CDR.cz - Vybráno z IT

Pozor na zdravotní sestry s brýlemi! Se speciálním lokátorem uvidí až pod kůži

Smart Veins Locator
Gadgety ve zdravotnictví? Proč ne! Zdravotní sestry by mohly nosit upravené brýle, s nimiž lehce najdou každou žílu.

Aplikování injekce pacientovi je pro zdravotní sestřičku běžnou záležitostí, ale ne vždy je pro ni tento úkol až tak jednoduchý, zvlášť když na paži nemůže najít žílu. Špatně píchnutá injekce může pacientovi způsobit modřiny nebo závažné problémy důsledkem poškození žíly. S novým speciálním nástrojem by mohly zdravotní sestry vidět pod kůži jako komiksový hrdina Superman.

Výzkumní pracovníci z Technické univerzity v Malajsii (University Teknologi Petronas) v současné době vyvíjí inteligentní žilní lokátor jako nositelné zařízení. Přes speciální brýle se dotyčnému nositeli na displeji zobrazí žíly pacienta jako tenké linie, které může sledovat v reálném čase. Žíly jako by rázem vystoupily přímo na povrch kůže. Doktor nebo zdravotní sestra pak mohou pacientovi snadněji, rychleji a především korektně zavést injekci přímo tam, kam patří.

Smart Veins Locator 2

Prototyp zařízení Smart Vein Locator je vybaven zdrojem infračerveného záření a snímací kamerou, jež pomáhá zachytit obraz kůže, která je osvětlena infračerveným světlem. Jednotka pracuje v reálném čase, snímá obraz, detekuje žíly a promítá je na displej. Přístroj funguje na velice jednoduchém principu. Žíly lze totiž v obrazu detekovat podle vlnové délky (hemoglobin versus pokožka). Brýle zatím umí rozpoznat žíly do hloubky 5 milimetrů, ale podle vedoucího výzkumu by se detekce mohla dalším vývojem vylepšit až na 25 milimetrů, což by se hodilo například pro odhalení začínajících nádorů v kožních tkáních. Možnosti využití by byly široké.

Evena Eyes On Glasses

Brýle Evena Eyes-On

S podobným nápadem přišla již dříve společnost Evena Medical, která na začátku roku 2014 představila vlastní prototyp brýlí Evena Eyes-On umožňující vidět pod kůži. Součástí Evena Glasses je infračervený vysílač, jenž zvládá simulovat čtyři různé frekvence. Malajský prototyp je však o něco vyspělejší, umožňuje vybírat z většího počtu vlnových délek a dále je přizpůsobit podle barvy kůže pacienta. "Náš prototyp jsme testovali na čtyřech odstínech kůže: světlé, světle hnědé, tmavě hnědé a tmavé. Díky optimalizovanému osvětlení jsme schopni pro každý typ pleti získat lepší kontrast," řekl serveru Gizmag jeden ze členů týmu Aamir Shahzad.

Výroba jednoho zařízení Smart Vein Locator přijde na 5 až 6 tisíc dolarů (100 až 120 tisíc korun). Vědci ale doufají, že s masovou produkcí by se cena snížila na 2 tisíce dolarů (40 tisíc korun) nebo méně.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Pozor na zdravotní sestry s brýlemi! Se speciálním lokátorem uvidí až pod kůži

Pátek, 16 Květen 2014 - 13:18 | Miroslav Jasso | "Přístroj funguje na velice jednoduchém...

Zobrazit diskusi