CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Steam končí s podporou Windows XP a Vista. Hry si od Nového roku nezahrajete

"...Valve ale nedokáže situaci řešit jinak..."
Spise nechce, osekat nejakou starsi verzi a udelat z ni jen downloader a instalator her, bez dalsich moznosti by urcite nebyl velky problem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To problém je, a velký. Vámi popsaný stav by musel být stále udržován a testován, protože např. nové komunikační protokoly, oprava minimálně bezpečnostních chyb atd.
Kdo kdy něco psal, tak je mu jasné, že v komplexnějším sw je údržba náročná.
Chtít po nějaké firmě, aby podporovala 17 let starý Windows je prostě úlet a používání takového OS ještě větší.
Samozřejmě existují i výjimky, např. Solaris má myslím podporu asi 20 let, možná více, teď z hlavy nevím.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nie nieje to ulet a z viacerych dovodv. Po prve si samotne Valve uplietlo na seba bic ked sa stali zavisli na technologii tretej strany - Google Chrome. Nechapem ten dnesny debilny trend ked desktopova aplikacia je de facto zabaleny browser ktory taha vsetko z webu. To sa moze vypomstit daleko viac nez len nepodporou stareho OS (staci sa pozriet ako nedavno google v chrome nastavil audio ako vypnute vo vychodzom stave).
Valve nieje nejaka firma, maju dostatocne prijmy aby mohli udrziavat aj nejakeho jednoducheho a osekaneho klienta ktory by fakt riesil iba download a instalaciu hier a myslim si, vzhladom na to ze dnes uz kazdy chce mat svoju digitalnu distribuciu, ze by vela uzivatelov aj na novsich os toto ocenilo. Nie kadzy fakt potrebuje mat os zapraseny nejakym kecacim a smirovacim bordelom.
Dalej samotne Valve prskalo proti win 8/10 ako MS chce s nimi uzavriet celu PC platformu. Dnes ostanu vlastne ako podoprovane Windowsy 7 z tych "otvorenych". Tak isto je na Steame dost starsich hier ktore nebehaju zrovna dobre na novch Windowsoch a toto ohlasenie hracov ktory maju taketo hry, moc nepotesi.
No a v reci cisiel, Windows XP maju stale vecsie zastupenie ako hociktora distribucia Linuxu na Steame (winxp ma skoro polovicu toho co ma komplet Linux dokopy) a tak isto sa moze WinXP smelo porovnavat zo starsimi MacOS ktore su tiez podporovane. Takze Valve sa oplati podporovat MacOS aj Linuxy aj ked maju mensie zastupenie ako WinXP.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Linux má 2x větší podíl na Steamu, než WinXP. A to je věc, co je zajímá, kolik procent uživatelů používají jejich aplikaci na WinXP.
Jinak nevidím, že by si Valve nějak protiřečilo. Win10 se jim nelíbí, ale to nic na celé situaci nemění. Oni nemají jinou možnost, než je podporovat, ale stále mohou říkat, jak je nemají rádi.
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim s tebou.

Jinak jsem nekde cetl, ze WinXP na Steamu pravidelne pouziva 0,3% hracu a WinVista je na Steamu uplne mimo statistiky, takze to bude mene nez 0,1%. Jako pro tak malo lidi nikdo delat podporu nebude.

A kritiky toho rozhodnuti Valve prosim, aby sem dali aspon jednu hru ze Steamu, ktera bezi na WinXP a nebezi na Win7, abychom nemluvili jen v rovine teorie a mohli si spolecne na Valve zanadavat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a pokud jste si na steamu koupili hru, která na ničem novějším než Windows XP nejede, tak Vám nezbývá, než se vrátit k pirátské verzi ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Což ale není problém steamu, ale vývojářů té hry :-/.
Občas takto staré hry vyjdou na GoG apod. portálech bez ochrany a za pár kaček, nebo i zdarma, takže se z toho lze v některých případech i oficiálně/legálně dostat.
Zdar Max

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To nieje pravda. Technicky to je problem vyvojarov ale ja mam obchodno pravny vztah s Valve. Od nich som tu hru kupil v case ked tvrdili ze hra je funkcna. Teraz zmenia podmienky a de facto mi znemoznia pouzivat u nich zakupeny tovar/sluzbu (toto je tiez na diskusiu ze ano), s tym ze nieje ani nejaka rozumna nahrada alebo riesenie, nebodaj vratenie penazi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Že ty jsi si nikdy nečetl jejich podmínky/EULu?
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dědo, ukážeš nám nějaké fotky z doby, kdy jsi byl malý kluk? To nejde, facebook už dávno zrušili. A pustíš nám nějakou muziku, kterou jsi kdysi poslouchal? To nejde, iTunes už dávno zrušili. A na jaké filmy ses nejradši díval? Pár oblíbených jsem míval, ale ty vám už taky nepustím, netflix dávno zrušili. A jaké hry sis nejradši hrál? Už si ani nevzpomínám, všechny účty dávno zrušili. Tak co budeme dělat, půjdeme někam na zmrzlinu? To budete muset s tátou, já jsem kdysi všechno utratil za online služby a dnes už nemám vůbec nic.
... vlastně počkejte, teď si vzpomínám, na půdě mám někde schovaný gramofon po mém tátovi! A pár desek, to budete koukat...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dedo a co je tahleta krabice? To je plna verze hry na DVD. Je a muzeme si to pustit na pocitaci? To nejde, pocitac co mame nema DVD mechaniku a tu uz nikde nesezeneme. Navic ikdybychom dokazali to DVD nejak spustit, tak ta hra je pro Windows XP 32bit a dneska jsou pocitace s Windows 20 se 128bit se zpetnou kompatibilitou pouze na 64bit, takze 32 bitovou hru uz spustit nelze.
...

Proste se smir s tim, ze je jina doba.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Instalačku WinXP mám dobře zazálohovanou i s offline aktivátorem. Instalačku Win7 mám dobře zazálohovanou i s offline aktivátorem. Win10 mě naprosto nezajímají, ani ty další verze, které z nich jednou vzniknou. DVD mechaniku mám externí na USB a kdykoli ji budu potřebovat, tak je připravená. A je mi jedno, jestli to bude 1x za rok nebo za 10 let. Nemusíš mě přesvědčovat o nevyhnutelných trendech, nemám důvod si zvykat na cokoli, co se mi nelíbí. Někteří tomu říkají "být svobodný".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Bez aktualizací se tomu spíše říká "být hloupý".
Zdar Max

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale ty na pocitaci za 10 let take ty WinXP nemusis rozchodit! A s tim pak nic nenadelas. A starej PC ti treba zkolabuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To už je dnes problém i s W7 na nejnovějších generacích CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak je rozchodím na jiném PC nebo ve virtuálu. Takhle spustím všechny staré hry, až tyto online aktivace začínají být problém. Za něco zaplatím, ale funkčnost je na libovůli výrobce. Nakonec nebude ani žádný Steam. Systém na nic.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U mě za +1. Přesně jak píšeš, nakopat je do zadku je jediné správné řešení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Od nich som tu hru kupil v case ked tvrdili ze hra je funkcna.

Tehdy byla funkční, to ano. Ale těžko budou tvrdit, že bude funkční navždy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vsech online/cloudovych sluzeb/her neco se podela nebo se nekoho nastvete a instatne muzete prijit uplne o vse za co jste radne zaplatili :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Windows XP byl skvělý operační systém" - ne, nebyl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Windows 2000 byl lepší :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stačí, když mi vrátí peníze za hry, které tímto způsobem přestali oficiálně podporovat (tj. nejedou ve Win Vista ani XP) nebo umožní, abych si je stáhnul bez DRM a používal offline (přenesou na GOG třeba všechny, co si zvolím https://www.gog.com/connect)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Opět, Steam EULA vám asi nic neříká? Četl jste to někdy?
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to hned ve druhém bodu:

To make use of the Content and Services, you must have a Steam Account and you may be required to be running the Steam client and maintaining a connection to the Internet.

For reasons that include, without limitation, system security, stability, and multiplayer interoperability, Steam may need to automatically update, pre-load, create new versions of or otherwise enhance the Content and Services and accordingly, the system requirements to use the Content and Services may change over time

Takže kdokoli chce na steam nadávat má smůlu. Jasně souhlasil s tím že bude nutné používat steam klienta který se bude automaticky updatovat a z mnoha důvodů může měnit své systémové požadavky, což se nyní přesně děje, Už nestačí WinXP a Vista, je třeba W7 a novější...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Však v pořádku, to se nevylučuje s tím, co píšu. Klidně si steam poupdatuju, připojím k internetu. Ale pokud mi přestane (což přestane) fungovat určitá hra, kterou steam nabízí a díky své aktualizaci si její support odříznul, tak co se stane?
Vyhodí ji z nabídky (případný nový zájemce ji nenajde), ok, chápu... a pro stávající uživatele?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je otázka na Steam co se stane. Předpokládám že se přestanou nabízet ke koupi položky, které nepůjdou na jiných systémech spustit. Mě pod W10 běží všechny staré hry, které třeba chodily už pod W95, někdy to trošku skřípe, ale za to už Steam nemůže a je třeba se obrátit na distributora/autora dané položky. Steam je obchodník, prodává a poskytuje služby spojené s distribucí toho SW. To bude plnit nadále.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, tohle ale bude problém Steamu, protože já neuzavřel smlouvu s třetí osobou, ale s nimi. Takový Fallout3 je krásný relativně nový případ https://store.steampowered.com/app/22370/Fallout_3_Game_of_the_Year_Edit... hry, co je XP/Vista only.
Vím, že existují nějaké neofiko patche na Win7 ale někomu to prostě nefunguje i s nimi a já z podstaty budu chtít třeba zahrát Fallout3 ve vanilla stavu na dobovém "retro PC" (na kterém shodou okolností pořád steam pustím). Nahráním nějakých neoriginálních dat (patche) do hry bych zase porušil eulu :) resp. steam to po kontrole integrity přepíše, že? Takže jde spíš o princip a zajímá mě, jak s tím naloží.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, Fallout 3 GOTY je skvělý případ. Opravdu se divím, že se Betsheda nedokopala k patchi alespoň pro W7. Mě to "neoficiální zprovoznění" sice u originálky funguje, ale pouze na základní hru a kdykoli se snažím dostat do DLC, hra hapá. A víte co je trapárna na Ntou? Mám originálku, ale na hraní jsem si musel stáhnout funkční repack (warez) kde už to někdo upravil tak, že to jede... Ale fakticky to vlastně není warez, když to mám koupený, že? ;))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to v podstatě jediné logické vyústění situace :) Ironie je, že zrovna dneska začal na steamu letní výprodej a ten Fallout 3 tam pořád ještě je (10 EUR hm...).
Chtěl jsem si koupit "nového" dooma, ale teď se hodně rozmyslím z principu, jestli jim cpát další peníze (i když teď by mi fungoval, tak než se dostanu k tomu to hrát, což zas může být za pár let, tak kdoví, co steam vymyslí, že).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, tak to jsou opravdu kkti k pohledání. Fallout 3 GOTY a Spintires jsem si nedávno koupil jako krabicovku, ještě jsem je ani nehrál, a koupě novějších Windows (natožpak děravé spy verze jménem Win10) a novějšího PC než Sandy/Ivy Bridge (IME) se rozhodně konat nebude, prostě z principu - nehodlám podporovat něco, s čím bytostně nesouhlasím.

V podstatě okraden za bílého dne, takže se bude nejspíš taky warezit - jj, když máme originálky, tak je to legálně. Takže na ta DLC není zatím nic?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takhle - Já už mám F3 GOTY naštěstí párkrát projetý na Win XP :))), takže hraju tak, že po mírném nalevelování okamžitě vyrážím k lokaci, ze které se dostanu do DLC Operace Anchorage. Samotná hra i s posledním patchem se na W7+ cirka každou minutu "sekne". To řeší neoficiální úpravy souborů a základní hra je tak bez problémů, ALE (!) když vlezu do lokace vstupu do DLC je vše v pohodě, než se začne načítat DLC samotné. Pak hra spadne "na hubu". Nenarazil jsem na funkční postup rozchození, krom onoho repacku, který prostě funguje... ;))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Steam je online drm, kdo to ignoruje, ten ať se nediví. Hry na steamu nejsou vaše a Valve vám je může kdykoliv beztrestně znepřístupnit. Valve by tento problém řešit mohlo, ale na hráče vždycky kašlalo. Nikdo nemá horší helpdesk než oni. Uživatelské rozhraní klienta je déslova ubohé. Vždy se snažili svou práci a povinosti přesunout na hráče. Valve se snaží o maximalizaci zisku a to jim jde náramně. Hráčům to nevadí, tak proč by se měli snažit. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.