CDR.cz - Vybráno z IT

Smartphone Nexus One jako srdce satelitu na oběžné dráze, zkuste si zařvat ve vesmíru

Nexus-one-satelite
Vědci koketují s nejrůznějšími pokusy a technickými experimenty. Nyní se mezi ně přidalo nasazení chytrého telefonu přímo do těla satelitu vyslaného do vesmíru. Chtějí tak mj. vyzkoušet, jak si mobilní zařízení poradí s vesmírným prostředím.

Nad hlavami nám krouží spousta umělých družic, jejichž smysl a účel bývá různorodý. Jednou z nich je čerstvě také netradiční kousek s označením STRaND-1 CubeSat.

Tento 4,3kg satelit o rozměrech 30 × 10 × 10 cm není žádným obrem, a jeho poslání bude především experimentální. Uvnitř však skrývá kus hardwaru, který by zde čekal jen málokdo - starší mobilní telefon Google Nexus One (vyrobený společností HTC). Ten je jeho nedílnou součástí a určitě zde není pouze na ozdobu. Bude se starat o několik různých měření, při nichž se uplatní jeho bezdrátové moduly, fotoaparát, nebo třeba gyroskop.

Google-Nexus-One-in-control-of-a-space-satellite-2

Mimo fakt, že se jedná o dobrý marketingový tah, přinese projekt odpovědi na otázky o funkčnosti mobilního zařízení v prostředí vesmíru. Předinstalovaný operační systém Android v mobilu zůstal, díky čemuž do něj bylo možné nasadit dodatečné (nejen) měřící aplikace. Ty mají na svědomí vítězové facebookové soutěže z minulého roku.

Nechybí aplikace pro měření magnetického pole v okolí telefonu, a také několik opravdu nevšedních prográmků využívajících kamery, mikrofonu a reproduktorů. Software STRAND Data bude měřit telemetrii smartphonu a zobrazovat její data na displeji, který bude snímán další z kamer umístěných uvnitř satelitu.

strand-1

Dále se díky Scream in Space budeme moci přesvědčit o tom, že zvuk se ve vakuu nešíří. I přesto dostane každý možnost svým hlasem rozezvučet vesmír. Stačí nahrát krátké video na němž řvete, a čekat, zda jej ostatní ohodnotí dostatečným počtem hlasů. Smartphone zvuk přehraje a zároveň se jej pokusí pomocí mikrofonu zachytit, čímž dojde k ověření výše zmíněného faktu. Projekty 360app a Postcards from Space pro změnu sází na fotoaparát, kdy prostřednictvím webových stránek budou nabízet pohled na záběry naší planety z kamery.

V druhé fázi projektu se smartphone dokonce ujme řízení satelitu. Celá cesta netradičního návštěvníka vesmíru skončí řízeným sestupem do atmosféry.

Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Smartphone Nexus One jako srdce satelitu na oběžné dráze, zkuste si zařvat ve vesmíru

Pátek, 1 Březen 2013 - 15:02 | HKMaly | Problem se zimou urcite nebude, naopak o to...
Pátek, 1 Březen 2013 - 11:58 | John Douberro | aby elektrolyt varil, musel by byt vystaven...
Pátek, 1 Březen 2013 - 11:16 | ZdenekJi | Nezdá se mi to vakuum okolo telefonu. Telefon...

Zobrazit diskusi