CDR.cz - Vybráno z IT

Souboj titánů: Dáte přednost WordPressu nebo editoru Wix?

PR článek
Pokud jste se rozhodli rozvířit podnikatelské prostředí nebo toužíte po smysluplné formě online propagace, bez vymazlených webových stránek se neobejdete. Poradíme a porovnáme dvě populární řešení.

Co ale dělat, pokud jste nepronikli do tajů programování a potýkáte se s omezeným rozpočtem? Řešením jsou internetové editory, z nichž řada je v základní verzi zdarma. Mezi ty nejoblíbenější patří nepochybně WordPress a Wix. Jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Wix vs. WordPress – základní charakteristika

Pokud bychom se podívali na první zmíněný, pak zjistíme, že jde o oblíbené cloudové řešení s miliony uživatelů po celém světě. K dispozici je základní varianta, která pro návrh www stránek využívá umělou inteligenci (Wix ADI, Wix Artificial Design Intelligence) a je k dispozici uživatelům zdarma.

Wix

Samozřejmě existuje i verze placená, prostřednictvím které získáte přístup ke speciálnímu Wix editoru. V něm dokážete sami navrhnout moderní web bez jakékoliv znalosti programování. Nechybí samozřejmě ani řada pokročilých funkcí, které jsou součástí platformy pro vývojáře Corvid by Wix.

WP

Pokud bychom se podívali na konkurenta v podobě WordPressu, pak zjistíme, že podle aktuálních statistik na něm „běží“ zhruba 35 % z TOP 10 milionů všech webů. A to je číslo, které v téhle branži znamená hodně. Největší předností je určitě to, že WordPress můžete využívat zdarma.

Placená je pouze doplňková část pluginů. Svůj web tak snadno přizpůsobíte díky jednomu z 55 000 pluginů, které stránky rozšíří o online obchod, působivé fotogalerie, analytické nástroje, různé grafické prvky či bezpečnostní nastavení. Zde se můžete dozvědět více o tom, jak spravovat pluginy.

Další přednosti spočívají v podoře SEO, responzivitě webu na mobilních zařízeních či vysoké úroveň zabezpečení.

  • Mohlo by vás zajímat: Díky SEO podpoře se může váš web snadno „vyšvihnout“ na přední pozice ve výsledcích vyhledávání, což zaručuje snazší hledatelnost pro uživatele, stejně jako dosahování očekávaných konverzí a tržeb. Zajímá vás nějaká otázka? Podívejte se do FAQ sekce k SEO.

Cena aneb co za to?

Asi každého zájemce o nový web bude zajímat, na kolik ho jeho vytvoření vyjde. Pokud web svěříte do rukou profesionálů, pak počítejte s částkami, které se mohou vyšplhat k několika desetitisícům korun (náročnější weby jsou pak pochopitelně ještě dražší). Jestliže se ale rozhodnete využívat bezplatné nebo placené verze zmíněných editorů, můžete na tvorbě webu žádaným způsobem ušetřit.

 WP

U WordPressu najdete čtyři placené tarify – Personal, Premium, Business a eCommerce za cenu od 85 do 1076 Kč měsíčně. Nejlevnější tarify umožní využívat pokročilých funkcí pro přizpůsobení jednotlivých stránek. Ty nejdražší pak poskytnou nástroje pro marketing, správu firemních stránek a další možnosti, které vám ulehčí online obchodování na internetu.

Wix

Co se týče editoru Wix, i zde máte k dispozici čtyři placené tarify Connect Domain, Combo, Unlimited a VIP s přednostní podporou. Tady začínají ceny na 4,50 eurech a šplhají se až ke 24,50 €. Vlastnosti jednotlivých tarifů jsou velmi podobné výše zmíněnému WordPressu s tím rozdílem, že zatímco WP u svých nejdražších plánů poskytuje až 200 GB úložného prostoru, s Wixem získáte maximálně 20 GB s neomezeným přenosem dat.

Šablony, jejich změna a přizpůsobení

Oba editory nabízí uživatelům stovky přednastavených vzhledů pro snadné vytvoření webových stránek. Pokud bychom se na tuhle oblast podívali detailněji, zjistíme, že Wix ve své placené verzi poskytuje přes 500 profesionálních šablon, ostatní jsou zdarma.

WP

WordPress má sice oficiálních placených šablon o něco méně, na druhou stranu jsou kvalitněji zpracované. Do jeho knihovny se totiž dostanou pouze šablony od zkušených vývojářů. 

  • Náš tip: Nestačí vám dostupný výběr WP šablon? Zabrouzdejte na internetu a kupte si hotovou šablonu (WordPress Themes) na některém z vybraných tržišť. Mrkněte např. na 10 nejpopulárnějších WP šablon.

A se šablonami nepochybně souvisí také jejich úprava a přizpůsobení. U WordPressu si můžete vybranou šablonu měnit kolikrát budete chtít. Pokud ale používáte klasický Wix editor, můžete použít pouze jednu zvolenou šablonu, kterou už nelze do budoucna změnit.

Její změnu provedete klasickou funkcí drag-and-drop (táhni a pusť), díky které grafický prvek jednoduše uchopíte pomocí myši a přesunete ho na požadované místo. K dispozici jsou samozřejmě také pokročilé možnosti, včetně přesného umístění jednotlivých doplňků na každou stránku.

Naopak WordPress se řadí mezi nástroje typu point-and-click (ukaž a klikni), které jsou uživatelsky přívětivější a změny tak zvládnou i programováním a grafikou naprosto nepolíbení jedinci.

Editace příspěvků a přehlednost

WordPress v současné době používá editor Gutenberg, ve kterém jsou jednotlivé příspěvky editovány v rámci bloků, přičemž u každého z nich si můžete snadno nastavit font, jeho velikost, barvu i pozadí. WP je proto ideální variantou pro blogování, stejně jako složitější webové prezentace.

Wix má editor o něco přehlednější, bohužel uživatel si může u příspěvků nastavit pouze základní formátování. Proto je určen především pro obecné weby.

Bezpečnost a výkon

Pokud bychom se blíže zaměřili na bezpečnost editoru Wix, pak zjistíme, že na oficiálním webu příliš konkrétních informací není. To u WordPressu přesně najdete, jaké nástroje jsou využívány k zabezpečení vašeho webu a osobních údajů.

Klidný spánek například můžete mít díky technologii SSL (Secure Socket Layer) i šifrování HTTPS. Samozřejmostí je i brána firewall, která zabraňuje hackerům neautorizovaně přistupovat k účtům. Nechybí ani sledování webového provozu, díky němuž je možné včas odhalit podezřelé aktivity. WP navíc vaše data pravidelně zálohuje, takže je můžete v případě nečekané události snadno obnovit.

Výkon editorů WordPress i Wix je v zásadě bezporuchový. Vadou na kráse je ale u editoru Wix extrémní pomalost při tvorbě webu. Počítejte tak s tím, že čím více přidaných prvků máte na stránce, tím pomalejší editování bude. Ani „zamrzání“ internetového prohlížeče není při používání editoru žádnou výjimkou. V tomhle má WordPress značně navrch.

Zákaznická podpora a komunita

Oba editory nabízí uživatelům rozsáhlou online databázi odpovědí na nejčastější problémy. Podporu Wix můžete ve všedních dnech a vymezeném čase kontaktovat přes e-mail nebo telefonicky, u WordPressu zase můžete využívat živý chat 24 hodin denně. Takhle služba je však součástí placených tarifů.

V čem WordPress opět jednoznačně vítězí, je početnost komunity, kterou kolem sebe vytváří. Nápověda na webových stránkách WordPress sice na první pohled není tak obsáhlá jako pro službu Wix, avšak online komunita vám dokáže pomoci i s nepříliš častými dotazy na internetových fórech.

Pokud máte k používání Wordpressu jakýkoli dotaz, neváhejte nás kontaktovat. Jakožto zkušení vývojáři a milovníci tohohle editoru rádi poradíme nebo odpovíme na nejrůznější otázky. Zároveň pro vás v případě zájmu postavíme WP web na míru vašim potřebám i možnostem. Na ukázky naší práce můžete mrknout tady.

Závěrečné resumé

Na co se hodí Wix?

Editor Wix se hodí spíše pro obecnější a méně náročné weby. Jeho výhodou je snadná a přehledná editace, stejně jako telefonická a emailová podpora v uvedených časech a pracovních dnech. Předností je i využívání umělé inteligence, díky které vytvoříte web odpovědí na několik základních otázek. Tím ale výčet výhod tohohle editoru končí.

Nevýhodou je nízká rychlost při vytváření webu, občasné zamrzání, stejně jako menší komunita, která se s tou „wordpressovskou“ nemůže měřit. Nedostatky můžeme spatřovat také v minimu informací týkajících se zabezpečení webu nebo nemožnosti měnit vybrané šablony webu.

Na co se hodí Wordpress?

Naopak WordPress v rámci tohohle srovnání exceluje na plné čáře. Příjemně vás překvapí jeho rozmanité možnosti přizpůsobení webu, stejně jako zajímavá cena placených tarifů. Velkým benefitem je velká komunita, která vám poradí i s těmi nejzapeklitějšími otázkami.

Plusové body od nás WP sbírá také za dobré zabezpečení, možnost výměny a úpravy jednotlivých šablon, stejně jako podporu SEO. Jedinou nevýhodou vidíme v méně přehledné editaci příspěvků, které jsou nově směřovány do bloků. Ty si ale na rozdíl od Wixu můžete snadno upravit dle vlastních potřeb.

Stále se nedokážete rozhodnout, který z editorů zvolit? Koukněte na tenhle článek, kde popisujeme jednotlivé rozdíly WordPressu a Wixu detailněji. Hodit se vám může i následující video, jež celou problematiku nastiňuje poněkud ilustrativněji.

Autor článku: Vendula, Aira GROUP.