CDR.cz - Vybráno z IT

Tesla Dojo: Ambiciózní projekt Elona Muska na vytvoření superpočítače s AI

Zdroj: Shuttestock

Elon Musk je známý svými ambiciózními projekty a vizionářskými plány. Jedním z nejnovějších a nejdůležitějších projektů je Dojo, superpočítač s umělou inteligencí, který má být klíčovým nástrojem pro dosažení plně autonomního řízení vozidel Tesla.

Co je Dojo?

Dojo je superpočítač vyvinutý společností Tesla, navržený speciálně pro trénink neuronových sítí, které pohánějí systém Full Self-Driving (FSD) vozidel Tesla. Cílem Dojo je zpracovávat obrovské množství vizuálních dat shromážděných z kamer vozidel Tesla a trénovat neuronové sítě tak, aby byly schopny rozpoznávat a klasifikovat objekty v reálném čase. Tím se má dosáhnout plné autonomie vozidel, což je klíčový krok k uvedení robotaxi na trh.

Proč je Dojo důležitý pro Teslu?

Tesla se odlišuje od ostatních společností vyvíjejících autonomní vozidla svým přístupem založeným výhradně na vizuálních datech z kamer. Zatímco mnoho jiných firem používá kombinaci různých senzorů, jako jsou lidar, radar a kamery, Tesla věří, že pouze kamery mohou poskytnout dostatečně kvalitní data pro plně autonomní řízení. K tomu je však zapotřebí obrovský výpočetní výkon pro zpracování a analýzu těchto dat, což je přesně to, co Dojo nabízí.

Zdroj: Shutterstock

Jak funguje Dojo?

Dojo je postaven na vlastních čipech D1, které byly navrženy speciálně pro potřeby strojového učení a umělé inteligence. Tyto čipy jsou optimalizovány pro zpracování velkého množství dat a trénink neuronových sítí. Každý čip D1 má 50 miliard tranzistorů a je schopen provádět složité výpočty s vysokou rychlostí a efektivitou.

Superpočítač Dojo se skládá z tisíců těchto čipů, uspořádaných do modulů nazývaných "tiles". Každý tile obsahuje 25 čipů D1 a má výpočetní výkon 9 petaflopů a šířku pásma 36 terabytů za sekundu. Šest těchto modulů tvoří jeden rack, a deset racků tvoří ExaPOD. Celý systém je navržen tak, aby byl extrémně výkonný a efektivní při zpracování a analýze dat.

Význam Dojo pro plně autonomní řízení

Hlavním cílem Dojo je umožnit Tesle dosáhnout plně autonomního řízení vozidel. Plně autonomní systém musí být schopen v reálném čase rozpoznávat a reagovat na různé situace na silnici. K tomu je zapotřebí nejen kvalitní hardware, ale také obrovské množství tréninkových dat. Tesla již nyní shromažďuje data z milionů vozidel na celém světě, která jsou následně použita k tréninku neuronových sítí v Dojo.

Výhody a výzvy Dojo

Jednou z hlavních výhod Dojo je jeho schopnost zpracovávat a analyzovat obrovské množství dat rychle a efektivně. To umožňuje Tesle rychle iterovat a zlepšovat své modely umělé inteligence, což je klíčové pro dosažení plné autonomie. Navíc vlastní vývoj čipů a hardwaru znamená, že Tesla není závislá na externích dodavatelích a může si přizpůsobit technologii přesně podle svých potřeb.

Nicméně, existují i výzvy. Vývoj a výroba vlastních čipů je náročný a nákladný proces. Tesla se musí vyrovnat s technickými a logistickými problémy, jako je zajištění dostatečné výrobní kapacity a kvality čipů. Navíc, i když Dojo poskytuje obrovský výpočetní výkon, samotné množství dat nemusí vždy vést k lepším výsledkům. Klíčové je, aby tato data byla kvalitní a relevantní pro trénink modelů.

Ekonomické aspekty a budoucí plány

Tesla investuje značné prostředky do vývoje a výroby Dojo. Podle Elona Muska bude Tesla v příštích letech investovat miliardy dolarů do AI a superpočítačových technologií. Tato investice je považována za klíčovou pro budoucí růst a úspěch společnosti. Musk věří, že pokud Tesla uspěje ve vývoji plně autonomního řízení, otevře se jí obrovský trh s robotaxi a dalšími službami založenými na umělé inteligenci.

Dojo a širší kontext umělé inteligence

Dojo není jen o autonomním řízení. Tesla plánuje využít tuto technologii i pro další aplikace umělé inteligence. Jedním z příkladů je humanoidní robot Optimus, který má být schopen vykonávat různé úkoly a pomáhat lidem v každodenním životě. Trénink a vývoj takového robota vyžaduje stejně jako u autonomního řízení obrovský výpočetní výkon a kvalitní data.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Tesla Dojo: Ambiciózní projekt Elona Muska na vytvoření superpočítače s AI

Úterý, 6 Srpen 2024 - 20:11 | Jindru | Zajimavé - kolik let už pán prodává FSD a teď si...
Úterý, 6 Srpen 2024 - 12:04 | Ondar | Otvírala se kapota a to fixla nová verze SW cca...
Úterý, 6 Srpen 2024 - 12:03 | Ondar | Pravda... 🤣
Úterý, 6 Srpen 2024 - 09:25 | eXponencial | v pripade tesly by som sa nedivil. Tych DoDo tam...
Pondělí, 5 Srpen 2024 - 19:59 | roob | a to je ten s tymi 100k nvidiami, co postavil...
Pondělí, 5 Srpen 2024 - 14:44 | RedMaX | Super, jen tak dál Elone a jednou nás od toho...
Pondělí, 5 Srpen 2024 - 14:33 | Jirka1 | A nebude to spíš Tesla DoDo, jak ji známe my?...
Pondělí, 5 Srpen 2024 - 11:26 | r23 | Úplně mimo realitu asi tak všech ostatních...

Zobrazit diskusi