CDR.cz - Vybráno z IT

Sony odhalilo dvě podoby Playstation 5 a zástup her, nechybí ani Horizon II

nepřehlédněte
Přestože naše očekávání byla různá, představení nových her pro PlayStation nám dokázalo nejednou vyrazit dech novými tituly. První minuty se držely především pokračování již zajetých titulů, záhy však přišlo představení mnohých nových značek exkluzivních pro novou konzoli. Po grafické stránce jsme si však ještě hry v plné kráse vychutnat nemohli, jelikož se stream omezil na pouhých 30 FPS ve FullHD rozlišení. Naštěstí ale mělo Sony natolik rozum, aby upoutávky uveřejnilo na svém kanále dodatečně ve vyšší kvalitě.

Přestože samotné živé představení bylo vysíláno pouze v rozlišení 1080p při 30 snímcích za sekundu, všechny upoutávky na nové hry byly posléze k vidění ve 4k rozlišení na kanále Sony, některé při 30FPS; některé při 30FPS. V tomto článku naleznete přiložená videa již v nejvyšší dostupné kvalitě. 

Po traileru, který shrnul důležité momenty za posledních 25 let (po které je tu PlayStation s námi) se v krátkém traileru ukázalo GTA V. A co že je na něm vlastně nového? Objeví se totiž ve vylepšené verzi i na nadcházejícím PlayStation 5 hned po vydání a bude po blíže neupřesněnou dobu zdarma. Hráči na PS4 navíc od nynějška až do vydání PS5 dostanou 1 milion herních dolarů každý měsíc zdarma. 

Ke konci živého představení se konečně PlayStation 5 odhalil v celé své kráse. Kromě unikátního nového černobílého designu nabídne rovnou i Digital Edition bez Blu-Ray přehrávače a několik různých příslušenství – stojan na nabíjení až dvou ovladačů DualSense, novou HD kameru, bezdrátová sluchátka Pulse 3D a dálkový ovladač pro použití především při přehrávání médií. Teď už ale k samotným hrám. 

To nejdůležitější, co by vás nemělo minout

Velkou laťku nasadilo Sony hned první odhalenou hrou, která navazuje na veleúspěšný Marvel’s Spider-Man z předloni. Tentokrát se ovšem chopíme role Milese Moralese, kterému Peter Parker předal žezlo. Marvel's Spider-Man: Miles Morales bude dokonce jedním z launch titulů, které odstartují prodeje nové konzole. 

Pozadu nezůstala ani jedna z nejslavnějších závodních sérií. Gran Turismo 7 se nebálo poodhalit kromě traileru i pár herních záběrů, které však kvůli omezené kvalitě streamu nedokázaly dostatečně podtrhnout sílu konzole nové generace. Ani pozdější video nedosahuje 4k rozlišení, ale pouze 1080p. 

Ratchet & Clank je tu už s námi skoro 20 let a po dlouhé době se dočká i nového dílu s podtitulem Rift Apart, který už od pohledu ždíme SSD nové konzole na maximum. Výkon Playstation 5 umožnil pokročilé použití ray-tracingu i na hlavní postavě a skákání mezi dimenzemi bez zdlouhavého načítání, přepracované ovladače zase díky haptickému feedbacku dodaly nové možnosti arzenálu a jeho využití. 

Skvělá zpráva především pro hráče s dětmi, LittleBig Planet se vrací ve hře s názvem Sackboy: A Big Adventure. Další roztomilou a šílenou skákačku si evidentně budeme moci opět užít až ve čtyřech hráčích.

Překvapivým oznámením se stal i završující díl nejnovější trilogie Hitman III. V traileru se ukázala část přímo z herní mise probíhající v impozantní Dubaji a odhaleno bylo i přesnější datum vydání vycházející na leden příštího roku.

V osmém dílu slavné zombie série Resident Evil: Village se objeví i staré známé postavy, jejichž ukázku na konci traileru završí Chris Redfield střílející po blíže nespecifikované postavě při rozhovoru s Ethanem, v jehož těle se hráč nachází. Vyjít má však až v příštím roce.

Velmi zásadní odhalení zůstalo poslední na seznamu. Pokračování Horizon: Zero Dawn s hrdinkou Aloy opět v hlavním roli. V traileru se ukáže i další známá tvář, a tou je náš nemesis Sylens, který nejspíše povede odboj nepřátelských kultistů ovládajících obří robotické slony. Kromě nových zvířat, rostlin a hlavně mechanických monster se ukazuje i přidání plavání pod vodou, díky čemuž se před námi rozprostře svět plný mnohem více možností explorace.

Název Horizon II: Forbidden West napovídá, kam se tentokrát vydáme, zřícenina sanfranciského červeného mostu nám záhy potvrdí, že se hra bude nejspíše odehrávat na západním pobřeží Severní Ameriky.

Z nových značek vybíráme

Exkluzivně se pro Playstation 5 vyvíjela i nová značka od Square Enix s názvem Project Athia. Moc toho o sobě hra zatím neprozradila, herní záběry plné magických schopností a bytostí však vypadají působivě.

Více otázek než odpovědí zanechal také trailer na hru s názvem Stray. Vyjde až příští rok a kromě kočky, několika robotů a futuristického města plného svítících billboardů jsme se dalších informací nedočkali.

Krásná indie hra Kena: Bridge of Spirits s duchovním podtextem a fantasy zasazením vypadá jako příběhová skákačka podobná třeba Rime ale s větším akčním nádechem – budeme zde řešit hádanky i bojovat.

Velmi zajímavě také vypadá psychologické scifi Returnal, ve kterém budeme v těle astronautky prožívat smrt dokola a dokola na proměnlivé planetě, dokud z toho nezačne ztrácet zdravý rozum. Záhy se objeví i spousta rozmanitých mimozemšťanů, kterými se budeme nuceni prostřílet. 

Vydavatelství Bethesda Softworks ve spolupráci s vývojářským studiem Tango Gameworks odhalilo tokijsou mysteriózní akční hru Ghostwire: Tokyo, ve které budeme prozkoumávat děsivá zákoutí moderního Japonska, plného nadpřirozených bytostí. Naším posláním bude zjistit, z jakého důvodu mizí z města jeho občané a co stojí za zjevením těchto nadpřirozených sil, za pomoci vlastních nadpřirozených sil. 

Jednou z nejočekávanějších her pro odhalení Playstation 5 byl očekávaný remake zakladatele soulslike žánru, Demon's Souls. V impozantním traileru se nám připomenuli bossové, kteří potrápí naše nervová zakončení a donutí rozflákat nové Dualshocky, kterým záhy ukážeme, zač je toho haptic feedback. 

Dále odhaleno

  • Destruction Allstar – v této hře zažijete FlatOut déjà vu, ale v prostorách arény a nejen v autech
  • Bugsnax - od tvůrců Octodad přichází letos „jste co to jíte“ v extrémní variantě
  • Deathloop od Arkane Studios, tedy od tvůrců nového Wolfensteina, Prey a Dishonored, se nám stihlo představit již vloni na E3 2019, při odhalení Playstation 5 se připomenulo novým trailerem
  • GodFall ukázalo herní záběry v 60 snímcích za sekundu s poněkud zvláštním hudebním vkusem
  • NBA 2k21 nutí k zamyšlení, zda se budou více potit herní konzole nebo avataři basketbalových hráčů
  • O hrách Pragmata (2021) a Solar System (2022) ještě nejspíše pár let uslyšíme, jelikož vychází až za pár let
  • Little Devil Inside
  • Goodbye Volcano High
  • OddWorld Soulstorm
Tagy: 

Diskuse ke článku Sony odhalilo dvě podoby Playstation 5 a zástup her, nechybí ani Horizon II

Pondělí, 15 Červen 2020 - 19:10 | Jakub | "Bych radši přidal detaily a efekty než...
Pondělí, 15 Červen 2020 - 18:55 | Jakub | tak si jí vyčisti, ty chladiče se v prašném...
Pondělí, 15 Červen 2020 - 18:51 | Jakub | hraju na bílých gamepadech (PS/XB) a jsou jak...
Pondělí, 15 Červen 2020 - 13:16 | BlackRider | Napoveda: Slovo "virtualni" ani "...
Pondělí, 15 Červen 2020 - 13:13 | BlackRider | Mozna kdybys sis precet na co reagujes, tak by ti...
Pondělí, 15 Červen 2020 - 13:05 | Dudo | lol hehe, vzdycky me pobavi, kdyz se lidi co GT...
Pondělí, 15 Červen 2020 - 13:01 | BlackRider | Ja nemluvil o virtualnim zavodeni ;)
Neděle, 14 Červen 2020 - 21:51 | Dudo | LOL nie nič neviem o virtuálnom závodení. Až na...
Neděle, 14 Červen 2020 - 09:11 | BlackRider | Heh, ty asi o zavodeni moc nevis, co? To jaky ma...
Neděle, 14 Červen 2020 - 09:04 | BlackRider | hehe, vzdycky me pobavi, kdyz se lidi co GT...

Zobrazit diskusi