CDR.cz - Vybráno z IT

TÉMA - Nejočekávanější sportovní hry roku 2014

Sportovní hry se oproti jiným žánrům vyznačují mnohdy až železnou pravidelností. Můžete se spolehnout, že s některými sériemi se potkáte rok co rok. Přesto se ale najdou tituly, které nás dokážou překvapit.

Do zaběhnutých kolejí sportovních her vjel na sklonku loňského roku rychlík v podobě next-gen konzolí PlayStation 4 a Xbox One. Lze proto očekávat, že i v případě sportovních titulů dojde s novým hardwarem k posunu nejen v oblasti vizuálního zpracování, ale doufejme také z hlediska hratelnosti směrem k lepším herním zážitkům. Na co se můžeme těšit v roce 2014?

FIFA 15

Na nových konzolích se objevil už aktuální ročník FIFA 14, který však nepřinesl zásadní rozdíly oproti current-gen verzi. Jistě, grafika je hezčí, dresy se při akci vlní, hráči používají grimasy, přibylo několik prostřihů. Přesto je ale nový engine Ignite v současné verzi až příliš podobný předchozí verzi Impact. FIFA 14 je tak spíše mezičlánkem ve vývoji směrem k next-gen fotbalu, kterého bychom se mohli dočkat právě v nadcházejícím ročníku. V jeho případě by měl být rozdíl mezi verzemi pro novou a předchozí konzoli již mnohem znatelnější.

Na konkrétní informace o FIFA 15 je prozatím příliš brzy, zaměřme se však na to, co s největší pravděpodobností můžeme očekávat a také to, po čem fanoušci série hlasitě volají. Dalších vylepšení by se měl dočkat Ignite engine, což znamená především lepší animace a reálnější fyziku. Spekuluje se o nových pohybech a finesách nejlepších hráčů a neobratných ztrátách míče méně zručných borců. Ultimate Team by se mohl dočkat rozšířených možností souvisejících se sociálními prvky hry. Hráči potom volají například po dynamických změnách počasí, multiplayerovém módu kariéry, návratu minilig, vylepšeních v oblasti taktiky nebo znatelnějším efektu výdrže na výkon virtuálních fotbalistů.

NHL 15

Hokejová simulace EA stojí poněkud ve stínu té fotbalové. Ne že by se bylo čemu divit, fotbal je přeci jen masovější sport, čemuž také odpovídají prodeje jednotlivých sérií. Proto si také už pár let nezahrajete hokej na PC. Na konzolích se však sérii NHL daří dobře a každoročně patří mezi nejlepší sportovní hry. Aktuální ročník NHL 14 se oproti FIFA 14 next-gen kabátu nedočkal. Těžko jsme pak mohli chtít více, než jen mírnou evoluci. Vývojáři značně přitvrdili dění na ledě a soustředili se na nové herní módy jako Anniversary s retro nádechem a ovládáním dvěma tlačítky.

Větší změny si tak, alespoň doufejme, schovávají autoři pro první opravdu next-gen verzi hokeje v NHL 15. Dočkat bychom se měli Ignite enginu, na kterém běží i FIFA. Otázkou je, jak se povede jeho transformace pro potřeby jiného sportu, než je fotbal. Může se proto stát, že jeho potenciál nebude v dalším ročníku NHL ještě plně využit. Přesto se těšíme na vylepšený pohyb hráčů a ještě lepší práci s hokejkou. V diskuzích hráči například zmiňují, že za úpravu by stálo chování bránících hráčů, aby se pohybovali realističtěji a více respektovali golmana a jeho postavení. Na kolik vývojáři volání fanoušků vyslyší, se dozvíme nejspíš až na jaře s přívalem prvních informací.

Football Manager 2015

Pokud necítíte potřebu ovládat virtuální čutálisty přímo a daleko bližší je vám pozice trenéra a manažera, pak vám jistě nemusíme představovat sérii Football Manager. Vymýšlení taktiky, výměna hráčů, plánování tréninků a všechny další manažerské činnosti jsou rok od roku rozmanitější a komplexnější. Dokonce tak moc, že autoři už loni přišli s mírně zjednodušujícím Classic módem, aby hru přiblížili i méně hardcore hráčům. Posun od ročníku 2013 k ročníku 2014 však nepřinesl žádnou zásadní novinku a my jsme plní očekávání, jestli a jak moc se v tomhle ohledu nový ročník zlepší.

 

Miles Jacobson, šéf vývojářského týmu Sports Interactive, se nechal slyšet, že příští díl série Football Manager se bude zaměřovat spíše na vylepšení současných herních mechanismů, než na revoluční inovace. Prozradil například, že bude nadále rozvíjen současný koncept, kdy je taktika založena na individuálním přístupu a instrukcích, spíše než na nastavování posuvných ukazatelů. Zajímavá vylepšení v určitých oblastech přislíbil, více konkrétní však nebyl. Zatím to tedy na žádné zásadní novinky nevypadá, přesto očekáváme nejlepší fotbalový manažer roku.

EA Sports UFC

A do třetice EA Sports, tentokrát s bojovou hrou UFC. Jedná se o první Ultimate Fighting Championship hru od doby, kdy THQ prodala licenci právě Electronic Arts. O vývoj se stará tým, který stojí i za sérií Fight Night (kterážto byla kvůli UFC dočasně dána k ledu) a opět se dostane ke slovu moderní Ignite engine. Vydání EA Sports UFC je plánováno na 5. května 2014 pro platformy PS4 a Xbox One.

Hlavní devizou hry by měla být přizpůsobivá umělá inteligence oponentů, kteří budou schopní adaptovat se na váš styl boje a adekvátně na něj reagovat, to vše pro co možná nejrealističtější zážitek ze hry. Autoři do hry implementovali také model deformace celého těla, tedy něco jako model poškození v závodních hrách. Prý abyste se s herní postavou náležitě sžili. Doufejme, že to nedojde tak daleko, že by vás někdo po prohraném zápase skutečně přišel zmlátit, abyste si na vlastní kůži vyzkoušeli, jaké to je.

Kinect Sports Rivals

Spolu s novými konzolemi se vždy objeví referenční hry, jejichž cílem je ukázat možnosti nového hardwaru. Obvykle se jedná o hry pro celou rodinu, aby si užil opravdu každý. A jednou takovou jsou i Kinect Sports Rivals pro Xbox One, kde si užijete virtuální bowling, závody na vodních skútrech, lezení po skalách, střelbu na terč a tenis.

Princip hry je postaven na pohybovém ovládání prostřednictvím inovované verze Kinectu. Snímání pohybů bylo zpřesněno až na úroveň prstů a mimiky obličeje, což by mělo zaručit vpravdě bleskurychlé reakce hry na vaše pohyby. Navíc kamera s vysokým rozlišením váš dokáže nasnímat a převést do virtuálního světa, kde bude váš avatar působit velmi osobitým dojmem. Start Xbox One Kinect Sports Rivals nestihli a dočkat bychom se jich měli letos na jaře. 

Plno adrenalinu

Kromě výše zmíněných her se můžeme těšit samozřejmě také na spoustu dalších sportovních titulů. Zajímavé bude sledovat, kam se bude vyvíjet série Pro Evolution Soccer jejíž ročník 2015 byl potvrzen pro PS4 (o Xbox One zatím nebylo rozhodnuto) a jak obstojí v konkurenci FIFA. Zkrátka nepřijdou ani příznivci basketbalu (NBA LIVE 15 a NBA 2K15), amerického fotbalu (Madden NFL 15) a mnoha dalších. Jedno je tak jisté. Virtuálního sportu si užijeme do sytosti i v roce 2014.

Jan Jindra

Původně jako externí redaktor se v roce 2011 přidal k týmu portálu RecenzeHer.eu, kde později zaujal post redaktora. O rok později na stejné pozici přešel pod křídla serveru inGamer.cz, s jehož redakcí od roku 2014 pokračuje na CDR.cz, znovu jako externí redaktor. Mimo internetové publicistiky se svými příspěvky podílí také na tvorbě tištěného herního časopisu Score.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku TÉMA - Nejočekávanější sportovní hry roku 2014

Žádné komentáře.