CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Starlink zdvojnásobí svoji rychlost a rozšíří se do celého světa

Coze, "rychlost nijak zavratna, protoze v Praze bla bla"? Starlink je nejrychlejsi spojeni, jaky je v Praze na moji adrese k dispozici. Mel jsem tu asi 4 firmy premerovat signal a nedavno se podarilo zvednout z 18/1 na cca 38/3 Mbps pomoci novinky, VDSL bondingu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je divné, že by v praze nebylo pokrytí LTEčkem? Jo, ono tam sice je, ale žádná hitparádo to není? Nuž to bude tím, že tam nejsi na tu BTSku jediný. A přesně takhle dopadne ten starlink, jakmile se tam nakupí ty milióny uživatelů, o kterých básní Muskátor. Pak budou mOvečky rády za 100ms ping a 20Mbps download při zatížení. Fyzika se ochcat nedá, ani všebůh veliký M to nedokáže.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pri cene 99$ mesicne to zas tolik lidi stejne nevezme. Byt to 20/2 Mbit/s, do 60ms a za ~25$ bez FUP, tak by to bylo hodne zajimave pro spoustu lidi i pres tu porizovaci cenu. A to i tady u nas (v podstate cela republika vyjma mest, kde jsou kabelovky).

PS: nevite nekdo jak je to s mobilitou? Jestli se to da vzit sebou a provozovat docasne na jine adrese?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mobilita je proklamována bez omezení. Tj. s kompenzací rychlosti náklonem by to mělo zvládat provoz i z letadla.

Jinak to, že nejsou operátoři internetu schopni dotáhnout na okraj prahy optiku pro každého vypovídá spíše o čechystánu, než o čemkoliv jiném. Naštěstí EU do toho už šlape a tak než bude starlink, oneweb nebo kupier operační, mělo by to být jako s roamingem, i v tom načem prdelistánu by jsi měl mít k dispozici svižné připojení.

Na latence do 60ms pak u bezdrátů zapomeň. V klidu ano, ale při zatížení to prostě půjde ke stovce a více. Já když vytížím 300/20 od UPC v downlinku na 15-20 MB/s (jo, těch 37MB/s jsem viděl snad jednou ve tři ráno) a použiju wifinu toho jejich modemu, tak mám ping přes 100 ms, většinou to lítá až k 200 ms. Pokud rozjedu naplno D/U torrentem, tak 300-400 ms není problém. Prostě fyzika. A starlink na tom bude hůře, protože koax ruší leda tak sám sebe, ale bezdrát je rušenej ostatním EM zářením.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"A přesně takhle dopadne ten starlink, jakmile se tam nakupí ty milióny uživatelů, o kterých básní Muskátor."

Což je blbost, protože pár milionů uživatelů po zeměkouli je v průměru něco jako jeden uživatel na třicet čtverečních kilometrů. To je i pro Starlink úplně pohodová hustota.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Typicky stejná blbost v uvažování, jako když vy mOvce obhajujete, že Kessler přece nehrozí. Ano, plocha Země je velká, ale to je právě pro Starlink problém a ne výhoda. Protože někde v jižním Pacifiku budou družice zcela nevytížené, zatímco v ČR se najde mOvcí, co to koupí prostě proto, že milují svého mBoha, tisíce. A na nízké LEO musíš pokrýt povrch planety rovnoměrně, aby jsi měl zaručený počet satelitů nad body zájmu, což jsou pro starlink hustě obydlené oblasti. Samozřejmě bude se pokrývat zejména inklinace mezi obratníkem Raka a Severním polárním kruhem, ale i tam to bude muset být rovnoměrné. Tj. satelitů bude málo (i přes to, že jich bude 40 tisíc) a v naší prdeli je mOvcí hodně. Vem si kolik je v ČR BTSek. Ty mají zhruba stejnou přenosovou rychlost a počet kanálů jako Starlink. Jsou místa, kde ti LTE dá bez obtíží 100Mbps a ping pod 30ms, obvykle chudší oblasti řídčeji obydlené a pak jsou oblasti v Praze, kde jsi rád za 20Mbps a 100 ms odezvu. Protože na té BTSce je píchlejch zařízení více nežli much na mršině.

Taky je třeba vzít v potaz, že aby jsi měl nízkej ping v ČR, musíš mít tady pozemní stanice Starlinku. A ty jsou velmi drahé (mnohem dražší, nežli satelity samotné). Protože když bude pozemní stanice až u Frankfurtu, tak sice cesta za využití laseru (u kterého však přijdou na určité problémy a jsem zvědav, jestli to vůbec dotáhnou do konce) bude relativně krátká (nejméně 14 ms), to budeš stále na serveru někde u Frankfurtu. Na server cdr.cz to bude dalších 10-15ms minimálně a jsi na 30ms v naprosto ideálním případě (který nebere v potaz počet překladů po cestě) a bez jakéhokoliv rušení po cestě a to vč. tvé wifiny, která si taky něco přidá.

Tedy nikoliv uživatel na 30km řtverečních. Holzmannovu logiku, když já měl kuře a ty ne, tak jsme měli v průměru oba půlku kuřete sem netahej ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeden satelit má minimálně 20 Gb/s. I kdyby šlo jen o těch počátečních dvanáct tisíc a i kdyby běžely z geografických důvodů jen s desetiprocentním vytížením, stejně utáhnou na průměrných 5 Mb/s asi pět milionů lidí. Nebo, řečeno ještě jinak, utáhnou takhle asi patnáct milionů uživatelů za předpokladu, že každý z nich "propálí" půl terabajtu dat měsíčně. Je to málo? Na pilotní provoz mi to přijde docela hodně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím kolik má jeden satelit přenosovku dolů, 20Gbps na tak malý a levný satelit se mi zdá moc, ale může být.

Co jsi však stále nepochopil jsou dvě věci.

1) Orbitální mechanika vyžaduje, aby jsi měl rovnoměrné pokrytí na dané orbitě, aby služba byla 24/7 stabilně k dispozici. Na druhou stranu, lidé nejsou pod danou orbitou rozvrstveni rovnoměrně. Ba naopak, jsou nahuštěni na několika místech. Dám ti příklad, nejhustěji obydlený pás je mezi 40 a 45 stupněm sš. Žije tam téměř 500 miliónů lidí. Pás má 15 miliónů km2. Přesto všechno 3/4 toho pásu tvoří oceány a moře, 1/5 pouště a náhorní plošiny. V těchto lokalitách tedy žije prakticky 0 lidí. Nicméně jen v aglomeracích tohoto pásu žije přes 200 miliónů lidí a ty aglomerace dohromady zabírají méně než 9 000 km2. Už chápeš?
Délka tohoto pásu je 30 000 km. Dejme tomu, že satelity budou mít rozestup 200km. To jest 300 satelitů ve dvou dvou řadách. V praxi to znamená, že v daný okamžik je 285 satelitů bez využití (maximálně k retranslaci), 500 miliónů lidí se dělí o 15 satelitů, z toho 200 miliónů o satelitů 5-6.
Ještě stále ti 20Gbps připadá jako nějaká hitparáda?
Samozřejmě bude se to kompenzovat, dráhy s inklinací budou mířeny tak, aby co nejvíce pokrývaly obydlené oblasti a co nejméně neobydlené. Bude se využívat mnohem vyšších dosahů viditelných satelitů i za cenu výrazného snížení rychlosti a zvýšení latence (to nám zařídí fyzika a pokles síly signálu s druhou mocninou vzdálenosti v kombinaci s logaritmickou křivkou zisku/šumu). Ale prostě fyzika je zde nemilosrdná. Proto taky SpaceX chce mít na orbitě ne pouhých 12 tisíc, ale 43 tisíc satelitů. Sice stále bude většina bez využití, ale těch zrovna využitých bude teoreticky dost, aby tak nějak jelo.

2) Fyzika rádiových signálů. Zkoušel jsi někdy v laboratorním prostředí maxima toho co dokáže wifi? Pokud budeš mít wifi AP a k němu připojené jedno zařízení. Bude rychlost stejná/vyšší/nižší nežli když ke stejnému AP připojíš dvě stejná zařízení a naměřené přenosové rychlosti sečteš? Pokud jsi to zkoušel, už víš odpověď, bude nižší a to dost podstatně (zhruba o faktor 1,285). Proč? To si nech vysvětlit na nějaké přednášce o bezdrátových přenosech. Nicméně co to pro nás znamená? S rostoucím počtem připojených zařízení klesá celková kapacita pásma. To je ten důvod, proč v hustě zabydlených oblastech je LTE tak pomalé, i když hustota BTSek je značně vyšší než v prdelákovech, kde je LTE mnohem rychlejší. A Starlink bude mít naprosto stejný problém ještě navíc umocněný faktory které jsem osvětlil v bodě 1) protože zatímco BTSky jsou stacionární a lze je tak velmi dobře geometricky rozmístit, u satelitů máš smůlu a tvé možnosti vhodné geometrické konfigurace jsou prakticky nulové.

3) časové rozložení. Tvůj předpoklad 5Mbps = půl TB za měsíc při 1/3 vytížení je opět to kuře co jsem snědl celé a tudíž jsme měli oba půlku. Kdyby takhle jako ty uvažovalo ČEPS, tak máme prakticky permanentní blackout. V dané lokalitě budou samozřejmě období špiček, tj. dopoledne a v podvečer. A pak období klidu, v noci, nad ránem a kolem poledne a odpoledne. Je to dáno tím, že fakt nefungujeme tak, že třetina je aktivní v ranní směně, druhá třetina v odpolední a ta poslední v noční. Většina internetového provozu sleduje kancelářskou směnu.
Toto mimochodem zažívám i na kabelovém připojení od UPC, kde proklamované rychlosti dosahuji (či se spíše blížím) mezi 1:00-5:00. Zcela nejhorší období je pak mezi 17:00-21:00, kdy jsem kolikrát rád za polovinu maximální rychlosti. A to je kabel. Wifináři ti kvůli bodu 2) budou vyprávět o desetinách proklamovaných rychlostí v těchto špičkách.

Prostě zkus na chvíli opustit to jednoduché vidění světa s triviálními matematickými průměry a uvidíš, jak hodně nereálné jsou sliby Muska sám. Bez mé pomoci. I když pravda, to by jsi musel mít slušné znalosti matematiky, fyziky, elektrotechniky, zeměpisu a behaviorálních věd. Ne každý to má ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

100ms pres satelit jo, to bych chtel videt ja bych rekl ze to bude bez zateze tak 250 a se zatezi 500-1000+ ms a rychlost par mbitu kdyz to pujde dobre a dost mozna slusnej paketloos. Vzhledem k cene te druzicove site je to ekonomicky nesmysl. Lidumil Musk jiste dela celou tuhle srandu aby lide v zapadlych koncinach meli pristup k netu a zadarmo to urcite :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.