CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k První dojmy: Tablet Asus Nexus 7

Fakt to nemá HDMI? Hm, tak škrtám ze svého seznamu :/

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Z toho článku jsem smutný. Přečetl jsem první část celou, druhou jsem po první čtvrtině prolétl a šel se zaregistrovat, abych mohl reagovat. Obyčejně takové čtení, jako je tento "První dojem", zavírám hojně používaným gestem k zavření záložky ve webovém prohlížeči, ale tady mi to opravdu nedalo a poprvé po mnoha letech dělám výjimku, hlavně proto, že jsem majitelem toho zařízení a musím se ho zastat.
Nejprve k jednotlivým výtkám:
* SD slot: někdo ze společnosti Google na dotazy ohledně absence slotu pro rozšíření paměti v zařízení, které se v poslední době rozmáhá u velkých značek, reagoval vysvětlením, že je to jen pro dobro uživatele. Co si budeme namlouvat, chytrá zařízení jsou stále více rozšířená mezi různé vrstvy populace, už to není jen doménou lidí mezi 15-35 rokem života. Lidé mimo tuto skupinu nechtějí být zatěžováni, to od koupě takových zařízení odrazuje, o řešení uživatelsky přívětivému přístupu ke slotu a komplikaci výrobcům v designu a internímu řešení v zařízení nemluvě. Sluší se i upozornit na trochu bezpečnostní důvod absence SD slotu: Google v JB 4.2 plánuje víceuživatelské prostředí! Já vím ono by to šlo softwarově vyřešit, ale to zase jen komplikuje uživatelské prostředí, které se v tomto případě soustřeďuje na rychlost a dostupnost uživateli.
* HDMI: opravdu? Kolik ne-geeku toto opravdu využívá? Proč na velkou obrazovku strkat třeba film, když si ho můžu v televizi pustit přímo? Nebo mi někdo chce namluvit, že pokud má majitel chytrého zařízení televizi s HDMI a ví vůbec "k čemu to HDMI slouží", že nemá vyřešeno prohlížení obsahu jinou cestou než přímo skrze tablet? Ano, tablet má výkon dnešních handheld konzolí, možná i konzolí dospělých, a s externím ovladačem tablet přímo vyzývá k připojení na 1 metr velkou uhlopříčku, ale opravdu se toto dělá masově? Mimochodem přítomnost HDMI v jakémkoliv chytřejším zařízení, pokud pro něj výrobce nepřipravil opravdu nějakou vychytávku k jeho plnému využití, kterou pak marketingové oddělení dostatečně neokořenilo, je jen kompenzací právě v oněch čínských "unknownech", kde se přítomností této konektivity maskuje slabost ostatních komponent.
* 3G, větší vnitřní paměť: 32GB verze je dostupná, ne celosvětově, ale sehnat se dá a půjde určitě jednou i u nás, i to 3G nakonec možná bude (osobně pochybuji).

Nexus 7 je díky vnitřnostem (Tegra 3) lidmi špatně chápán a ostatní výbavou pak spíše zklamáním. Tegra od nVidie je v tomto zařízení proto, že jí prostě nVidie nemá kam jinam dát (ano, o HTC One telefonech s T3 vím, ale kde jinde T3 najdete?) Musíme si uvědomit, že nejde o main zařízení v domácnosti, ale spíš casual. Rychle si na něm něco přečíst nebo zahrát, když mám chvilku na cestě hromadnou dopravou nebo doma, když nechci zapínat PC. Vsadím se, že kdyby 5ti jádrová T3 byla nahrazena v tomto tabletu jiným "srdcem", nikdo by výše zmíněné nedostatky neuváděl jako hlavní deficit toho zařízení. I ta kamera na zadní straně chybí, protože to zařízení opravdu je jen pro doma, na casual použití. Má být jen doplňkem v moderní domácnosti, vykrýt mezeru mezi PC/notebookem a chytrým telefonem. K pořizování snímků tu máme digitální fotoaparáty (které mimochodem výstup na TV často mají a je tam i víc logický), pro ukládání spousty dat máme flashdisky, externí disky, NAS zařízení a "cloudy".
Zkuste se na Nexus 7 dívat ne-geekovsky (ta Tegra k tomu opravdu svádí, aniž bychom si to přiznali), koukejme na něj jako na zařízení pro celou rodinu, kdy rodičové chtějí jen lehce brouzdat po webu, děti zahrát nějakou hříčku, popř. z Youtube nebo i z NASu kouknout na nějakou pohádku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tvrdit, že absence SD slotu je pro dobro uživatelů mi přijde dost postavená na hlavu. Kdo nechce, nemusí ho používat a v ničem ho neomezuje. Kdo chce, tomu naopak pomůže. Je to asi stejné, jako byste říkal, že jít do vězení je pro dobro lidí, vždyť běžní lidé nechtějí být zatěžováni starostmi každodenního života o těch nebezpečných situacích, které by je mohly na svobodě potkat ani nemluvě.

HDMI se hodí i běžným lidem na jednoduchý způsob prezentace, třeba fotek u příbuzných či kamarádů. Přecijen fotky z dovolené ukážete lépe na 50" televizi než na 7" tabletu. K tomu nemusím být žádný geek.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Absence SD slotu je skutecne jen proto, aby bylo mozne prodat flash pameti podstatne draze, nez stoji bezna class 10 karta. Jinak i USB host s dodavanym kabelem se hodi, staci koupit levnou USB klavesnici a psani e-mailu je hned pohodlnejsi.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

* SD karta: a já to tvrdit budu - je to pro dobro, nejen uživatelů, ale v podstatě všech. Váš příměr mě mrzí. Internet je plný příměrů co nedávají smysl. Jablka nejsou hrušky! a to co Vy tu píšete, je, že jablka těmi hruškami opravdu nejsou! Takovouto informaci se dozvím i na prvním stupni základní školy (samozřejmě i na nižším stupni vzdělávání, ale připomnělo mi to matematiku v první třídě, konkrétně množiny). Je vidět, že jste nikdy nepracoval s lidmi, nemyslím mít lidi jako kolegy, ale zákazníky. Vysvětlovat někomu, technicky neznalému, proč se jeho tablet po přidání class 2 karty zpomalil - ano, zpomalil, je úkol, jehož odměnou je, že Vás církev prohlásí za svatého. Každý kdo plánuje jakýkoliv tablet používat jako flashdisk, si na trhu najde jemu vyhovující kousek, protože u jím vybraného kusu bude vědět proč a za jakých podmínek bude jeho koupě splňovat jeho očekávání. Jenže někdo chce mít v telefonu celou knihovnu MPtrojek a FullHD mkv, protože ... proč? Že si nakonec těch písniček pustí dohromady 5, na video si ani nevzpomene, protože je mu životnost baterie milejší než machrování v hromadné dopravě před spoluobčany v důchodovém věku.
Výrobci se snaží o jednoduchost a jde jim o to, aby to fungovalo. Abyste se dostal k informaci, kterou požadujete, po co nejkratší možné cestě.
* HDMI: a co promítání těchto fotografiích přímo z fotoaparátu? Nebo se opravdu chcete chlubit "kvalitními" fotografiemi vytvořenými mobilním zařízením na 50-ti palcové "xyzHD" televizi? Nebo snad dáte fotografie z fotoaparátu do tabletu s HDMI, abyste je pak pouštěl na TV? I TV kolikrát pojme SD čtečku skrze USB, popřípadě ji má přímo v sobě a ty JPG Vám mileráda skrze výrobcem přidaného, lehce ovladatelného a funkčně pochopitelného, fotoprohlížeče, vloženého do firmwaru přístroje, tyto momentky promítne.
Věřte, že výrobci Vám kastrováním zařízení nechtějí kazit den, když čtete technické parametry jejich novinek, jen si nechali udělat průzkum ve skupině skutečných uživatelů-konzumentů a těch co chtěli SD slot a HDMI bylo jen pár (4) procent, které nestáli za to. Peníze v tom taky hráli roli, to peníze dělají už nějaký ten pátek, ale víte kolik se skutečně ušetří, když nemusíte zaměstnávat stovky lidí v reklamačním oddělení, kde stejně jen řeší dotazy a problémy typu: !proč zákazníkovi SD karta za pár korun brzdí zařízení" a "proč levný HDMI kabel nesmyslně rozmazává obraz".
Mohl bych takovýchto příkladu sázet, jak pekař pecnů v neděli večer do pece, ale pokud neodstoupíte alespoň o krok od svého pohledu na svět, není to zbytečná práce?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten příměr je naprosto přesný. Chcete zakázat lidem možnost volby, aby se náhodou ve "své nevědomosti" nerozhodli špatně... Možná, že aby výrobce nemusel řešit problémy typu "tablet mi vytrží nabitý jen jeden den" by ho mohl udělat bez baterie, jen se šňůrou do zásuvky, co myslíte? A nebo bez možnosti instalovat aplikace, co kdyby si tam náhodou nainstaloval někdo nějakou, která nefunguje...

Nějak nevidím rozdíl v tom, "mít tablet bez SD slotu" a "mít tables s prázdným SD slotem". Ale nakopak vidím velký rozdíl v "mít tablet s 16 GB pamětí" a "mít tablet s 16+64 GB pamětí za jen o malinko vyšší cenu". S HDMI je to to samé :)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Takže jestli správně chápu, štve Vás, že někdo rozhodl o vybavenosti tohoto tabletu za Vás.
Nexus 7 je svojí výbavou, cenou, velikosti, váhou ... čímkoliv chcete, nastaven tak, aby plnil účel, ke kterému vznikl. Tohle není čínský stroj s pochybně zobrazujícím LCD se špatně reagujícím digitizérem, vrzajícím šasí, slabou baterií, nabíječkou s nestandardním konektorem a nesmyslně nízkým nabíjecím výkonem, který toto vše potřebuje maskovat přidanou hodnotou ve formě HDMI a SD slotu.
Možnost volby ve světě jde ruku v ruce s kompromisem, ať už tím hmotným nebo nehmotným. Každý přístroj nesoucí jméno Nexus, který je v aktuálním portfóliu společnosti Google, má své místo na trhu a tomu i přizpůsobenou výbavu.
O hmotném kompromisu tu nemůže být řeč, protože Google moc dobře ví, že ta zařízení prodá, ať už je jejich výbava a následná cena jakákoliv, ono hlavně ho to nemusí zajímat, on ty zařízení nevyrábí.
Tady je to spíš o nehmotném, chcete-li morálním, kompromisu. Zařízení má sloužit majiteli a ne aby majitel sloužil jemu. Pokud se podíváte na prostředí androidu, vše je směrováno jediným cílem - jednoduchost, bezkompromisní jednoduchost. Google prostě chce, abychom se věnovali něčemu jinému než sezením u počítače, ale chápe, že k informacím a ostatnímu obsahu, se nějak dostat musíme a tak nám dává možnost jak toho jednoduše a rychle dosáhnout.
Víte až jednou dospějete k tomu, že Vás nebaví trávit hodiny googlovaním jak co nastavit, aby běželo jak si představujete, až se přenesete přes instalaci různých vychytávek, flashování kernelů a ROMek, tak jak to většina z nás dělá, nebo dělala, ať už na chytrých zařízeních, počítačích nebo noteboocích a vím já čeho, pak pochopíte proč se zastávám toho, že tablet mi sice nedává možnost volby u SD karty nebo konektoru HDMI, ale právě díky tomu mě osvobozuje.
Osvobozuje mě od "řešení", které tyto přidané hodnoty přidávají. Ať už je to "řešení" proč značková SD karta, která sice má být class 10, v benchmarku sice neukáže výkon díky ošizenému švábu mezi samotnou čtečkou a zbytkem zařízení, nebo "řešení" s HDMI výstupem, kdy až po třetím pokusu o koupi toho správného HDMI kabelu, aby na televizi obraz "nepulzoval", tuto konektivitu nechávám jen jako něco o čem můžu říct v hospodě u piva, že to moje zařízení má a jak to je super.
Ať už si budeme trhat občanky nebo ne, v jednom pravdu nemáte. Vy máte právo volby. To právo volby spočívá v tom, že můžete jít a pořídit si zařízení, které Vám tu všechny ty přidané hodnoty dá a osvobodí Vás.
Každý máme svůj úhel pohledu, dovolím si říct, jak žít. Když už musím být otrokem např. v práci, nechci být otrokem 7 palců a třetiny kila. Proto ač PC hráč a svého času velký zastánce kombinace klávesnice a myši jako periferií nejvhodnějsích ke hraní, jsem nakonec bez větších problémů vyměnil za bezstarostnost Xboxového ovladače a víření prachu v místnosti skákání před Kinectem. Prostě každý máme svobodnou volbu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Takže jestli správně chápu, štve Vás, že někdo rozhodl o vybavenosti tohoto tabletu za Vás."

Ale vůbec ne, to jste mě špatně pochopil. Výrobce má plné právo si o svých produktech rozhodovat, stejně jako každý uživatel si ho může sám ohodnotit. To je naprosto v pořádku. Já se jen podivuji nad tím, že absenci SD slotu nebo HDMI považujete za výhodu.

Má otázka trvá, stejným pohledem na věc byste si přál, aby výrobci do tabletů nedávali třeba baterku? Protože většina uživatelů řeší mnohem častěji špatnou výdrž, než nějaké pulzuování obrazu ;-)

Měl jsem již spoustu telefonů s SD slotem a žádný z nich se nikdy nezpomaloval ani když jsem v něm používal levnou SD kartu. Možná to je právě důvod, proč mám problém vaše hodnocení výhodnosti jeho obsence pochopit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pane marvan ac nesouhlasim s tezi ze je pro nas uzivatele lepsi aby tam ten SD slot nebyl (precijenom doba "mit vse v cloudu" vcetne zminenych HD bluerayu, vsech rodinnych fotek - to muze byt taky nejaky ten TB) jeste nenastala, tak na druhou stranu argumentovat tim ze uzivatel si zajiste dobre vybere nejlepe sam take neni moc ono. Vite lidi si moc se svobodou nevedi rady, rekneme ze mozna vetsina vsech lidi na svete ani neumi zit dle vlastni hlavy (musi jim to nekdo rict viz nabozenstvi, zakony jako takove aj predpisy) tak mozna neni uplne od veci ten "diktat" ze strany vyrobce ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já bych lidi nepodceňoval. Obzvlášť cílovou skupinu uživatelů tabletů. Neříkám, že jednoduchost musí být na škodu, naopak. Ale v přítomnosti SD slotu nebo HDMI výstupu nevidím žádnou nevýhodu (možná kromě ceny).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

no ja myslim ze kazdy v teto diskusi se nemuze povazovat za bezneho frantu uzivatele (bfu), vy si to urcite dobre promyslite ale jakmile je zarizeni pro masu coz tablety davno jsou, plati to co jsem napsal. Mnohem dulezitejsi nez SD slot zacina byt barva, jak je to velky, jak "zni" znacka vyrobce, co si o tom mysli ostatni bfu kolem me atd...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

ad 3G: na Play Store je 32GB verze s HSPA+ jako "coming soon", takze bych se hodne divil kdyby nebyla :)

ad microSD slot: jak jiz psal Pavel VLK, Google tam microSD nechtel, tak ho tam nedal. Zadne zarizeni Nexus nema a nebude mit microSD slot (vyjma Nexus One). Google se mozna chova trochu "Apple-isticky", ale pokud chce prorazit na mainstream market tak jim nic jineho nezbyva.

ad USB: s microUSB-USB adapterem (na eBay doslova za hubicku) na tom v pohode funguje OTG.

ad absence HDMI a fotaku: Zarizeni je delane prvorade na cenu, musi zapasit hlavne s Kindle Fire. Je to dobry tablet, ale nekde usetrit museli. Absence HDMI je skoda, prototyp snad i podporoval MHL, ale bohuzel, kazda koruna dobra.

Pavel VLK to napsal dobre, je to casual zarizeni, a to splnuje dobre. nVidia Tegra 3 je taky, i kdyz nechapu jak, marketingove zajimave jmeno.

Jinak se mi zda ze tento clanek je tak trochu s krizkem po funusu, mel tady byt tak nekdy v srpnu :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nexus 7 mám už asi měsíc (hned co dorazil do české distribuce) a zatím nelituju, železo je to výborné. HDMI bez SD karty k ničemu není, to že to SD kartu nemá mi nevadí a že to nemá foťák? To už si snad někdo musí dělat srandu ne? K čemu by to proboha bylo? Stejně ti co mají Nexus 7 mají zároveň i mobil a tam snad foťák mají.
Existuje nicméně jedna drobnost, která mě sejří. Jelikož to nemá 3G, (což jsem ani nechtěl) počítal jsem s tím, že se mimo dosah domací nebo free WiFi budu k internetu připojovat přes WiFi tethering z mé Nokie. A parádní fuck-up je, že to nejde, protože Nexus 7 se přípojí jen na infrastructure Wifi a nikoliv na Ad-Hoc (peer-to-peer), což znamená, že mám smůlu. Vyřešit se to sice částečně dá použitím Bluetooth DUN. Funguje to dobře, ale některé aplikace (hlavně obecný emailový klient nebo třeba Google play) pak nedetekují, že jsou online. Nicméne brouzdání a cca polovina dalších věcí funguje.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.