CDR.cz - Vybráno z IT

Toto je Sparta! Oznámeno Assassin’s Creed: Odyssey, podívá se do Řecka

Už dávno není překvapením, že ty největší trháky na sebe nenechají čekat až na herní veletrh E3 a postupně prosakují ven krátce před jejím konáním. Assassin’s Creed: Odyssey prozradila obyčejná klíčenka. Domněnky byly krátce poté oficiálně potvrzeny.

Každoročně pořádaný veletrh E3 v Los Angeles postrádá rok od roku postupně svůj význam. Bývalo obvyklé, že hráči sledovali konference jednotlivých herních korporací a postupně s každou nově ohlášenou hrou jim padaly pusy do klína úžasem nad prvně slyšenou informací, že jejich oblíbená série se dočká pokračování.

V posledních letech se nám tu však objevil takový nešvar, kdy ty největší herní trháky jsou podezřele prozrazovány předčasně. Nejspíše proto, že klíčová slovíčka s kořenem únik mají média i čtenáři natolik v oblibě, že si hra snáze získá pozornost coby separovaná událost, nežli by sdílela nadšení hráčů se stovkami dalších her, které se během konání E3 veletrhu oznamují. Ať už schválně nebo ne, Assassin’s Creed: Odyssey prozradila během včerejšího dne obyčejná klíčenka s logem a názvem hry.

Ubisoftu netrvalo dlouho, než na tento únik zareagoval oficiálním videospotem, ve kterém uniklé informace potvrzuje. V krátkém traileru o 4 vteřinách se toho příliš nedozvíme, ale můžeme si vydedukovat alespoň rámcové informace, se kterými naladíme s větší chutí jejich připravovanou online konferenci na E3 výstavě. Hned na úvod zaujme fanoušky série pozměněná koncepce loga, která už není zaoblená jako v minulých dílech, ale spíše připomíná Lambdu, jedenácté písmeno řecké abecedy a symbol starověkého Lakedaimónu, vojenský znak spartských bojovníků. 

V útvaru loga se dále objevuje přilba, která napovídá důležité roli řeckých vojáků a trochu připomíná helmu spartského krále Leonida I., který panoval v období řecko-perských válek a zúčastnil se jemu osudové bitvy u Thermopyl. Slavná událost se dočkala i filmového ztvárnění 300: Bitva u Thermopyl, kterého se zhostil režisér Zack Snyder. I tomuto filmu vzdává krátký videospot jistý hold, neboť v něm vidíme spartského válečníka, jak někoho skopává z útesu (ve filmu perského delegáta).

S jistotou nyní můžeme říci pouze to, že se Assassin’s Creed: Odyssey podívá do Antického Řecka. Kdo četl naši recenzi Assassin’s Creed: Origins, si může pamatovat, že volbu tohoto zasazení jsme odhadovali před půl rokem, díky povaze, ztvárnění a několika náznaků přítomných v loňském díle. Velkou naději přisuzujeme Řecku v období římské nadvlády nebo řecko-perské války (z minulých dílů například víme, že Xerxes I. byl první historickou osobu zabitou skrytou čepelí).

Na oficiální potvrzení časového období si však musíme počkat, Antické Řecko je historicky velmi bohaté. 

Zvěsti momentálně hovoří o přítomnosti dvou nových postav obou pohlaví, přičemž si na začátku hry budeme moci vybrat, se kterou kampaň projdeme. Novinkou by měly být dialogové možnosti, se kterými bychom mohli určovat do jisté míry dění příběhu. Vzhledem ke konceptu série, která staví na pouhém prohlížení „skutečných“ událostí z pohledu dané osoby, se jeví možnost výběru pohlaví a dialogů trochu protiřečící. Bude zajímavé sledovat, zda jsou zvěsti pravdivé a jak případně Ubisoft takovou možnost obhájí.

V posledních dílech jsme vždy hráli postupně za postavy obou pohlaví, přičemž rámec jejich příběhu byl propleten vždy jinak. V Syndicate šlo o sourozence, v Origins o partnery. Určitě by bylo zajímavé, kdyby nový díl přinesl například příběh otce a dcery (nebo naopak), díky čemuž bychom se mohli podívat do dvou časových období a kampaně by byly od sebe vzájemně separované. 

Přesné časové období, případná další zasazení, protagonisté a další mechaniky jsou v tuto chvíli jednou velkou neznámou. Více informací, snad společně s ukázkou ze hraní, se dočkáme na letošní E3 2018, v pondělí 11. června.

Diskuse ke článku Toto je Sparta! Oznámeno Assassin’s Creed: Odyssey, podívá se do Řecka

Žádné komentáře.