CDR.cz - Vybráno z IT

Je libo mechanické smartwatch Kairos s čirým displejem? Nebo Pipo C2 do 800 CZK?

nepřehlédněte
Kairos
A pak, že to nejde. Dnes si představíme první automatické hodinky Kairos smartwatch s čirým displejem, kde ovšem cena odpovídá kvalitě strojku "swiss made". Dále se podíváme na Pipo C2 smartwatch, kde se jedná o jistý kompromis cena vs. výkon.

Při prvním pohledu na automatické hodinky Kairos vám nedojde, že se jedná o smartwatch. Napoví vám maximálně jejich robustnost, ale ta u automatických hodinek z nerez oceli není tak ojedinělá. Že bychom se konečně dočkali klasických hodinek, ke kterým jsou funkce smartwatch přidány pouze pomocí čirého displeje? Ano, už to tak bude. Hurá... :)

Kairos 1

Hodinky jsou vždy poháněné automatickým strojkem, kde si můžete vybrat výrobce, podle kterého se dále odvíjí koncová cena. Pokud byste hodinky nenosili pravidelně, bez automatického natáčení strojku vydrží 42 hodin, než je budete muset natáhnout.  

Strojek je zakryt čirým displejem typu TOLED RGB Full Color nebo ICON Type Transparent Display, kdy výrobce uvádí propustnost 40 % u TOLED a 60 % u ICON displeje v době jeho nečinnosti. Displej je samozřejmě zakryt dotykovou vrstvou, a to celé vše pak chrání safírové sklíčko.

Kairos 2  

O chod smartwatch se pak stará ARM Cortex M4 a 180mAh baterie, která by měla vydržet 5 - 7 dní. Kairos však uvádí, že záleží převážně na uživateli. Baterie se totiž vybíjí jen v případě přijímání notifikace a jejího zobrazení. Nabíjení pak probíhá pomocí USB kabelu s magnetickými piny. Operační systém zde zastupuje Kairos OS, který je kompatibilní s iOS, Android i Windows Phone. Pro přenos dat pak slouží Bluetooth 4.0. Dále zde je dotyký senzor, akcelometr, detekce gest a gyroskop. Hodinky se navíc pyšní voděodolností 3 ATM. (Na koupání to sice není, ale aspoň se vám hodinky při běhání v dešti nevyzkratují.)

Kairos 3

Teď už jen zmínit cenu, která startuje na 549 USD (cca 13 000 CZK) v případě japonského strojku a která končí na ceně 1249 USD (cca 30 000 CZK) v případě švýcarského strojku. U každého strojku si navíc můžete vybrat celkové provedení hodinek. Provedení s švýcarským strojkem je pak limitováno na 2000 kusů v klasickém provedení a 1000 kusů ve zlatém provedení.

Ceny určitě odpovídají ceně strojku, ale takováto investice již bývá na celý život. Otázkou zůstává, zda i samotné smartwatch vydrží tak dlouho, jako švýcarské strojky. Rádi bychom tomu věřili.

Pokud již jste hrdými majiteli kvalitních švýcarských hodinek a nehodláte si kupovat další takové jen kvůli smartwatch, pak si můžete počkat na pásky od Kairos, které teď startují na IndieGoGo od 179 USD (cca 4 300 CZK) a již teď mají splněný cíl vybraných 50 000 USD (cca 1 200 000 CZK), který přesáhli skoro trojnásobně. Cena se bude dále odvíjet podle typu displeje a zpracování pásku. Každopádně se jedná o levnější variantu, díky které můžete udělat smartwatch z jakýchkoliv hodinek, na které dostanete pásek stejných rozměrů.

Kairos Strap

Kompromisem by mohly být také Pipo C2 smartwatch

Čínská značka Pipo vyniká již prodejem svých levných tabletů, které mají z většiny svůj poněkud dražší protějšek. Jinak tomu není ani u Pipo C2 smartwatch, které již na první pohled připomínají iPod Shuffle 6. generace, který se dá také nosit jako hodinky.

Při ceně 32 USD (cca 780 CZK) od zařízení nemůžete čekat žádné zázraky. Samotné hodinky (přístroj) se dá z pásku sundat, stejně jako u iPodu. Nalezneme zde menší tlačítko, které s největší pravděpodobností slouží k zapnutí přístroje a dále zhasnutí či rozsvícení displeje. Větší tlačítko pak nalezneme na druhé straně. To bude sloužit buď k ovládání hlasitosti, protože je zde zastoupen i mikrofon pro telefonní hovory, nebo jako posuvné tlačítko, protože není známo, zda je Pipo vybaven dotykovým displejem. Dále zde najdeme microUSB konektor, který slouží k nabíjení, akcelometr a bluetooth pro spojení s telefonem.   

Pipoc 2Pipoc 2 1

Pipo pak dokáže zobrazit notifikace, zprávy, vytočit číslo a v neposlední řadě zobrazit čas. S určitostí můžeme říct, že nepoběží na OS Android Wear a tak není jasné, jak na tom Pipo bude s kompatibilitou aplikací třetích stran.  

Ale ruku na srdce, od Pipo C2 s cenou 780 CZK přeci nebudete očekávat žádné převratné inovace. V konečném důsledku by se mohlo jednat o překvapivý kousek. Bohužel sehnat podrobnější specifikace je zatím o dost složitější, než si zařízení objednat...

Zdroje: 

1, 2, 3, 4, 5

Daniel Szkrobisz

Absolvent HŠML v Mariánských Lázních, který se víc než o gastronomii zajímá o IT a takové to domácí montování.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Je libo mechanické smartwatch Kairos s čirým displejem? Nebo Pipo C2 do 800 CZK?

Úterý, 10 Březen 2015 - 12:42 | ica sk | Nechcem byt zly, ale Casio Twincept Iluminator...
Pátek, 6 Březen 2015 - 13:29 | corwin78 | Myslím, že já o takových hodinkách psal dřív ;-)
Pátek, 6 Březen 2015 - 11:13 | George eLzyx | líbí se mi ten pásek na zinteligentnění...
Pátek, 6 Březen 2015 - 10:24 | BTJ | Tak se priznejte, kdo je tu z Kairosu?:o) Od...

Zobrazit diskusi