CDR.cz - Vybráno z IT

Titanic by záviděl: Rolls-Royce a Intel vyvíjí autonomní lodě, zredukují nehody

Společnost Rolls-Royce se již nějakou dobu pohybuje na vývoji technologií pro lodní dopravu. Nyní se spojila s Intelem a společně chtějí vyvinout autonomní loď pro přepravu osob a nákladů. Ostrý provoz má zažít v roce 2025.

Známé technologické společnosti Rolls-Royce a Intel uzavřely společně dohodu týkající se spolupráce na vývoji autonomních lodí, které jsou určeny k dopravě jak nákladů, tak cestujících. I když je společnost Rolls-Royce známá spíše pro své automobily, není to žádný nováček ani na poli lodní dopravy. Již před dvěma lety představil Rolls-Royce svůj záměr vytvořit autonomní řízení pro lodě.

Na světě existuje zhruba 100 000 velkých dopravních lodí a z toho zhruba čtvrtina lodí používá techniku od společnosti Rolls-Royce. Zajímavé je, že během deseti let bylo zaznamenáno 1129 těžkých nehod, z čehož 70% bylo prokazatelně zaviněno lidskou chybou. Rolls-Royce tvrdí, že s jeho novým systémem by se těmto nehodám dalo efektivně předcházet.

Loni Rolls-Royce uvedl, že chce své autonomní lodě pustit do ostrého provozu v roce 2025. Již letos byla však představena první část automatizovaného systému Intelligent Awareness. Jedná se o soustavu kamer, LIDAR a radarů ovládanou hlavním programem.

Tento program využívá strojové učení, které pracuje na analýze získaných dat a vyhodnocuje potencionální rizika, o kterých informuje obratem posádku. Společnost Intel má do těchto autonomních systémů dodávat svoje disky SSD 3D NAND a své procesory Xenon. Dat, která musí být vyhodnocena je mnoho - každodenně se jedná o 1 terabajt dat.

Inteligentní systém umí identifikovat plavidla v okolí, jejich typ, směr plavby a rychlost. Poté vyhodnocuje i potencionální nebezpečí srážky. Užitečnou funkcí je ukládání dat na jednom místě. Při manévrování na malých místech, jako jsou přístavy, si nyní lodě vystačí se svými senzory. Dříve musely být složitě naváděny ze břehu množstvím lidí.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Titanic by záviděl: Rolls-Royce a Intel vyvíjí autonomní lodě, zredukují nehody

Pondělí, 22 Říjen 2018 - 13:29 | Ondar | Procesory Xenon? Koukám, že tady automatická...

Zobrazit diskusi