CDR.cz - Vybráno z IT

TÉMA – Postapokalypsa ve hrách #2: Návod na přežití

Postapo Uvod 0
Chcete přežít konec světa se zdravou kůží? Doplňte si vzdělání běžného přeživšího z teorie mnoha postapokalyptických her.

Jak se člověk zachová, když přijde apokalypsa? Běžní lidé budou prchat a bát se o své životy. Hráč vytáhne pušku a řekne: „Na tohle jsem čekal celý život.“ Podívejme se tedy na celou situaci mnohem blíž. Hry v sobě skrývají porci zábavy, příběh a samozřejmě užitečné rady do života. A možná i víc, než by si někteří byli ochotni připustit.

Představte si, že se svět změní. Po úvodních pocitech radosti, že nemusíte do práce ani do školy, přijde nervozita a obavy. První a nejdůležitější věcí, kterou musíte udělat je, dostat se někam, kde vás nikdo neohrožuje na životě. Až pak můžete přemýšlet.

Postapo 1

Celkem dobrým místem je pro tyto případy záchod na zámek. Tedy za předpokladu, že na vás venku před dveřmi nečeká fronta zombíků, kteří mají potřeby pravda trochu odlišné. Musíte identifikovat, proč se svět změnil a podle toho se na něj připravit.

Zombie apokalypsa

Pokud se o zkázu postarali nemrtví, budete si muset sehnat zásoby a hlavně zbraně. Je dobré mít s sebou hodně munice a dlouho trvanlivé jídlo. Postarejte se o rozličnou stravu. Dva roky v kuse nebudete jíst fazole jen proto, že je měli v supermarketu ve slevě. Jestliže strava dojde, v průběhu apokalypsy v obchodech platit nemusíte. Maximálně životem.

Jako zbraň dobře poslouží třeba velkorážní magnum revolver. Sežeňte si ale něco přímo úměrného vaší fyzické zdatnosti. Jestliže vám zpětný ráz pistole vykloubí rameno, možná si ho bolestí budete chtít ukousnout sami. Pokud ale po zombie budete střílet vzduchovkou, daleko nedojdete.

Postapo 2

Máte-li základní výbavu, najděte si nějakou legendární edici vaší oblíbené postapokalyptické hry. Vyndejte plakát s hlavní postavou a pořádně si ji prohlédněte. Hrdina patrně bude nějaká spoře oblečená dívčina, ale vy se nyní musíte soustředit na jiné věci, než na její… však vy víte co.

Najednou se vám odhalí taje a krásy jejího vybavení (teď nemáme na mysli „však vy víte co“). Všimnete si čutory s vodou, sumek na zásobníky do zbraně, batohu s kamufláží, pevných a pohodlných bot, nejlépe kanad a podobně. To jsou věci, které vás budou zajímat.

Důrazně doporučujeme prohlédnout si také seznam věcí ve hře. Obvazy, injekce s morfiem a baterky tam nebudou jen tak náhodou. Na ty modré, červené a zelené bylinky zapomeňte, mohla by k vám přijít protidrogová kontrola. Jakmile si zkompletujete (případně zapíšete na seznam) tyto věci, porozhlédněte se pořádně po vašem bytě. Možná jste totiž šťastnými majiteli kapesního nožíku, lžičky s ešusem, izolepy, jehly a nitě a samozřejmě toaletního papíru. Na něm při zásobování nešetřete.

Postapo 3

Nyní stačí vzít mapu a podívat se na nějaký krásný ostrov u moře. Vyberte si něco vhodného, třeba takové Azory by mohly stát za to. Dojeďte na nejbližší pobřeží, sežeňte si loď a odcestujte. Postarejte se o zombíky na ostrově a usídlete se v nějakém pěkném hotelu. Ujistěte se, že máte v okolí dostatek ovocných stromů a alkoholu. Užívejte si prázdniny až do konce života a nezapomeňte se postarat o případné návštěvníky nebo vetřelce.

Existuje šance, že si tento návod přečte i nějaká dívka a dojede na stejný ostrov jako vy. V takovém případě doufejte, že bude minimálně jako ta vaše holka z plakátu a pokud ano, přesvědčte se, že není nakažená zmutovaným virem a nabídněte jí dvě tři skleničky.

Jaderná katastrofa

V případě jaderné katastrofy bude celý proces poněkud zdlouhavější. První rok patrně strávíte někde v metru nebo v protiatomovém krytu. Pokud budete mít štěstí, až vyjdete na povrch, neoslepnete ze záření slunce nebo radiace z kráteru vedle. V takovém případě si pak sežeňte obdobné zásoby jako ty u zombie apokalypsy, ale přidejte navíc jodové tablety, antiradové injekce a hlavně čistou vodu a filtry, neboť její kontaminace vám štěstí do života nepřinese.

Postapo 8

Vyberte si nějaké místo, které je málo zasažené radiací. Odlehlá vojenská základna bez strategického významu, kterou nesesmahly rakety, by mohla být velmi vhodná. Až na místo dorazíte, mrkněte se do muničního skladu. Celé okolí objektu zaminujte, obežeňte nástražnými dráty a bude-li možnost, vhodně namiřte kulometná hnízda.

Postapo 4

Pro případ, že základna nenabídne vhodný terén, si vezměte také spoustu květináčů, v nichž budete pěstovat zeleninu. Mrkve, brambory, ředkvičky, kedlubny, to vše vám skvěle poslouží. Přivést tam i několik slepic a založit jejich chov, to by také nemuselo být špatné a dobře vám to poslouží. Ujistěte se ovšem, že nejsou radioaktivní. Nikdo nestojí o nový druh nebezpečných mutantů, kteří by se mohli z vajíček zrodit, a kterých už tak budou po světě běhat sta tisíce.

Před vaším exodem rozhodně nezapomeňte vykrást knihovnu, filmový archiv nebo databázi uložta. A dosimetr noste jako přívěšek na klíčích.

Postapokalypsa na cestách

Pakliže toužíte po dobrodružných cestách a nehodláte se usazovat, i pro vás existuje řešení. Sežeňte si nějaký dopravní prostředek a vyrazte, kam vás navigace navede. Často se nebudete stačit divit, kde nakonec skončíte.

Postapo 5

Nedůvěřujte ostatním lidem, ale když už vás vidí po sté a po sté vám darují mrkev na cestu, nebuďte nerudní a poděkujte. V novém světě není špatné začít vydělávat. Předválečné peníze patrně nebudou mít velkou hodnotu, ale nová měna (zátky, patrony nebo nově ražené mince nějakého despoty) by se vám mohla hodit.

Lidé chtějí žít ve společnosti. Bude chvíli trvat, než se věci ustálí, ale najdou se skupinky, které začnou vytvářet osady. V případě, že se budou hodně dobře rozvíjet, nebo naleznou velké množství zbraní a zásob, založí státy. Tyto státy budou potřebovat dobré lidi, kteří jim pomohou v jejich záležitostech, případně nájemné žoldáky pro každodenní úkoly. Vyberte si, co se vám hodí a líbí. Máte rádi adrenalin? Staňte se nájemným lovcem nebo otrokářem. Chcete prostě jen žít někde v klidu? Staňte se farmářem, případně se domluvte s nějakým místním despotou. Chcete být bohatý a mocný? Zabijte místního despotu a vládněte sami.

Postapo 6

Pokud chce vládce v novém světě přežít, musí být především dokonale informovaný. Je dobré dívat se po okolí a zjišťovat, co je kde skryté. Po čase se totiž dozvíte, že budete muset zabrousit i do čtvrtí, případně míst, o kterých jste neměli nikdy ani tušení, a které jsou docela dost daleko od dálnice, aby si jich někdo všiml.

Je dobré mít určitý přehled o zásobách a místech, které se vám mohou hodit, ať už se jedná o starou pevnost, důl nebo sklad se zásobou uhlí nebo třeba starý opuštěný statek na samotě. A najděte studánku s vodou. Dosimetr mějte stále na svazku s klíči.

Postapo 7

Nevíte, co se kde může stát, a proto musíte počítat se vším. Nezapomeňte, že vládce musí být především dobrý organizátor, psycholog, všeuměl a samozřejmě také válečník. A tanečník. Nebojte se ukázat někomu tvrdou tvář a naopak nebojte se ukázat soucit, pokud si myslíte, že se vám bude hodit. Představte si to zjednodušeně jako například ve způsobech hry Fable III. Jste postaveni na křižovatku a jsou dvě možnosti, kdy vám každá nabídne něco. Mějte na paměti všechna rizika a nezapomeňte se rozhodnout podle vašeho nejlepšího vědomí a svědomí.

Rada závěrem

Vládce nebo poutník, nezapomeňte, že jakmile to vypukne, můžete se na nějakou dobu rozloučit s elektřinou. Proto je třeba rozhodně nasbírat hodně baterek, a pokud to bude možné, sežeňte si také nějaký přenosný akumulátor nebo nabíječku na ruční pohon.

Postapo 9

Buďte si také jisti, že jste úspěšně zdolali všechny z řady her, o kterých jsme si povídali v prvním díle našeho postapokalyptického dobrodružství. Pokud ano, společně s pečlivým studiem tohoto návodu pravděpodobně jeden nebo druhý scénář přežijete. Ale noste ten dozimetr.

Zdroje: 

Michal Frolík

Od listopadu 2010 byl součástí redakce RecenzeHer.eu, o dva roky později pak přešel na inGamer.cz. Počátkem roku 2013 svou zpravodajskou publikační činnost zanechal, věnoval se překladům a psaní povídek. V listopadu 2013 se do redakce vrátil na externí pozici, na níž pokračuje také po sloučení inGameru s CDR.cz.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku TÉMA – Postapokalypsa ve hrách #2: Návod na přežití

Pondělí, 12 Květen 2014 - 12:46 | doomcz | hezký článek :)
Pondělí, 12 Květen 2014 - 12:21 | AndyF1 | Celkom prijemne pocitanie k obedu :) Za zmienku...

Zobrazit diskusi