CDR.cz - Vybráno z IT

Sony si patentovala umělou inteligenci, která bude hrát hry za vás

Smyslem videoher je hrát je, v poslední době se však rozmohl nešvar s takzvaným idle žánrem, který provádí stále více úkonů za hráče. Zejména mobilní hry zvládly tuto automatizaci i monetizovat a jejich hráči si platí za to, aby danou hru mohli hrát co nejméně. Společnost Sony si pohrává s ještě rozsáhlejší alternativou a nechala si patentovat technologii, která sleduje váš herní styl a umožňuje ji hrát místo vás.

V patentu je podrobně uvedeno, že používání AI bude zahrnovat přiřazení herního profilu daného hráče. Tento profil bude obsahovat souhrn informací podrobně popisující herní návyky uživatele, styl hraní a jeho rozhodovací procesy. Tyto znalosti pak mohou být využity k simulaci hry i bez jeho přítomnosti, kdy za něho může plnit různé úkoly či komunikovat s dalšími AI ve hře.

AI profil by dle patentu nejdříve začal se základní sadou chování, kterou by postupem času měnil a sám se učil dle svého majitele tak, že by sledoval, jak hru hraje. 

 Zdroj

Znamená to tedy, že jsme jen krůček od výroby her přímo pro umělou inteligenci, která bude hrát, zatímco lidé budou diváci? Nebo je využijeme pro své vlastní účely? Ne každý hráč si totiž dokáže vyhradit větší časový blok pro nepřetržitě hraní. A když hrajete online a začne vám zvonit telefon nebo zjistíte, že jste v troubě zapomněli pizzu, nebudete mít tu možnost hru pozastavit a pokračovat v ní později. Někdy tedy může být výhodné vlastnit AI, která za vás hru na pár minut převezme a vy se tak nemusíte strachovat o svůj herní výkon.

Mohla by také na základě herního stylu hráče poskytovat rady. Neměla by na vás ale křičet, abyste odbočili doleva, nebo vám nadávat, že až příliš často umíráte. Podle dokumentace je navržena tak, aby hráčům nabídla tipy, pokud si všimne, že zápolí s nějakou překážkou. To by mohlo být nápomocné i lidem se zvláštními potřebami, kteří by si tak hraní užili mnohem více a nebyli přítěží svým spoluhráčům.

Diskuse ke článku Sony si patentovala umělou inteligenci, která bude hrát hry za vás

Pátek, 30 Duben 2021 - 14:47 | DRK | Dost mně udivuje že to vůbec jde patentovat....
Pátek, 30 Duben 2021 - 13:00 | R-M-X | A až někdo udělá AI pro dynamickou tvorbu herního...
Pátek, 30 Duben 2021 - 07:23 | Gaunter | "která bude hrát hry za vás" Ale to už...
Čtvrtek, 29 Duben 2021 - 15:39 | harrym | To už tu bylo. Např. ve World of Tanks jezdili...
Čtvrtek, 29 Duben 2021 - 13:39 | lyon | Nevím, jak Sony, ale vždycky když jsem začal s...

Zobrazit diskusi