CDR.cz - Vybráno z IT

Steve Jobs inovuje i po smrti, Apple má patent na oboustranný 3D displej

apple-patent-3d-display
Společnost Apple si nechala patentovat speciální druh oboustranného 3D displeje bez tlačítek. Všechny příkazy by se ovládaly pomocí gest a dotykem prstů.

Tento designový displej bude zakrývat celý povrch zařízení a bude se skládat ze dvou průhledných AMOLED obrazovek, které se budou překrývat jedna přes druhou. Oba displeje mohou zobrazovat stejný obsah, ale díky mírně odlišné synchronizaci budou moci navodit také iluzi 3D obrazu.

apple-patent-3d-screens

"Většina výrobců přenosných elektronických zařízení vyrábí přístroje s jedinou plochou, která je určena pro displej, zatímco zbytek plochy zůstává nevyužitý, popřípadě se zde objevují tlačítka. I když se tato forma uplatňuje pro elektronická zařízení, která jsou díky ní snadno ovladatelná ... velikost uživatelského rozhraní je omezena a zabírá méně než polovinu z celkové plochy zařízení," stojí v popisu patentu. Apple chce dosavadní trend změnit, chce vytvořit oboustranný dotykový iPhone s oblými hranami a zakulaceným displejem.

apple-patent-3d-side

Nápad vznikl již dávno v hlavě Steva Jobse, který chtěl přijít na trh s mobilním telefonem bez jakýchkoliv fyzických tlačítek. Neměl by ani ovládání hlasitosti, ani tlačítko pro návrat do menu tak, jak ho známe. Veškeré ovládání by se vykonávalo gesty na obrazovce. Například pro regulaci hlasitosti by stačilo podržet prst na ikoně hlasitosti, což by vyvolalo nabídku v levé části displeje, kde dotykem zvolíte požadovanou hodnotu.

Apple podal přihlášku na zařízení s oboustranným 3D displejem poprvé v roce 2011, kde jako vynálezce figuruje Scott A. Myers. Než se objeví první prototyp 3D iPhonu, bude to chtít doladit spoustu drobností včetně technologie ohebného displeje. Je možné, že by mohl fungovat na stejném principu jako připravované chytré hodinky iWatch, které mají být osazeny ohebným displejem Corning Willow Glass. Uvidíme, zda zákazníci přijdou na chuť novému způsobu ovládání, protože některým z nich určitě více vyhovuje ovládání pomocí klasických tlačítek, než aby se na zařízení museli dívat.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Steve Jobs inovuje i po smrti, Apple má patent na oboustranný 3D displej

Čtvrtek, 4 Duben 2013 - 14:33 | Tomáš Bohuněk | Výhodou je, že ať ho vezmete, jak ho vezmete,...
Středa, 3 Duben 2013 - 15:52 | Martin Malečík | "Například pro regulaci hlasitosti by...
Středa, 3 Duben 2013 - 14:57 | HKMaly | ... nevidel jsem tenhle napad v nekolika pre-2011...

Zobrazit diskusi