalne vytrit p...l

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Když z Raspberry má výrobce takovej vejvar, jak tvrdíte, tak proč už dávno číňaní neprodávají na ebayi kopii Raspberry PI za poloviční cenu? Hned bych si jich pár koupil. Jestli o nějaké takové nabídce víte, pošlete odkaz :-) Děkuji

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Korejci zkoušely udělat přiměřeně kompatibilní kopii ODROID. Broadcom jim bez udání důvodů neprodal čipy.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

... hmmm asi to chteli za cenu, aby mohli "kunkurovat" a rekli si nerealnou cenu... nebo nechtel Broadcom vydelat (:-))... ze jo...nebo chemtrail

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IMHO protoze trh pro podobne zarizeni neni zas az tak velky aby to nekomu stalo za to. Raspberry byl prvni, tak si ho ukousnul nejvic. I kdyz ... osobne nechapu, proc nepridaji jeste jeden ethernet a nezkusi se uchytit na trhu pro SOHO routery. To je ethernet tak drahy nebo trh pro SOHO routery tak obsazeny?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No on je hlavně problém jak je samotný Ethernet u Raspberry Pi připojen. Je použit čip LAN9514 což je vlastně USB hub dohromady s Ethernetovým MAC/PHY, to je extrémně neefektivní způsob s ohledem na propustnost. Takové řešení se nikdy nevyrovná nativnímu RMII/MII rozhraní.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

co takhle 4+1 ethernet porty s wifi, k tomu sata konektor s napájením přímo na desce?

https://www.alza.cz/banana-pi-r1-d2301846.htm

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

...to jediné jsem ještě reálně nezkoušel, ale na ROOTu teď o R1ččce vychází zajimavý seriál
http://www.root.cz/serialy/banana-pi-r1/#ic=serial-box&icc=more
...7 dílů

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.