CDR.cz - Vybráno z IT

Tesla uvolnila své patenty konkurentům. Sama prý svět změnit nezvládne

Automobilka Tesla uveřejnila své těžce získané patenty, aby prý urychlila přechod ze současného stavu dopravy na dopravu poháněnou obnovitelnými zdroji. Sama to prý nezvládne. Ideální by bylo uveřejnit všechny patenty naráz.

Společnost Tesla údajně chce udělat svět lepší a bezpečnějším, a proto nyní zveřejňuje své patenty pro kteréhokoliv ze svých konkurentů. Jinými slovy, každý může napodobit Teslu i její technologie a nemusí se obávat, že na něj bude podána žaloba. 

V dnešním světě se jedná o velice neobvyklé jednání, protože ostatní společnosti činí pravý opak, tzn. snaží se patentovat úplně vše a kvůli sebemenšímu porušení hned podávají žalobu. Elon Musk tvrdí, že k tomuto kroku ho vede snaha o snížení emisí a zároveň vzkazuje ostatním automobilkám, aby se před světem také odhalily.

Toto vyjádření je jen reakcí na obvinění čínské společnosti americkým prokurátorem za porušení patentů společnosti Applu týkající se autonomních vozidel. Tesla k tomu však ještě dodává, že sice poskytují zdarma patenty každému, ale nebudou tolerovat chování jiných společností, které by se rozhodly jejich patenty zpeněžit za daleko větší ceny. V tomto případě by prý Tesla zakročila.

Uveřejňování patentů koresponduje i s primárním důvodem založení samotné Tesly, a to urychlení převodu současného stavu dopravy na udržitelný způsob ideálně pomocí obnovitelných zdrojů. Podle Muska ostatní automobilky nevěnují dostatečnou pozornost při vývoji elektrických a alternativních automobilů.

Tesla se domnívá, že pokud by vědci spojili své síly v podobě sdílení patentů, veškerý vývoj by se posunul mílovými kroky kupředu. Sdílení patentů by v konečném důsledku znamenalo i nižší cenu pořizovaného automobilu. 

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Tesla uvolnila své patenty konkurentům. Sama prý svět změnit nezvládne

Úterý, 5 Únor 2019 - 01:39 | David Foltyn | Tesla blog: https://www.tesla.com/blog/all-our-...
Pondělí, 4 Únor 2019 - 13:47 | Stealth Ftelf | Podle diskuze z článku, který byl okopírován je...
Pondělí, 4 Únor 2019 - 11:54 | DRK | Já měl za to že patenty jsou veřejné (jinak by se...

Zobrazit diskusi