CDR.cz - Vybráno z IT

Sony potvrdilo vydání Playstation 5, nadělíme si ho pod stromeček příští Vánoce

První oficiální informace o chystané konzoli nové generace jsme od Sony získali teprve letos v dubnu. Nyní jsme opět o něco moudřejší. Společnost odhalila další hrstku informací a především prozradila, kdy se konzole dočkáme.

Zdá se, že příští Vánoce postaví mnoho hráčů před Sofiinu volbu. Datum vydání svých nových konzolí si totiž na poslední kvartál roku 2020 naplánovaly společnosti Sony i Microsoft. Na rozdíl od Microsoftu, který zatím neprozradil vůbec nic konkrétního (neznáme ani jméno chystané konzole, jen krycí jméno Projekt Scarlett), se ale Sony chlubí mnoha vymoženostmi. Ani jejich příští konzole neporuší číslovanou tradici od roku 1994, a ponese název PlayStation 5. 

Kromě toho se také v exkluzivním rozhovoru pro magazín Wired rozpovídal CEO Sony Interactive Entertainment Jim Ryan o dalších zajímavých aspektech připravované konzole. Velmi pyšný byl na nový ovladač, jenž je podle prvních zpráv designově podobný tomu současnému, ale v mnoha ohledech vylepšený.

Zaměřili se hlavně na mnohdy haněné spodní páčky L2/R2, které budou podle jejich slov nyní „adaptivní“, což znamená že vývojáři dostanou možnost naprogramovat odpor páček tak, aby byl znatelně cítit rozdíl mezi různě silným stisknutím. Po vzoru současných ovladačů Nintenda se navíc rozhodli vylepšit i pocit vibrací, který slibuje mnohem širší varietu odezev – hráč například rozezná různou tvrdost terénů, po kterých postava kráčí. Dobrou zprávou je i přechod na USB-C, větší výdrž baterie a vylepšené zabudované reproduktory.

Podobu příštího ovladače sice neznáme, ale s Dualshockem 4 se můžeme pomalu ale jistě loučit

Na základě dubnového vyjádření se také vynořily pochybnosti o plánovaném ray-tracingu a mnoho lidí se domnívalo, že toho konzole nebude výkonnostně schopná a bude si muset vypomáhat softwarově. Tyto domněnky vyvrátil architekt konzole, Marek Cerny, který slíbil, že se ray-tracingu dosahuje hardwarově skrze dostatečně výkonnou GPU.

Počítat můžeme i s předělaným vnitřním rozhraním, zaměřeným více na sociální funkce. Jedna z nově přidaných funkcí dokonce umožňuje spustit specifickou část hry, např. její singleplayerovou nebo multiplayerovou část, bez nutnosti nejprve spustit hru a až poté se v ní navigovat. S tím ale souvisí i zpráva nepříjemná pro vlastníky pomalejšího připojení – i hry zakoupené na discích bude nutné do konzole instalovat. Jednak kvůli této nové vlastnosti, díky níž si můžeme vybrat i kterou konkrétní část hry chceme mít nainstalovanou, jednak také aby bylo možné mnohem rychleji načítat informace o hře, než jakou rychlost umožňují standardní Blu-ray disky.

Ještě toho ale stále hodně nevíme – například jak velké bude vnitřní úložiště, jak bude konzole vypadat nebo kolik za ní tentokrát zaplatíme. Ale s nově oznámeným přibližným datem vydání už určitě už nebudeme muset čekat příliš dlouho, než se dočkáme dalších odpovědí.

Tagy: 

Diskuse ke článku Sony potvrdilo vydání Playstation 5, nadělíme si ho pod stromeček příští Vánoce

Žádné komentáře.