CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k TÉMA – Rodiče neumí kupovat hry svým dětem. Seznamte se s PEGI ratingem

A co tim chtel autor rict?

Na jednu stanu nam predklada, abychom detem kupovali hry dle nejakeho pochybneho byrokratickeho hodnoceni a na druhou stranu to autor hned zase vyvraci, kdyz pise, ze hokej ma PEGI16+. Opravdu nemam problem koupit 12 letemu klukovi NHL16 a zadne vycitky mit nebudu.

Jinak i my jsme zacinali na hrach, ktere byly extremne nasilne, ale zadne PEGI to tehdy jeste nemelo a nemyslim, ze nas to nejak psychicky poskodilo. Rozdil byl akorat v tom, ze nase hry byly ctvereckovane, zatimco dnesni se vice vizualne podobaji realite.

Je proste videt, ze cesti rodice jsou rozumni a na hodnoceni kaslou a dovoli diteti hrat co chce. Pritom narozdil od prisne chranenych deti v jinych zemich nam tu jeste zadne dite ve skole nerozstrilelo spoluzaky. Cim to asi bude? Ze by ty deti zase nebyly tak blbe a umely realitu a hru rozlisit?

Jinak osobne bych svemu diteti nedovolil hrat ani GTA ani CoD, protoze je to ztrata casu, to at dela neco jineho nez hrat takove kokotiny. Zase na druhou stranu Zaklinac nebo Mass Effect klidne, zadny problem pro deti tam nevidim.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Pritom narozdil od prisne chranenych deti v jinych zemich nam tu jeste zadne dite ve skole nerozstrilelo spoluzaky."

S tymto by som bol velmi opatrny, zazil som pripad kedy ziak zakladnej skoly vystrelil na spoluziaka nabitou vzduchovkou na kruzku strelby (neviem ako sa to vtedy volalo). Chalanisko skoncil s prestrelenou spankovou kostou a brokom v hlave. Uz nepamatam v akej hlbke sa zastavil, lebo hlavnou mu namieril rovno na hlavu! (klasicky lezali vedla seba na zinenke a strielali na terc). Vtedy to prezil, len vsetci lekari sa bali to vyoperovat, tak netusim ci este zije, lebo je to tak 13+ rokov dozadu...

Pri vysetrovani sa zistilo, ze mali nejake sarvatky ohladom nejakej akcnej hry na kruzku PC v skole. Nieco typu - jeden hru doniesol a nechcel sa dat druhemu zahrat - uplne celkom bezna situacia ako sa deti vedia 'natahovat' pri akejkolvek hre, alebo cinnosti. Pokial by si si odmyslel pripadne pochybenia zo strany skoly ohladom bezpecnosti, tak jednoducho ten ziak to v podstate chcel urobit (nehovorim, ze to muselo byt uplne ako 'a teraz sa ti pomstim', kedze psychika ziaka zakladnej skoly je niekde inde ako u dospeleho cloveka a neuvedomuje si dosledky), lebo na zaklade vypovede toho postreleneho, sa tou vzduchovkou k nemu otocil a namieril rovno na jeho hlavu ... a po prekvapenej otazke "Hadam to nemas nabite?!?" nasledoval vystrel...

Netvrdim, ze za to moze len ta hra, len v tom to pripade sa to odohralo vsetko akosi po sebe - kruzok PC a potom hned kruzok strelby, takze ta momentalna psychika ziaka tam zohrala velmi velku ulohu.

"Cim to asi bude? Ze by ty deti zase nebyly tak blbe a umely realitu a hru rozlisit?"

Obavam sa, ze u nasich koncinach to moze byt tiez podobne, len zvacsa tie okolnosti tie deti do takej situacie malokedy dotlacia a naviac nie kazdy ma pristup k zbraniam ako v USA... to by sme sa potom mozno len cudovali...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

^ neměl by jste slepě věřit médiím.
Ta střelba kvůli počítačové hře byla jenom vycucaná z prstu médii. Sice o tom média hodně mluvila, ale v reálu ti dva chalani si už delší dobu šli navzájem na nervy. A když pak nějaký student zmiňoval všechny ty jejich hádky, tak média ignorovala vše právě kromě té počítačové hry a udělala z toho "senzaci".

V té době bylo v módě za všemi problémy teenagerů hledat počítačové hry a proto taky tak většina článků končila. Např. "Dva mladíci se pohádali a ten jeden zmlátil toho druhého. Utočník byl hráčem Call of Duty." BLA BLA BLA

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zapomínáš, že my jsme se k těm hrám dostali podstatně později, než mají možnost dnešní děti. Grafické vypracování těch her bylo na dnešní dobu tragické. A napadení učitele či spolužáků známe i u nás. Určitě nožem, ale myslím, že nějaký pošuk vzal do školy i pistoli. Takže bych byl hodně opatrný, abychom neskončili jako v Améru...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To byl špatný příklad. Většina napadení učitelů studenty probíhá rukama menšin, jako jsou třeba Romové!!!
A to je problém způsobený úplně ničím jiným (až příliš velká pozitivní diskriminace vedla k tomu, že si myslí, že jim vše projde).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Clovek nesmi ty cisla brat doslova, ale pokud je na hre PEGI 16+ tak bys mel (jako rodic) zjistit proc a nekupovat to kdyz to neznas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Len ťažko sa mi pred 13 ročným synom argumentuje s PEGI keď tú hru už majú doma takmer všetci jeho spolužiaci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zas tak hrozný to není. Těžký je začít ve 13. Když se pravidla nastaví hned, tak se pak vlastně jenom pomalu povoluje... Když ne, tak jde pochopitelně hůř, protože začít "ořezávat" a omezovat něco, co už bylo povolené, to je opravdu těžké. Pak pochopitelně je tu ten faktor, že se ke hrám dostane stejně u kámoše. Ale to už ví, že to není správné a má to fakt hodně omezené. No a naposledy je vhodné podobné věci zmínit na rodičáku ve škole. Ono spousta lidí ani netuší, že nějaký "rejtink" vůbec existuje.
Za nás bývala akorát hvězdička u filmů kde byla vidět nahá ženská, nebo tam někdo někoho zabil a nebyl to major Zeman, připadně válečný film.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co spolužáci, ale představte si, že více sourozenců sdílí jeden dětský pokoj a věkový rozdíl mezi nejstarším a nejmladším je třeba 10 let. Takový problém je prakticky neřešitelný :-(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vedla, netrafil som sa s komentarom ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ked uz sa tu bavime o ochrane deti poradte aky SW pouzit na ochranu pred internetom na PC pripadne aj na tablete/mobile...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Adblock.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V článku je zásadní chyba!!
Ta chyba se vyskytuje v prvním obrázku a pak následně s ní operuje i autor článku, když říká, že ekvivalentem "PEGI 16" je ESRB hodnocení "Rated T for Teen".
Což není pravda, protože "Rated T for Teen" je určeno pro hráče ve věku 13 až 16 let, zatímco PEGI 16 je pro hráče staré 16 až 17 let. Správě tedy PEGI 16 je horní hranice "Teen" a celé "Rated M for Mature".

Chyba je způsobená tím, že autor článku zapomněl na to, že ESRB rating má 6 stupňů (nejvyšší je AO tzv. "Adult only"), zatímco PEGI má jenom 5 stupňů a proto jsou ty roky jinak rozděleny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen malá rada. Všem ženám. Nikdy nezapomínejte na sebe. Jezte zdravě, cvičte, choďte k lékaři, berte prášky. Zde je například online lékárna, která prodává léky pro ženy: https://ceskarna.net/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.