CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Výsledky testů odolných DVD médií Data Tresor Disc

Uz to vidim, jak za 160 let privezou do Northern Star vagon zapsanych DVD a oni je prepali vsechny na jeden datakrystal.

Skutecne skoda ze nahravaci spolecnosti pomoci Blu-ray uplne zabily opticka zaznamova media ... kdyby se do toho nepletli, nejen ze mohlo vyhrat HD DVD, ale predevsim se mohlo rozsirit rychleji, zajem o optiku by neupadl, ergo by pokracoval vyvoj a dneska uz mohla nastupovat dalsi generace 500GB medii ...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ale vůbec. Optická media ztrácela po technické stránce čím dál tím více a nahrávací společnosti s tím neměly nic společného.
V době CD byl poměr kapacity HDD:CD zhruba 1:10, u HDD:DVD už zhruba 1:25 a v době nástupu HD-DVD/BR to už bylo cca 1:80. S tím potom souvisí samozřejmě i zhoršující se poměr cena/kapacita a to dospělo až do situace kdy ani posun v ceně HDD o dva roky nazpět nijak BR nepomohl.
To samé s rychlostí, navíc vyprchala představa o výdrži takto uložených dat (krom opravdu drahých medií) a co tedy zbylo? Ekvivalent diskety - malá kapacita, pomalý zápis, nejistota a k tomu o řád vyšší cena.

+1
-83
-1
Je komentář přínosný?

dvd je uz davno mrtve medium tohle kdyby bylo pred 10 lety libal bych vam ruce dneska uz me mrtvou technologii neohromite

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Tak si bez zabehat na cerstvej vzduch, aspon te ta pruda prejde :-))))

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pokiaľ viem najväčším nepriateľom optických médií je vlhkosť nie slnko resp. je jednoduchšie médiá izolovať od priameho svitu slnka...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na to myslíme pro příští sadu testů.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak dneska DVD nikoho neohromí. Když už tak odolné Bluray za cenu tohoto odolného DVD....

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

ani to ne ty casy kdy sem neco podpaloval na disky jsou pryc ...flesky ..prenosne usb disky a pametovky to jisti ...topinku nemam doma ani jednu

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam doma zase flasky :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Len s tou archiváciou na flešky smelo pokračuj. Po 20 rokoch sa potom zasmejeme, keď zistíš, že z fleš-buniek (a hlavne tých v MLC) sa elektróniky "vyparili" a tie tvoje milované flešky stratili pamäť. :)

Podľa mňa je jedno, aké médium bude mať 160 rokov zaručenej trvanlivosti záznamu. Problémom je, že nikto nezaručí, že za nejakú dobu to bude čím prečítať. Tento problém tu už bol. Papierové dierné pásky mali tiež trvanlivosť storočia a uplynulo možno nejakých 50 rokov a nastal problém, čím ich prečítať...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepsi backup strategy ma Linus Torvalds ...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já zálohuji přibližně 350G dat (fotky,videa z kamery).
To se vejde přibližně na 75 DVD disků * 60Kč = 4500Kč

Takže jsem udělal dobře, že jsem koupil NAS a 2x1T disk - to sice není o tolik levnější, ale jakýkoliv externí disk je levnější.

DVD jsou už opravdu "mrtvé" :-D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kamaradovi takovy "super" NAS odesel a data ssebou vzal do hrobecku. Mel na tom svoje zivotni data, chtel skocit z mostu... :-/

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Taky myslím, že jeden NAS je pro zálohu málo.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak, základem je synchronizace dat na jiné zařízení v jiném umístění. Sám synchronizuji nejdůležitější data mezi dvěma PC a NAS ve třech různých místnostech, pravděpodobnost že by komplet vyhořely všechny tři místnosti je malá. Největší riziko je že nám někdo vykrade byt a ukradne všechny PC. K tomu abych synchronizoval data někam přes internet jsem se bohužel ještě nedostal...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Díky za docela užitečný testík.
Co z něj plyne?
1) nezálohovat na DVD+/-R
2) nenechávat optická media na světle
3) "RW" jsou lepší
4) RAM je ještě lepší
5) Data Tresor disc je obdivuhodné medium, které rozhodně vydrží déle než naše optické mechaniky, kompatibilní hardware či operační systemy.
Klobou dolů za takový produkt. Navíc dnes možno říci, ryze český.

Propagátorům HDD backupů přeji mnoho štěstí s pobouranými HDD disky, nejlépe z špatně chlazených NAS, dvojice HDD ve STRIPu a to vše na Linuxu, to bude to pravé.
Widlí příznivci nechť si neulámou pidi USB konektor na přenosném HDD. Pak se smrt dat dostaví ve vteřině.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

3) tak jsem se tesil na srovnani RW medii po 10 dnech a vono hov..
Bylo me uplne jasny jak dopadnou ostatni media po dvou mesicich vcetne DTD ktere tam po 10 dnech take nebylo. Je to trochu pro mne zklamani ze vlastne jen vim jak dopadne RW a vsechny ostatni po dvou mesicich, necitelne. Priste bych uvital srovnani po kratsich intervalech, u R medii uz po jednom dni, kdyz ho jako nahodou necham lezet na stole a slunce na nej sviti, tady se vsadim ze RW bude o hodne odolnejsi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na zálohu 3TB to asi není :-) ale na nejdůležitější data určitě zajímavá volba.

Taky se přimlouvám za testy vlhkosti a změn teplot. Stačilo možná přes zimu požádat někoho s opravdu vlhkým a plesnivým sklepem o uskladnění na pár měsíců...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

WIFTe, super clanek, dychla na me atmosfera stareho CDRka.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

ze jo taky sem si rikal ze ten clanek je ve stylu stare verze cd-r stranek ..

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Konečně nějaký zajímavý článek :-)

Je úplně jedno pro koho jsou DVD mrtvou záležitostí.
Existuje i spousta příznivců optických technologií jako já a rádi si tady i o tom něco přečteme.
Pokud není člověk vyloženě prase a umí zacházet s médii, tak mu data na kvalitním DVD můžou klidně vydržet i dýl než na nějaké flešce či SD kartě která se neustále vytahuje z USB a intenzivně přepisuje (nehledě na možnou ztrátu takové malé flash paměti či nechtěnému vystavení elektromagnetickému poli).
Pro mě je třeba spolehlivější kvalitní DVD médium než flash paměť.

Je ale fakt, že by bylo lepší, kdyby udělali spíše Data Tresor disc v Blu-Ray verzi, protože tam by se jim to teprve mohlo vyplatit (u 25 GB dat).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Podnet pre redakciu:

Možno by stálo otestovať a porovnať odolnosť LTH a HTL BD-R médií a BD-RE médiá.

Dá sa predpokladať, že LTH budú na tom podobne zle, ako DVD s organickým farbivom. Ale HTL a BD-RE by mohli byť vcelku odolné, keďže používajú anorganické záznamové vrstvy.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pobavila mě víra zdejších "progresivních" hochů ve flash paměti a pevné disky - obvykle přehřáté v pidi NASu nebo v nějakém pochybném "USB pouzdře" :-)
Pánové - zálohovat důležitá data na tato média - to je čiré bláznovství.
Je mně úplně jedno, že vypalování už dnes není mezi mládeží IN. Podle všeho to vypadá, že DVD, testovaná v článku jsou vedle magnetických pásek právě tím, co člověk potřebuje, chce - li se spolehnout na to, že má data alespoň relativně v bezpečí a že se k nim - až je bude potřebovat - opravdu dostane. Proti páskám to má řadu výhod, snad jen ta kapacita není až tak velká - ale ruku na srdce - důležitá data obvykle nejsou filmy či nějaké jiné blbosti.
Výrobci tleskám a co nejdříve si nějaká média koupím.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji, kdysi jsem zálohu účetních dat řešil pěkně mastnou mechanikou od Panasonicu na DVD_RAM v CARTRIGE. Pro malé firmy fajn archivní řešení tyhle trvanlivá DVD..:-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chápu názory příspěvků, že je jednoduší zálohovat na 2 disky a za 5 let všechno zkopírovat na nový výrazně větší disk (nové rozhraní, ev. nový souborový systém, ev. převod do nového formátu) a tím udržovat data dále čitelná.
Ale existuje spoustu spíše firemních situací, které prakticky vyžadují vypálení dat na optické médium. Například vedení elektronické dokumentace ve zdravotnictví (tady se orientuji já, ale klidně může někdo přidat další) vyžaduje zálohování takovou cestou, aby nemohlo dojít ke změně dat a dlouhodobou životnost. A pro toto je to šité jako na míru. Samozřejmě HDDVD bych uvítal s otevřenou náručí, protože záznam obrazové, zvukové a bioelektrické dokumentace zabírá nepoměrně více dat než textová zprávy (na ty DVD bohatě stačí - elektronicky podepsané pdf obsahující zprávy všech pacientů 1 lékaře/1 rok zaberou cca 3GB)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi jsem jeden z mála, který ještě občas pálí. Mám s médii už dlouhodobé zkušenosti a mohu říct, že při normálním zacházení (uložení v krabičce při běžné pokojové teplotě) data vydrží, pokud se nejedná o vadnou sérii (známý Multidisk, ale také jedna série Verbatim 4x printable). Nejstarší DVD disky mám Verbatim 2x asi z roku 2004 a vše je naprosto v pohodě čitelné (stejně tak i CD od roku 1996).
Horší je, že se přímo v obchodech dnes prodávají značková média s rozdílnou kvalitou. Už jsem koupil balík Sony nebo Verbatim, který hned po vypálení proti běžnému průměru vykazoval tak 5x větší chybovost. Nejspíš je to špatným skladováním, ovšem dopředu to poznat nejde a reklamovat také těžko.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Předem děkuji za přínosný článek. Nicméně si myslím, že testy mechanické odolnosti jsou zbytečnou hovadinou a rovněž i testy mikrovlnama jsou jen geekovskou záležitostí. (asi stejně přínosné jako kolik flusanců na médiu jsou mechaniky schopny zvládnout opravit.) I když se vlastně jedná o klasický případ. Zálohuji si data na DVD a v zápětí ho hodím na zahrádku na volný prostor mezi sušící se prostěradla a polosuché voňavé seno.

Co je myšleno pod pojmem "jištěné diskové pole" ? Diskové pole zrcadlené na jiné diskové pole? Nebo záloha na diskovém poli v klimatizované místnosti s generátorem el. napětí? Smysl optických médií vidím v tom, že se jedná o nemagnetický spůsob záznamu. Hrajeme si na pány (my rovná se lidstvo) všehomíra ale v případě mimořádně silné sluneční erupce přijdeme o většinu dat shromažďovaných po staletí. Jen snad v tomto případě na zastaralých, nepohodlných a drahých optických médiích něco zůstane.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Moderní postupy zálohování skutečně šlapou na paty optickým médiím, ale když po rodině rozdávám fotky nebo videa z akcí, je stále DVD praktickým dárkem. Věnovat někomu anonymní flešku není to samé jako disk s pěkným obalem a popisem ....

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Vzpomínám si ještě na tehdejší CD média Verbatim s označením Metal AZO, které měli tmavě modrou barvu a byli údajně odolné proti UV záření.
Docela by mě zajímalo, jak by dopadli právě tyto CD v testu na slunci.
Dnes se sice ještě dají koupit ale už jen pod označením CD-R VERBATIM Live it! určené spíše pro audio záznam.
Pár jich ještě u sebe mám vypálených někdy z roku 1998 a mají opravdu špičkovou kvalitu (měřeno mechanikou Plextor Premium).

S tmavě modrým barvivem Metal AZO myslím byli i DVD Verbatim Live it! VIDEO box 5pck ale ty se mi nikdy nedostali do ruk a myslím, že už ani nejdou sehnat.

Kdyby někdo věděl, kde se dají ještě koupit i třeba v zahraničních shopech, uvítal bych.
Díky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No já se přiznám, že taky mám (vedle DVD-R Verbatim z roku 2004) ještě pár CD z roku 1998 - všechna čitelná, a to včetně tehdy velmi levných 650MB "noname" CD-R Matsonic (bratru 42kč/ks, třeba TDK tehdy stály ve stjeném obchodě 90kč). Dodnes bez problémů fungují, skladována celou dobu jen tak v původních papírových pošetkách v komínu s dalšími. Tu hru, co na nich je, jsem si už DÁVNO koupil jako originálku :-).

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Super článek, budu se těšit na pokračování "po letech."
Pokud budete zkoušet tu mikrovlnku, tak rovnou udělejte videorecenzi ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

:o))

Úplně jsem si to představil....

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Dovolím so tvrdiť že za 160 rokov tie média už nebude na čom prezrieť. Už teraz sú niektoré PC bez optickej mechaniky. Bude to ako dnes prehrať voskový valec bez fonografu teda ešte horšie, lebo fonograf bol čiste mechanická záležitosť.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

za 160 roku uz budem pouzivat holograficke mistnosti misto televizi a podobne takze me muze byt nejake dvd disky ukradene kde protoze mnozsvi dat za tu dobu bude 1000x vetsi ...nez nejakych smesnych 4 ,7 GB ktere nemas kde prehrat a stejne nemusi ani existovat system souboru a pod takze stejne data na tom budou zbytecne ulozena..rad bych tu videl aktualni recenze jako na hybrydni HDD s SSD a podobne coz je dnes aktualni a ne udelat reklamni clanek na mrtve medium ktere dnes pouziva max 10 % uzivatelu ...aby mela ta spolecnost vubec co prodavat ...
pred 10 lety staly dvd vypalovacky 15x vic dneska stoji par drobnych a nikdo je nechce http://interlink.tsbohemia.cz/komponenty-it-mechaniky-dvd-blu-ray-fdd-_c...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Houby holografické místnosti, já chci cyberpunkovou zástrčku do mozku! :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

uvítal bych jeden praktický testík. Vyzkoušet, jestli to přežije týden-dva záplav (tj. než opadne voda). Nechat médium v krabičce a uložit jej do kýblu s vodou z řeky či rybníka smíchanou s bahnem, drobnou kapkou oleje, benzinu, saponátu atp. Samozřejmě to nechat někde venku, aby na to nepražilo slunce, ale jen se vyrovnávali teploty podle počasí.
Vím, že by měl mít člověk důležitá data ideálně na více místech, ale může se stát, že prostě přijde velká voda a čerstvé zálohy jsou jen na jediném. Flashky ani disky tohle bohužel nepřežijí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

hdd i fleska to prezije protovaji se vodeodolne obali ...a HDD i SSD vydrzi pretizeni i nekolik G a prodavaji si HDD ktere pouzivaji vojaci http://interlink.tsbohemia.cz/transcend-500gb-2-5-externi-disk-anti-shoc... takze nejaky obycejny DVD plast se muze jit klouzat

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

vzhledem ktomu ze vim a mam zkusenost co vydrzi dvd a hadr ..tak vim co pisi ....

proto je i DVD a podobne opticke media mrtve a jen blazen by zalohoval data na DVD kdyz na HDD i flesky ci pametovce mas data s x nasobne vetsi kapacitou

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zdaleka bych to neviděl tak jednoznačně, už proto, že DVD je jenom placka, zatímco HDD je poměrně složitá mechanická záležitost. Jediná škoda je, že DTD je jenom DVD, ne Blu-ray, pak by to bylo ještě lepší. Ale i tak si jistě své uživatele najde, já třeba o tom uvažuju na zálohování fotek a dokumentů, o které nechci přijít.

Jinak porovnávat paměťovou kartu nebo flashku s DVD mi přijde dost mimo mísu, když budeš mít kvalitní DVD a uložíš ho ve vhodných podmínkách, tak věřím, že tam data zůstanou i v řádu desítek let, což u flash pamětí moc asi nehrozí (vzhledem k tomu, že náboj taky neuchovávají věčně). A to nemluvím o nebezpečí statické elektřiny... prostě nejde DVD tak jednoduše odsoudit, na zálohování malého množství dat místo mají (samozřejmě, že ideálně DVD-RAM uložené v patřičných podmínkách, nebo právě DTD).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jeste bych doplnil: vsichni pisou o kapacitach nebo konstrukci... ale nikdo se moc nezminil o logicke chybe pri pripojeni datoveho media k PC. Znam NEKOLIK pripadu, kdy NAS i s RAIDem sla k sipku jenom diky logicke chybe pri nevhodnem primountovani nebo pri shoreni elektroniky zarizeni, ve kterem byly disky strcene!
USB flashka take nic neresi, pokud ji system spatne napoji (to se stava), data jsou pryc behem jedne sekundy. A pak preji hodne stesti pri recoveringu...
DVD je trvanlive a read-only, to mne vyhovuje.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

houby a za 100 let kde vezmes mechaniku ?

HDD ma kotouce ktere vydrzi vic nez nejake DVD takze pri rekonstrukci dat by to nebyl problem

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To s tou mechanikou není příliš silný argument. Kdyby Ti dneska někdo přinesl 20 let starý MFM disk, tak bys asi měl taky docela problémy ho připojit. 20 let starou CD ROM ještě přečteš v každé mechanice.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, stačí se podívat, jak se dneska všude možně drží zpětná kompatibilita (namátkou např. SATA, USB, Ethernet, mechaniky BR, které čtou i CD/DVD, ...) - např. už jen jak dlouho tu s námi bylo (je) IDE/ATA. Takže každá technologie v rámci těch třeba 100 let tu bude nezanedbatelnou chvíli a mezi technologiemi se to dá vyřešit pomocí převodníků, nebo holt přinejhorším zajít do muzea nebo za nějakým sběratelem a prohnat to přes pár vývojových etap hardwaru, které budou mít mezi sebou samozřejmě překryv co do kompatibility. Pořád to bude schůdnější než lovit plotny z disku a za šílené peníze z nich tahat jedničky a nuly, zjišťovat, jaké disk používal kódování pro ukládání dat, jestli je nešifroval, atd. atd.

Ale ono je to nakonec stejně jedno, beztak každý, kdo to myslí s tím zálohováním/archivací vážně, to (pokud se bude jednat o důležitá data) za nějakých 10-20 let přenese zase na novou technologii.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mechaniku? Na co? Za 100 let medium proste vyfotis a fotku zpracujes softwarem pro rekonstrukci DVD ... no, dobre, to mozna prehanim, ale scanner s funkci cteni optickeho media si predstavit umim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezkoušel takhle někdo už přehrávat gramodesky? ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nad tim jsem uz taky premyslel, nicmene bezdotykove laserove snimani gramodesky uz je par let realitou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se bavíme o běžném HDD a flashce, tak je pravděpodobnost přežití dost malá, u HDD prakticky nulová. V HDD není žádné vakuum, ale běžný tlak. Pouzdro není uzavřeno hermeticky a má otvor pro vyrovnávání tlaku překrytý jen protiprachovou zábranou. Voda tak do HDD nateče snadno. U flashky po delším pobytu ve vodě hrozí navlhnutí všech součástek, zalité rozhodně nejsou. To platí i pro elektroniku HDD. Z vlastní zkušenosti vím, že MB z PC zaplaveného při povodních nepřežil - došlo k navlhnutí a následnému svodu elektrolytů na desce.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tento test se již provádí. Médium bylo minulý týden ponořeno do barelu se stovkami litrů dlouhodobě stojící dešťové vody.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Takéto podmienky ale bežne nikdy nenastanú, takže tento test nebude mať veľkú výpovednú hodnotu, dažďová voda je vlastne celkom kvalitná destilovaná voda. :)

Reálna potopa alebo záplavy sú hlavne o bahnitej vode, takže doporučujem hodiť do toho suda zopár lopát bahna a párkrát denne to dobre pomiešať. Nech je test viac realistický. :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze je dobry napad nejdriv udelat test s cistou vodou pro srovnani. Ale je pravda, ze realny test vyzaduje bahno.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Věz, že ta voda, ve které je to utopené, má ke kvalitní destilované vodě zatracepeně daleko ;). Ono do toho barelu mimo jiné pade okolní listí a jiný bordel, zkrátka na dno, kam to médium kleslo, bych si rukou sáhnout nechtěl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za testy, určitě se těším na pokračování. Snad bych jenom uvítal, kdyby se ale na všechna média pálilo stejnou vypalovačkou (nebo vypalovačkami), a aby se všechna média testovala po stejných časových úsekách. Já vím, je to záležitost velice náročná na čas, ale zase by to srovnání bylo jednoznačnější. Pak byste taky mohli zahrnout ještě např. ty testy "povodní", nebo třeba ty DVD nechat jen tak nějakou dobu válet venku.

A možná by bylo zajímavé otestovat i různá DVD, která jsou přímo dle označení výrobce vhodná pro archivaci (Verbatim (Gold) Archival Grade, Kodak Gold, Emtec Gold apod.).

Každopádně dík za článek, který připomíná "staré dobré časy" CDR serveru!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Proč používat stále ještě jiná média pro uchování dat než disky

Myšlenka, že RAID pole v domácím NAS je ideální pro uchování dat je bohužel velký omyl. Ano - disky jsou v poměru kapacita/cena ve velmi příznivém poměru, ale nezapomínejte, že tato data jsou "živá" a nejde o žádnou archivaci. O takto "uložená" data můžete přijít mnoha způsoby. Jednak jde o zničení celého NAS (požár, vytopí vás sousedé), krádež. Dále může nastat problém s řadičem (write back cache, bateriemi napájená, nastal výpadek proudu na obou větvích a byly vadné baterie) nebo havárie více než jednoho disku (není mnoho lidí, kdo má v domácím NAS více než 3 disky). Nu a také může dojít k chybě mezi klávesnicí a židlí (data promažete, případně ignorujete, že odešel jeden disk a RAID jede v omezeném režimu) nebo chybě SW. To je pár základních příkladů.

Domácí NAS slouží jako síťové úložiště, které má dostatečnou kapacitu. RAID může zrychlit práci s daty a případně zvýšit spolehlivost, není však samospasitelný. Domácí NAS se musí zálohovat a výběr této zálohy může být například NAS v jiné lokalitě, přenosný disk, ...

To ovšem pořád nemluvíme o archivaci. Rozdíl mezi zálohou a archivací poznáte zejména v případě, kdy máte dva NASy, které zrcadlíte, na jednom omylem bez povšimnutí smažete data, tato změna se promítne při zrcadlení na druhý NAS a po týdnu tado data potřebujete a nenajdete ani na jednom.

Zde nastupuje archivace - ta se hodí pro data, která potřebujete dlouhodobě uchovat a která se již nemění. Pro takováto data mohou být právě DTD disky vhodné. Samozřejmě je potřeba vybrat to, co chcete archivovat, jak dlouho, jakou kapacitu a podle toho volit prostředky.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Spis nez ignorovani hrozi, ze si vadneho disku a degradovaneho rezimu RAIDu nevsimnete.

Problem je, ze bezny uzivatel ma vic dat nez kolik muze rozumne archivovat. Podekovat za to muzeme predevsim MPAA a jeho snaham zablokovat distribuovanou archivaci. Trochu lepe je na tom firma, ta si casto "zalohovat, zalohovat, archivovat" (tj trojkombinaci RAIDu, zalohy a archivace) dovolit muze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem si vzpomněl na jednu věc, když tady odpůrci DVD tvrdí, že za 160 let je nebude čím přečíst... Tohle přečtete prakticky kdykoliv v budoucnu :) (pokud jsem už na to kdysi v podobné diskuzi odkazoval, pak se omlouvám): http://ronja.twibright.com/optar/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen dotaz, možná mimo... Na vypalovačkách LG GH22NS90/GH24NS90 (a asi spoustě dalších modelech) je teď logo M-DISK, tak bymě zajímalo jak by asi pálily na DTD, když je to myslím dost příbuzná technologie...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem si ze zajímavosti doma prošel některá starší vypálená CD Verbatim (cca 10 let staré) a přišel jsem na jednu bohužel smutnou věc.
Většina testovaných CD (starších 10 let) sice nevykazovala nějak extra zvýšenou úroveň C1 a C2 chyb ale spíše korozi středů.
Jedná se o CD s barvivem Super AZO, jakýkoliv druh, na což jsem sázel.
Jinak CD se světle-zeleným barvivem označená jako DataLife nevykazují zatím žádné známky koroze.
Je pravda, že tyto média byly častěji používané, tudíž byly vystaveny jistým teplotám a pohybu v mechanice při čtení.

Takže problém bych např. při archivaci neviděl ani ve stabilitě barviva ale v tom, že se pod onu odrazovou vrstvu nebo prostě dovnitř dostává vlhkost, která pak následně způsobuje korozi.
Nevím sice jak to bude vypadat za 10 let u DVD-ček značky Verbatim, ale u CD je to bohužel děs a bída.
Někdo mi kdysi říkal, že ještě lepší jak Verbatim jsou CD - DVD Taiyo Yuden ale s těmi nemám žádnou zkušenost.

Ono už při koupi onoho CD/DVD jde vidět, jak kvalitně je nanesená a ukončená odrazová vrstva u středu média. Buď je přesně oříznutá do kruhu (kvalitní), nebo je jakoby rozplzlá, vypálená, nerovnoměrná.
Nejkvalitněji se mi jevily CD-RW a DVD+-RW. Horší je to myslím u takových CD/DVD které se prodávají po více kusech, jakoby to tam prostě tu výrobu nějak flákali nebo co.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pripájam sa k tým čo chcú vidieť testy dnešných archivačných médií v porovnaní s ostatnými a DTD médiami, ako už spomínané Emtec gold CD, DVD, Kodak gold, Verbatim archival, k tomu ešte TDK DVD-R ktoré sa predávalo, alebo predáva pod označením UV Proof, určené do kamery, aj keď sa jedná o mini DVD, jeho spodný polykarbonát je vyrobený z tmavého plastu žltej farby, ktorý má údajne brániť prenikaniu UV žiarenia, možno len šikovný marketingový ťah, možno to reálne pomáha.
http://www.softcom.sk/eshop/dvd-rw-tdk-2-8gb-2x-8cm-scratch-proof-jewel-...

Čo sa týka životnosti tak pridám niekoľko skúseností, veľmi nepríjemný jav u CD-R je žltnutie médií od vonkajších okrajov, kde to občas končí nečitateľnosťou hlavne u tých lacných a diskov bez potlače, stretol som sa aj s odlepením kompletnej odrazivej vrstvy média, ktorá sa stočila ako fólia v teple.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mozna by stalo za to otestovat stabilitu dat pri pusobeni silneho EM pole / zaznamova vrstva obsahuje kov / napr. v mikrovlnce, zda je medium odolne vuci EMI

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den,
po cca 7 letech nemáte nějaké nové poznatky z tohoto testu? Chtěl bych nějaká data uložit na médium a schovat do pomníku (takže zima teplo) a než se k nim někdo dostane uplyne možná i stovka let. Potřeboval bych médium na kterém bych tyto data mohl uchovat. Poradíte jaké by bylo nejvhodnější :-) .Děkuji

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.