CDR.cz - Vybráno z IT

Bláznivý nápad s miliony stránek? Tištěná encyklopedie Wikipedia jako 1 000 knih

nepřehlédněte
Největší internetová encyklopedie obsahuje miliony článků a nepřeberné množství informací, za jejichž tvorbou stojí nadšená komunita. Nový projekt si klade za cíl jejich tisk, čímž vznikne rozsáhlý soubor tisícovky vázaných knih. K čemu to všechno?

Denně její servery obslouží více než 60 000 000 uživatelů a patří tak mezi pětici nejnavštěvovanějších stránek na internetu. Opěvují jí nejen studenti, obsah tvoří nadšená komunita a neziskový projekt tak na jednom místě ukrývá nepřeberné množství informací. Řeč je o encyklopedii Wikipedia, spuštěné roku 2001 jako vedlejší projekt k dnes již zaniklé Nupedii.

Vytiskneme celou Wikipedii...

Několik let již mají zájemci možnost sestavit z článků na Wikipedii vlastí knihu, která jim bude za poplatek vytištěna a následně zaslána. Od podobného nápadu byl už podle týmu PediaPress už jen malý kousek k realizaci něčeho většího - tisku celého obsahu anglické mutace největší encyklopedie se svobodným obsahem.

Ukázka vytištěných článků z Wikipedie ve formě knihy

Kolem 4 300 000 článků, které v tuto chvíli anglická verze obsahuje, zabere po vytištění nemalé množství papíru a i po svázání do knih se má jednat až o 1 000 svazků, kdy bude mít každý kolem 1 200 stránek. Podle velikosti jednoho z nich, viz video níže, toto množství vydá na poměrně rozměrnou knihovnu.

Společnost PediaPress, která sídlí v německém městě Mainz (právě zde Johannes Gutenberg odstartoval tiskovou revoluci), spustila kampaň na výběr potřebných prostředků prostřednictvím crowdfundingového portálu Indiegogo. V tuto chvíli bylo vybráno kolem 3 000 z potřebných 50 000 dolarů. Vysoká částka je dána především nemalým množstvím stránek, které bude nutné vytisknout. Samotné zpracování textů, až na obrázky a drobné úpravy, bude provádět automatizovaný nástroj.

Někomu se snaha vytisknout obsah anglické mutace Wikipedie může jevit jako nesmyslné plýtvání papírem. Na druhou stranu bude vzniklá kolekce knih sloužit jako jakási „offline záloha“ a sympatický nástroj pro zviditelnění otevřené encyklopedie. Výsledkem se tvůrci chtějí pochlubit na srpnové konferenci Wikimania v Londýně. Potřebná knihovna pro uložení svazků bude přibližně 10 metrů dlouhá a 2,5 metru vysoká!

Wikipedia, zajímavosti a fakta:

  • Ke vzniku došlo 15. ledna 2001.
  • Wiki - havajské slovo pro „rychlý“.
  • Každý den obslouží 60 000 000 požadavků.
  • Dostupná je ve 287 jazykových mutacích.
  • Článků zde celkově nalezneme přes 30 000 000.
  • Do roku 2003 běžela Wikipedia.org na jediném serveru.
  • Česká mutace je 23. největší s více než 283 000 články.

Na realizaci projektu můžete několika dolary přispět i vy, vaše jméno se pak objeví na webových stránkách projektu. Poslední možnost budou mít případní dárci do 11. dubna 2014.

Kam pro důležité informace chodíte vy? Vystačíte si s Wikipedií, nebo dáváte přednost tištěným encyklopediím?

Zdroje: 

1, 2

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Bláznivý nápad s miliony stránek? Tištěná encyklopedie Wikipedia jako 1 000 knih

Úterý, 25 Únor 2014 - 21:51 | Nick | Já tomu fandím dokonce by měla vycházet každý rok...
Sobota, 22 Únor 2014 - 08:21 | petr ib | „offline záloha" elektronických dat dává...

Zobrazit diskusi