CDR.cz - Vybráno z IT

Termochromický lak měnící vzhled auta v reakci na teplo: Výsledek je fascinující

Nejen po sociálních sítích kolují úchvatná videa, v nichž německý graffiti umělec René Turrek za pomoci speciálních termochromických barev vytváří na autech měnící se barevné efekty.

Mezi jeho díla patří například malby nejrůznějších superhrdinů nebo filmových či komiksových postav na kapotách luxusních aut. Termochromické barvy Turrek ve videích aktivuje za pomoci horké vody, což vytváří efekt postupného zviditelnění malby, a dotyku dlaněmi. Po ochlazení se zbarvení vozu postupně mění zpět na původní odstín. 

Díky zvýšené teplotě pigment v krycí vrstvě barvy prakticky vymizí (stanou se průhlednými), čímž dá vyniknout malbě, tvořící spodní vrstvu. Efekt ale mizí pod vlivem příliš intenzivního slunečního světla. Aby si Turrekem vyzdobená auta zachovala své „kouzelné“ vlastnosti, musí být zaparkována v tmavé garáži. Dalším kamenem úrazu může být i cena termochromických barev.

Termochromické barvy se vyznačují obsahem pigmentu, který mění jednotlivé barvy v jiné vlivem působení tepla.  Termochromatické pigmenty mohou mít buďto podobu tekutých krystalů, nebo takzvaných leuko barviv (zdroj).

Barvy, reagující na teplotu, nejsou žádnou novinkou. V devadesátých letechminulého století byla mezi dětmi populární autíčka, měnící barvu, v zámoří zase takzvaná „hypercolour t-shirts“.

Při ozdobení kapoty vozu BMW i8 portrétem Jokera se nechal Turrek inspirovat dílem Suicide Squad, z jeho dílny pochází také postava Hulka na BMW X6 nebo Captain America na Lamborghini, viz videa v článku. Turrek byl původně „pouhým“ graffiti umělcem na volné noze, v současné době se ale mezi jeho klienty řadí významné společnosti jako Mattel či Nikon.

Diskuse ke článku Termochromický lak měnící vzhled auta v reakci na teplo: Výsledek je fascinující

Žádné komentáře.