CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Spása nebo zkáza pro farmáře? Autonomní traktory zvládnou zorat pole bez řidiče

A traktoristi nebuou mit co zrat :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o to, že by neměli co "žrát". Jde o to, že obsluha takového stroje, ale třeba i moderního postřikovače, není už totéž, jako před 20 lety. Ty systémy jsou značně komplexní a třeba ovládání z těch dotykových displejů není vůbec intuitivní. To je skoro na vysokou školu...
Třeba tady ty systémy vypadají slušně, ale obsluha vyžaduje schopnost vstřebat hromadu znalostí a nových postupů. Se základkou si už dneska traktorista nevystačí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takový stroje už nějakej čas existujou, asi ne úplně v tý formě, že by traktor sám projel pole a přesně udělal, co má, ale že třeba traktorista řídí jeden traktor (kterej už sám umí hodně věcí dělat bez zásahu řidiče, tzn. jede přesně lajnu, navazuje na další, správně se otočí a tak) a vedle něj druhej traktor ten samej, kterej je bez řidiče a ten přesně rozšiřuje záběr toho prvního a dubluje ho podle toho, co dělá ten první.

Čili traktorista ne že nebude mít co žrát, ale stará se o to, aby bylo víc čeho ke žraní :).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Tyhle moderní kombajny a traktory, to už je procpaný počítačovou technikou, že obsluha je opravdu minimální.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak mně to příjde přesně opačeně těch knoflíků a páček na všechny možné mechanizmy je tam požehnaně a na obsluhu je to o dost složitější než auto... Navíc můžou třeba, po vzoru ochránců přírody, chodit s trubkou před traktorem a zahánět zvěř před sekačkou :0)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Cena tohoto elektrifikovaného giganta by měla být zhruba 1,6 milionů korun, což je jen tak pro představu trojnásobek běžné ceny."
giganta? Vypadá spíš jako přerostlý traktůrek.
Trojnásobek běžné ceny? 1,5mega je normální cena za novej zetor...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak elektro traktůrek je tak na větší zahrádku, na pole to není, stejně jako elektro tahač je na ježdění po městě a okolí, ne pro mezinárodní dopravu.
Tam je proste fyzika neúprosná a ani politici, ani aktivisti jí nepřemůžou.
Není k dispozici baterie která by to byť jenom teoreticky zvládla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.