CDR.cz - Vybráno z IT

Tablet s Ubuntu Touch a Bay Trail procesorem by se mohl objevit ještě letos

ubuntu-tablet-promo
Dotyková verze Ubuntu není mrtvá záležitost. Práce jsou v plném proudu, první komerční zařízení jsou prý doslova za dveřmi. Jako první by se mohl objevit koncem roku tablet UT One.

Společnosti jako Meizu či bq už před časem veřejně potvrdily své plány prodávat jako vůbec první firmy zařízení s operačním linuxovým systémem Ubuntu Touch. Jelikož se jedná o společnosti prodávající dnes převážně mobilní telefony, předpokládalo se, že se jako první oficiální zařízení s dotykovým Ubuntu objeví právě nějaký zajímavý smartphone. Podle posledních zpráv ze serveru Phoronix však vše nasvědčuje tomu, že by se jako první zařízení mohl objevit tablet, u kterého dokonce známe i jeho hardwarou výbavu.

Za připravovaným tabletem stojí skupina Demski and Mastermind Hardware and Logistics. Nabízí se tedy domněnka, že by Ubuntu Touch mohl debutovat na nějakém OEM tabletu, který se dnes prodává s Windows či Androidem. To ale neubírá nic na faktu, že UT One (jak se má tento tablet nazývat) bude vůbec prvním komerčním tabletem, který ponese/přinese jako svůj primární systém novou ­dotykovou verzi Ubuntu.

ubuntu-tablet_04ubuntu-tablet_03

Úhlopříčka by dle uniklé specifikace měla být deset palců, nabízet bude rozlišení 1280 x 800 na IPS displeji. Procesor bude Intel Atom Z3735D (Bay Trail), kterému budou kontrovat 2 GB operační paměti. Uživatelské úložiště pak disponuje 16 GB, půjde rozšířit pomocí microSD kartičky. Z další výbavy určitě zmiňme přední a zadní 2MPix kameru, WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0 LE, USB rozhraní ve verzi 2.1, mini-HDMI, audio výstup pro 3,5mm jack či stereofonní pár reproduktorů a baterii s kapacitou 7900 mAh, která by měla dokázat napájet tablet po dobu 8 hodin provozu.

Více informací či nějaký reálný obrázek zatím k dispozici nemáme (ve článku se jedná pouze o ilustrativní). Každopádně konec listopadu by měl dle všeho přinést bližší dodatky k ceně a dostupnosti, která se odhaduje ještě na konec tohoto roku, kdy chce i jedna z výše zmíněných společností – Meizu - uvést svůj vlastní Ubuntu smartphone. Věřme, že prosinec či nejdéle leden příštího roku skutečně nějaké takové zařízení přinese. Byl by to pro tvůrce Ubuntu významný posun, na který nejen oni dychtivě čekají.

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Tablet s Ubuntu Touch a Bay Trail procesorem by se mohl objevit ještě letos

Úterý, 11 Listopad 2014 - 07:01 | corwin78 | Sice tablet nepotřebuji, ale už kvůli tomu OS...
Úterý, 11 Listopad 2014 - 02:08 | Vratislav Boch | Ubuntu v tabletu? Proc?
Úterý, 11 Listopad 2014 - 00:42 | BTJ | No, neni udana kapacita baterie, ale predpokladam...

Zobrazit diskusi