CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Světu hrozí klimatická apokalypsa, pokud nezmění do roku 2035 svůj přístup

Že bychom měli to štěstí a zahráli si Fallouta naživo?
Zdar Max

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Fallouta "naživo" si klidně zahrát můžeš, zajeď si do některých zemí typu jemen či afrika a užiješ si toho dom sytosti, jen je otázka jak moc tě to v reálu bude bavit..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neví jak bude zejtra, takže nemůžou tušit jak bude v roce 2035 ;) Ale minimálně na odstrašující článek to stačí vždycky.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To je oblíbený omyl. Klimatické předpovědi nejsou předpovědi počasí. Taky nemůžu předpovědět, jak bude přesně zvlněná hladina bazénu, který budu napouštět rychlostí milimetr za sekundu, ale přesto můžu říct, že v *průměru* v něm bude hladina o šedesát milimetrů výše (i když třeba na různých místech bude v jediném okamžiku výše nebo níže).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Typicke. Kdyz tyhle lidi dostanou grant, tak napisou studii o cemkoliv. Ta duveryhodnost je dana uz jen tim obrazkem a stupnici na ose Y vpravo. Touhle pakazi bych se vubec nezabyval. Globalni zmena klimatu je nejspi periodicka. A ta mini toba ledova, tusim v 16. stoleti, byla horsi.
Mimochodem na Milesovce maji docela dlouhy pas, kde jsou teploty za poslednich (asi ???) 20 let. Zajimalo by me jestli se z toho da neco vycist.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nemají žádný důkaz na poporu svého tvrzení - žatím žádný test jejich hypotézy nevyšel.
No i v tom grafu je vidět, že teplota rostla i době stabilní koncetrace CO2, kdo má zájem, může si míru a směr korelace mezi teplotou a CO2 najít v datech institutu v Grenoblu, který má proxy data z ledovcových vrtů za posledních 400 000 let(jsou rekonstrukce i několik miliónů let dozadu, ale to se dělá z rostlinných fosílií).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Nemají žádný důkaz na poporu svého tvrzení - žatím žádný test jejich hypotézy nevyšel."

Test jaké hypotézy konkrétně?

"kdo má zájem, může si míru a směr korelace mezi teplotou a CO2 najít v datech institutu v Grenoblu, který má proxy data z ledovcových vrtů za posledních 400 000 let"

To je relevantní jak? Průmyslová civilizace před 400000 lety neexistovala, takže její současný vliv z těch dat vyvrátit nemůžete. (Kdyby byla existovala a teplota nebyla vzrostla, to pak ano, ale víme, že to se v paleolitu nestalo.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když si vzpomenete na grafy, které ukazoval před dvanácti lety Al Gore, tak ta křivka měla exponenciální růst. Teď je růst rovnoměrný.
Sorry jako... but I call bullshit!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

V 70tych a 80tych letech jsem cetl podobne katastroficke clanky, tenkrat zas na to ze dojde ropa a prijde obrovska ekonomicka krize a ze nebude ani jidlo protoze nebude nafta do traktoru... " Vědci se neustále zabývají předpověďmi, kdy světu dojde ropa. Jedna taková z roku 1981 například tvrdila, že se tak stane koncem roku 2013." vysledek byl jen zhovadile omezeni tezby s jedinym cilem poradne se napakovat na nekolikanasobne vyssich cenach... No dnes mame 2019 za dvermi a ropy je stale habadej a ikdyby zitra dosla katastrofa se nekona jen bude potreba nejaka ta elektrarna navic pro elekromobily....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V podstate je jedno ci je pricinou oteplovania CO2 alebo nie je. Cela tato kauza okolo globalneho oteplovania nastartovala silne eko snahy na urovni statov a nadnarodnych organizacii, co je len dobre. Pomaly sa zmeni energetika na obnovitelne zdroje, mobilita na obnovitelne zdroje, priemysel, ... a pod. Konecne to nastartovalo masineriu zmien, ktore bolo treba uz davno, a ktore budu len prospesne. Bez tohto popudu by sa investovalo len malo do vyvoja novych eko technologii.
Vid. napr. automobilovy priemysel cele desatrocia stagnoval na viac-menej rovnakych motoroch s relativne nizkou ucinostou. Nic ich nenutilo k vyvoju. Zakaznici to kupovali a platili za paliva vysoke sumy, co im aj ropnemu priemyslu vyhovovalo. A teraz akoby sa vrece roztrhlo s novymi technologiami na setrenie paliva (nove cykly, variabilne ventily, nove typy motorov, hybridy, skyactive, dynamic force, ...), na filtrovanie splodin, ... zrazu to ide, len treba na nich potlacit. A na tlak treba mat dobry dovod, inak ostaneme v rukach korporacii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, prospěšné, ale pro koho :) A průmysl stagnoval jen proto, že mu to kamarád stát rád dovolil...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Božínku. Lidi si o sobě myslí kdo ví co, a přitom nejsou ve vesmíru ničím. Slunce u nás všechno řídí. Mohli bychom se přetrhnout, ale když si Slunce usmyslí, tak s tím nezmůžeme vůbec nic. Prostudujte si za poslední řekněme desetiletí články na astro.cz a zjistíte, že je naše Slunce v nebývalém útlumu - a nechce se z toho potvora probrat. Hrozí nám spíše další doba ledová než oteplování. :(
A i kdyby, každý další stupeň navíc je správný. Na začátku třetihor byla průměrná teplota na Zemi o téměř 15°C vyšší než teď! A v té době nastal největší rostlinný a živočišný boom, jaký kdy naše planeta zažila. Nevěříte mi? Já to viděl kdysi v seriálu BBC, nicméně snad budete věřit aspoň wikipedii - viz. https://en.wikipedia.org/wiki/Paleogene .
Cituji: "... averaged about 23–29 °C (± 4.7 °C), which is 5–10 °C higher than most previous estimates. Or for comparison, 10 to 15 °C higher than current annual..."
Současná průměrná teplota na Zemi je něco přes 15°C, tenkrát bylo skoro 30°C - a všechno kvetlo. ;) Btw, taky je tam zmíňěno, že tehdy bylo 2x víc CO2, ale taky (díky té vegetaci?) o 30% více kyslíku, než dnes...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Prostudujte si za poslední řekněme desetiletí články na astro.cz a zjistíte, že je naše Slunce v nebývalém útlumu - a nechce se z toho potvora probrat. Hrozí nám spíše další doba ledová než oteplování. :("

Tím vlastně říkáte, že současnou míru oteplování máme jen díky extrémnímu (a zřejmě dočasnému) štěstí. To tedy není moc optimistické.

"A i kdyby, každý další stupeň navíc je správný. Na začátku třetihor byla průměrná teplota na Zemi o téměř 15°C vyšší než teď! A v té době nastal největší rostlinný a živočišný boom, jaký kdy naše planeta zažila."

Co má pro vás větší cenu, civilizace inteligentních lidí (komu se v horku přemýšlí dobře? Mně tedy ne...), nebo prales plný stonožek a jiné havěti? Já bych tedy rozhodně volil civilizaci, nejsem ekoterorista.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když do pekla, tak na pořádný kobyle...
Je úplně šumák, jestli nějaké globální oteplování je nebo není, protože na Zemi není REÁLNÁ vůle s tím cokoliv významnějšího dělat. Největší přírůstky obyvatelstva jsou v rozvojových zemích a těm je to putna. Když dojde na nejhorší diskuse, tak vytáhnout argument "a vy jste se udělali průmyslovými velmoci za cenu poškození přírody, a teď nám to samé sami zakazujete?"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano otepluje se, alespoň pár posledních desetiletí. Může za to člověk? Nejspíš častečně taky minimálně v lokálním měřitku určitě. Může to člověk změnit NE v globálním měřítku ani omylem. Nemůžeme změnit aktivitu slunce ani dráhu planety. Tj. to co má na změny klimatu snad extra velký vliv. Navíc všechny tyhle simulace mají jexden problém, existuje hafo jiných které budou ukazovat pravý opak a nikdy nemohou zahrnout všechny vstupní parametry. Je to prostě věštění z křišťálové koule.
Ale co je hlavní a co všichni tito "klimatologové" označující se dokonce za jediné seriozní a vetšinové zcela ignorují jsou známá fakta z minulosti. Před +-1000 lety bylo gronsko zelené šlo tam pěstovat obilí rostly tam stromy, co je tam teď? Bylo snad před 1000 lety nějaké globální oteplování způsobené marťany či co? Stejně tak existovaly doby, kdy předkové indiánů přešli pěšky do severní ameriky suchou nohou a od té doby se stsakra oteplilo...
Jediné co může člověk dělat je to, co dělal po miliony let, přizpůsobit se!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Věřím jen té statistice, kterou si sám zfalšuju ;) např před 20ti lety byla halda studií, které varovali před globálním ochlazováním. Viz google nebo třeba https://cs.wikipedia.org/wiki/Glob%C3%A1ln%C3%AD_ochlazov%C3%A1n%C3%AD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže globální ochlazování skutečně může nastat, jen nikoli díky změnám v atmosféře ale kvůli astronomickým změnám... Možná se nám ten co2 navíc ještě může hodit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kde máte tu haldu studií před dvaceti lety? :-p Můžete třeba nějaké uvést? Pokud je mně známo, po konci 70. let, což je čtyřicet let zpátky, snad už žádná další nevyšla.

"Věřím jen té statistice, kterou si sám zfalšuju"

To jste právě udělal s těmi studiemi. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.