CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Smart, Smarter, EIZO: Nový hráčský monitor

No proužky či vlnky mám s Eizem už jaksi spojené , protože podobné ozdoby mají i moje pracovní Eiza v zaměstnání . 6mm proužek rámu je pak to na co vám padnou oči hned . Smart Resolution vnímám tak , že obraz v místě výskytu DOOSTŘÍ bez přidání šumu (chtěl bych to vidět v praxi) .
Konektivita je naopak přesně tím co bych chtěl - HDMI neslouží jen pro připojení počítače , ale obslouží i spotřební videotechniku ať jsou jí herní konzole či různé přehrávače . DVI by mohlo být také 2x , ale co už . Co mi lechtá bránici je Display Port ... Copak o něj někdo opravdu stojí ? S cenou za licence a předraženou kabeláž ? ( <a href="http://www.honza.info/pocitace/nestesti-zvane-displayport-a-take-hdmi"</a>)
Co mne ovšem zajímá je právě FreeSync ... (půjde to i bez Display portu ? Huráááá ) , a to asi bude na podrobnější recenzi - těším se na ni i když můj monitor z roku 2006 stále funguje k plné spokojenosti ( Takže Behemot vlastně varuje před NOVÝM šmejdem ? ... No stačily pískající LG a prodejci co ze mne dělali netopýra, když jsem jim jej před dvěma lety znechuceně ve dvou kusech vracel a vysvětloval , že jsem si nepředstavoval že nejhlasitější součástí mé sestavy bude právě monitor po snížení jasu ...)

+1
-42
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle byl vazne tendencne psany clanek. Nadavat na nato ze monitor ma hdmi kdyz tohle rozliseni v pohode projde i po dvi je opravdu vtipne. Trikrat jsem se koukal jestli to neni blog post, a bojuzel neni. Uvital bych treba informaci jestli se dane technologie daji vypnout.

Ted k prispevku "Display Port ... Copak o něj někdo opravdu stojí ? S cenou za licence a předraženou kabeláž ?" Budes se divit ale licence je zdarma a kabely stoji to co hdmi odkazovat na tri roky starej clanek je dost neaktualni. Pokud by mel monitor vetsi rozliseni budes se divit ale uvital bych DP. U takhle obycejnech rozliseni je vlastne jedno cim to pripojis. Kdyby to nemelo reproduktory tak to ani hdmi ve finale nepotrebuje.....Tolik hdmi a dvi spis poukazuje nato ze si mas koupit tri monitory jako je na obrazku dole v clanku

Jo a priste prosimte sem dej ten link tak aby ho clovek nemusel kopirovat z prispevku :D

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, souhlasím. Pokud si mohu vybrat, tak raději DP než HDMI. Všimli jste si někdy, že profesionální karty jako Qudro a FirePro mají v drtivé většině DVI a DP? Proč asi...

Jeden DP výstup může být rozdělen na několik dalších. Subjektivně mi přijde zapojení DP konektoru jako pevnější. A potom také, DP je potřeba na 30 bit barvy. HDMI by je sice také mělo umět, ale všude píšou, že to zvládne jedině DP. Nevím, já jsem 30 bit barvy přes HDMI nezkoušel.

Rozdíl v řádu desítek korun nemá vůbec smysl řešit. Tím spíš, že ke slušnému monitoru ti ten kabel sami přibalí.
K televizím také většinou dostaneš HDMI, takže nemusíš kupovat nic a dostaneš dva kabely.

Kromě toho, v poslední době, když se připojuji s notebookem k TV, tak používám WiDi. Sice na všechny tyhle bezdrátové technologie nadávám, ale tohle se mi nějak zalíbilo.

A potom také jedna poznámka k tomu článku. Co je to za firmu, která řeší připojení projektoru takto? Pokud to má být uděláno slušně, tak se ten projektor zapojí přes síť.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Ano odkazovaný článek je letitější , licenční podmínky se mohly změnit , co se však nezměnilo je cena kabeláže a redukcí (stačí pohled do ceníků) .Mé zkušenosti s DP jsou výrazně negativní - HDMI máš všude a DP rozhodně nemá konstrukci letitých Cannon konektorů aby se dal lehce dělit ...

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Add DP. Co v pripade ze chcete zapojit monitorov viac ako 2 ale GK nepodporuje zapojenie 3 a viac v kombinaciach portov bez vyuzitia DP ?
Add vylepsovaky obrazu v hrach. Nanestastie tieto funkcie nema ako odchytit Punkbuster/podobne anticheat SW. Uz len cakam kedy monitory zacnu zvyraznovat obrysy protivnikov v hrach ala predator thermal vision. To bude isto neskutocne zabavne nechat sa dokolecka zabijat campermi cez dymovu clonu...

+1
-37
-1
Je komentář přínosný?

Já používám HDMI.
Grafická karta má HDMI výstup, z notebooku mě jde taky HDMI, monitor má HDMI vstup, TV má HDMI vstup.

+1
+35
-1
Je komentář přínosný?

Subjektivní hodnocení - tipuji, že monitor ani neviděl ...
Souhlasím s „LivingLegend“, že cituji: „tohle byl vazne tendencne psany clanek“ – tedy značně subjektivní a recenzent – Tomáš Bohuněk – ho zřejmě napsal poté, co se „špatně vyspal“ nebo se mu „něco ošklivého přihodilo“.

TB tvrdí - cituji:
Eizo vyrábí monitory poměrně staromódního vzhledu a nestandardních rozměrů, tento je ve skutečnosti 23,8“, dosavadní modely řady Foris měly 23“ a 23,5“.

Můj komentář:
Jestli je design nového modelu FS2434 s ultratenkým (všem dosavadním konvencím se vymykající) rámečkem 6mm „staromódní“, pak bych opravdu chtěl spatřit ten designový zázrak a krásu, kterou má na stole recenzent.
A proč mu vadí úhlopříčka 23.8" místo 24" - to je mi tak trochu záhadou.
Možnost, že by EIZO vybralo svou kvalitou optimální panel pro daný účel (ať už je to 23.5" nebo 23.8" nebo 24") si asi recenzent nepřipustil. Místo toho výrobci hned doporučil, že nejlepší by bylo, aby napříště vždy volil stejnou velikost jako většina ostatních výrobců, tj. v tomto případě buď 23" nebo 24" a aby se od nich pokud možno moc nelišil. (ještě že nepracuje pro EIZO ...)

TB tvrdí - cituji:
Ačkoliv hráčům slibuje jen 0,05 snímku zpoždění, odezva 4,9 ms není nic hráčsky převratného.

Můj komentář:
Dalo by se jistě bez uzardění napsat, že monitor EIZO FS2434 je prvním komerčně dostupným monitorem na světě s prakticky zanedbatelným zpožděním (pouze 0,05 snímku), ale proč to nepodat trochu negativně a nenapsat, že vedle nijak převratné odezvy 4.9 ms to nic neznamená, že?

Pravda je taková, že většina herních monitorů osazených panelem na bázi technologie IPS (která je z principu „pomalejší“ než ustupující technologieTN) vykazuje odezvu G-G 5ms-8ms
Rychlejší je jen EIZO FS2333 (3.4 ms) a EIZO FG2421 (1 ms).

Odezvu 4.9 ms tedy rozhodně není možné „zhodnotit“ v případě použití IPS-panelu jako jakýsi průměr, zvláště když je to v konzistenci pro hráče s dosti podstatným parametrem – což je zpoždění obrazového výstupu (Input Lag), který je u tohoto modelu naprosto převratný = 0,05 snímku – tedy pod 1 ms !

Správně položená otázka zní:
Co by chtěl uživatel herního monitoru?
Aby měl odezvu LCD-panelu např. 3 ms a zpoždění (InputLag) např. 0,5-1.0 snímku nebo raději aby měl odezvu např. 5 ms a zpoždění (InputLag) např. 0,05 snímku (tedy prakticcky nulové)?

K technologiím „Smart“:
Zde bych chtěl hned na začátku říci čtenářům recenze (uživatelé EIZO monitorů se nediví), že jakékoliv obrazové technologie sloužící k vylepšení obrazu lze u EIZA vždy zapnout nebo vypnout.
A to, že je může uživatel kdykoliv vypnout, chápu tak, že mi je výrobce nijak nevnucuje a ponechává na mém rozhodnutí, zda je zapnu a využiji nebo ne.
Tato informace je myslím daleko podstatnější, než tyto technologie kritizovat (obzláště, když ani pořádně nevím, jak vlastně pracují – což vyplývá z jejich nepřesného českého popisu recenzenta).

Takže pro pořádek:
EIZO nabízí v modelu FS2434 tři nové patentované technologie pro úpravu obrazu

Smart Insight2 = zvyšuje automaticky - dle zobrazované scény - jas a sytost barev k bezpečnému rozpoznání všech detailů – zejména v jinak špatně čitelných tmavých částech obrazu
(Lze volit až 5 stupňů zvýraznění jinak „skrytých“ detailů včetně stavu „Off“ – tedy nic nezvýrazňovat)

Smart Resolution: analyzuje obraz z hlediska jeho rozlišení a snaží se jej přepočítat (zaostřit), tak aby dosáhl optimální ostrosti na obrazovce s rozlišením 1920x1080.
(Lze volit až 5 stupňů ostření jinak „neostrých“ částí obrazu včetně stavu „Off“ – tedy nic neostřit)

Smart Detection: tato funkce dokáže sama automaticky rozpoznat, kde na obrazovce se nachází tmavá (špatně čitelná) scéna nebo kde je zobrazen obrázek s nízkým rozlišením tak, aby právě jen v těchto částech došlo k aplikaci funkcí Smart Insight2 nebo Smart resolution.
Navíc lze nastavit, aby se korekce obrazu aplikovaly pouze v oblasti pohyblivého videa nebo na celou obrazovku!

P.S.:
To vše lze vyčíst na oficiálních alglicky psaných stránkách www.eizo.com. Stačí si to tam přečíst a nepřidávat si k tomu nějaké svoje „doměnky“ o šumu, atd.

TB tvrdí - cituji:
Co je to za nový herní monitor bez DisplayPortu s FreeSync? Málokterý hráč používá HDMI, nebo vy ano?

Můj komentář:
Co na to říci?
Že většina PC (alias notebooků) v domácnostech je vybavena právě rozhraním HDMI?
A pokud ne a uživatel má PC s grafickou kartou s výstupem DP, tak že postačí použít kabel DP-HDMI nebo redukci DP/HDMI + kabel HDMI-HDMI kabel a vše je opět vyřešeno?
Proč tedy chápat nějak negativně absenci rozhraní DP na herním monitoru se šířkou pásma do 140MHz (1920x1080@60Hz)?

TB tvrdí - cituji:
EIZO ale svému monitoru věří a dává k němu pětiletou záruku.

Můj komentář:
Zde bych jen podotkl, že EIZO asi věří nejen tomuto novému modelu, ale že dle informací na stránkách www.eizo.cz věří asi prostě všem svým komerčním modelům, protože na všechny dnes nabízí standardně záruku 5 let.

A ještě jedna poznámka na závěr: autorovi článku - Tomášovi Bohuňkovi – zatím ještě pořád jen studentovi informatiky a jak sám o sobě píše: „samoukovi v oblasti PC hardwaru a 3D grafiky“ a spíše „znalcovi“ aut (než toho PC hardwaru) by slušelo trochu více pokory – a tedy také trochu více vlastního bádání a konzultace s odborníky před tím, než se pustí do zveřejňování vlastních – od reality často tak trochu odtržených názorů. Každý má sice právo na svůj vlastní názor – a já to také respektuji – jen je třeba míti na paměti, že v případě jejich zveřejňování by měl být člověk soudný a trochu si danou problematiku nastudovat, jinak to pak někdy může vyznít trochu trapně …, sorry

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.