CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k TP-Link TL-WR543G – spolehlivý router za hubičku

560,- za 5 let starej typ modemu ? no nevim, kazdopadne je dostupnej uz od 495,- s DPH. Softcom se muze jit bodnout :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to má být PR článek tak je bohužel dosti nepovedený :-( Autor by se měl asi seznámit s problematikou, než o tom začne veřejně psát. Že má málokdo rychlejší internet než 54 Mb/s? To ano, ale reálná rychlost na té wifi je cca polovina linkové, tj. okolo 20 Mbit/s (zkoušel to autor, když má router několik let doma???) a to pro všechny klienty (a 20 Mb/s internet už není takové scifi, ač ho sám nemám :-)). Když se připojí třeba jen 2 klienti na wifi, souběžná rychlost bude v ideálním případě poloviční. On existuje nějaký standard "300 Mbit/s" pro LAN? I autorem "naměřená" rychlost 11 MB/s odpovídá LAN 100 Mb/s, což souhlasí se specifikacemi výrobce (aneb když opisovat, tak alespoň pořádně).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Kéž by polovina linkové. To je tak na 11Mbit, jakmile začne člověk používat vyšší rychlosti (54Mbit), tak se dostane v normálním prostředí - když nesedí metr od AP - s bídou na třetinu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

S těmi 300 Mb/s to je také dle mého názoru překlep. Jak sami říkáte, i naměřená rychlost by tomu odpovídala. Editoval jsem tuto informaci za autora, snad ji bude kvitovat.

Musím ale uznat, ž jste mi zasadili brouka do hlavy s tou rychlostí. I já tento router vlastním (na chalupě) a nezdá se mi, že by reálná rychlost na WiFi byla poloviční nebo až třetinová. (Shodou okolností úplně ten samej router má i jeden z mých známých ve své firmičce, kam zrovna zítra jdu, tak to schválně hned zkusím.) Bylo by to pro mě docela zajímavé zjištění. Doma mám Asus RT-N11, což je trochu jiná kategorie ve všech směrech.

Díky za vše příspěvky, hned jsem o něco chytřejší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To není zjištění, to je prostě fakt, který platí od začátku wifi, pokud to není vylepšeno nějakým proprietárním fíglem výrobce (afterburner apod). Viz třeba http://www.wifihowto.net/wifi-speeds-vs-real-world-throughput

Škoda, že se na CDR začínají objevovat články takovéto úrovně. Opravdu nechápu smyslu "preview" na několik let starý produkt. Vážně by nestálo za to, alespoň přenést data ve vnitřní síti (LAN<->WLAN) a umístit nějaké reálné měření pro ty čtenáře, kterým by článek mohl přijít vhod? Půjčit si nějaký novější model TP-Linku s 802.11n, porovnat rychlosti, jestli to má smysl? A případně i model s USB konektorem, aby případný zájemce viděl, jak moc je připojený disk na router jakožto NAS použitelné řešení?
Osobně bych tu tedy radši viděl nějaký test BD vypalovaček, trvanlivosti LTH vs HTL médií .... ale když se CDR ubírá poněkud jinam, s tím asi moc nenadělám.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V prvé řadě bych se měl omluvit. Data jsem nečerpal nikde na internetu, ale ze znalosti produktu. Při koupi mi bylo řešeno, že je to 300 mb/s a já to vzal jako fakt. Neměl jsem potřebu si to ověřovat. Nedosažení teoretických 30 MB/s mne sice zarazilo, ale přisoudil jsem to jednak nízké ceně, a jednak faktu, že sítě nikdy nefungovaly efektivně. Při těch 100 mb/s, které jsou skutečně napsané na webu (a nejsou uvedené nikde na krabici, zařízení, nebo v manuálu), už těch 11 MB/s dává větší smysl. Za toto se tedy omlouvám.

Tohle "preview" však víceméně není preview, ale z hlediska rubrik ho nelze zatím jinak zařadit, proto je zde. A proč mluvím o starém produktu? Zejména jde o ty uživatelské zkušenosti - máme ho, a jsme s ním spokojeni. Dá se snadno a rychle nastavit a zmíněné vlastnosti (včetně WDS, které jsem zkoušel) jsou skutečně funkční. Že je starý, nebo že není eNkový? Podstatné je, že se nepřehřívá, nepadá, nikdy jsem se nesetkal ani s tím, že by "neměl svůj den" a rychlost kopírování/stahování padala. Při pádu spojení mu netrvá čtvrt hodiny, než zjistí, že síť už opět funguje, a tak podobně.

Leč ano, je to "jen 54 mb/s", ale to platí pro WiFi. U té se obecně očekává, že nefunguje na maximum, a vlastně ani neznám nikoho, kdo by přes WiFi tahal torrenty atp. Pro takové není tenhle router vlastně ani určen. Je to jednoduchý router za pár.
Imho k té rychlosti - kdo má dnes doma reálných 20+ mb/s? Někdo takový má obvykle povinně router od O2 nebo UPC, a když ne, nemá tak hluboko do kapsy. A i kdyby měl, vážně nikoho takového neznám. Uznávám, "54 mbit" je papírové číslo, ale to je "100 mbit UPC" také, a reálně těch 100 nemá. Nebo ano? Proto jsem tam uvedl ty praktické zkušenosti s rychlostí. Schopnosti routeru ohledně maxima downloadu/uploadu nemohu posoudit, protože mám skromné 4 mb/s, takže router není ten problém.

Co se návrhů na testy týče, není to vůbec špatný nápad v dohledné době. Měření by ale zatím bylo asi k ničemu, neboť můj starý netbook je nějaké Béčko. Na jeho náhradě se pracuje, zatím jsem orientován na desktop. O BD vypalovačkách bych asi psát nechtěl. Nemám a neplánuji BD mechaniku, nemám tušení, jak si BD skutečně stojí. Z mého pohledu mají katastrofální životnost už DVDčka, takže BD s daleko složitějším (přesnost vyžadujícím) zápisem na tom nejspíš nebudou lépe. Toto vědomí mi bohatě stačí k rozhodnutí, že pokud vysokokapacitní datové médium, tak exterák. Ten je i rychlejší, i agilnější, a má neomezenou přepisovatelnost. LTH a HTL jsou pto mě tedy nyní naprosto cizí pojmy.

Tedy rád bych podotkl, že toto nebyl (a vlastně většina mých "článků" není) ve smyslu "toto zařízení bych chtěl", nýbrž "toto zařízení známe a jsou/nejsou to vyhozené peníze".

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?
+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

O.o
Tak jo, o důvod víc být načtvaný, že u nás není UPC dostupné :/

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za odpověď, já to samozřejmě chápu a celkem správně jsem asi i odhadl původní záměr článku, jenže jeho potenciál zůstal nevyužitý. Ohledně Wi-Fi jsem se rozepsal níže a ohledně LAN - opravdu se radši příště mrkněte alespoň na základní info, než se pustíte na tenký led http://en.wikipedia.org/wiki/Ethernet ono se Vám to bude třeba v budoucnu hodit. Nevím, jestli jste externí autor a máte jinou práci, nebo student a máte o prázdninách hafo času, ale stačilo jen o troškuu více - přidat více poznatků z praxe, když zařízení máte a používáte. Pustit kopírování sem a tam, abyste viděl, že Vámi psaná tvrzení nemůžete takto jednoznačně pustit do světa.

Je samozřejmě přínosná informace, že zařízení Vám za pár let neshořelo :-) A můžu dodat, že Tp-Link TL-WR340GD je za ~350 Kč zařízení defacto podobné, bez problémů, levné, dokonce v češtině a pro nenáročné uživatele OK. A má atheros chipset - jaký chipset má Vámi testovaný router? S jakou citlivostí dosahuje jednotlivé linkové rychlosti? Mohl bych také napsat článek v tom smyslu, že před pěti lety jsem koupil routerboard, dal pod okno a od té doby o něm nevím. Nebo, že Asus WL-500G s alternativním firmwarem umí to a to navíc, je to stabilní zařízení, jen čas od času (1x ročně) se nastavení hodí do defaultu. Že ovislink 1120 je také prakticky nesmrtelné zařízení, podobně jako 5460, které více topí. Ale tato zařízení jsou už za zenitem. Kdo chtěl, už ho má.

Kdybych si chtěl koupit Wi-Fi AP/router, nevím, proč bych si kupoval něco s 100 Mbit/LAN a když už kabely fungují na gigabitu, nebudu si zbytečně zpomalovat síť. Jen výrobci to ještě úplně nepochopili a tak místo jednoho routeru musím mít doma zcela zbytečně dvě krabičky - gigabitový switch (dnes také otázka 500 Kč) a k tomu nějaké Wi-Fi AP/Router. Ale už existují rychlejší zařízení, nemůže si redakce půjčit třeba TP-Link TL-WR1042ND a porovnat? Je rozdíl, když v případě potřeby na LAN 100 Mbit/s kopírujete 11 MB/s (a tak brzdíte i flashky přes USB2.0) nebo na gigabitu nejste omezen sítí ale schopností "protikusu" dodat dostatečně rychle data. Dnes to pocítí i obyčejný uživatel. Stačí když si koupí chytrou televizi, nějaký NAS a bude si nejdebože chtít přehrávat filmy přes DLNA a u toho třeba i zálohovat dokumenty z jiného PC na disk.

Ohledně BD - také ho nemám a neberte to jako osobní útok, ale protože nejste blog uživatelů, tak nemůžete psát stylem - "to doma nemáme, myslíme si, že to je k ničemu, tak to nebudeme recenzovat". Nedávno tu byl celkem zajímavý test životnosti DVD médií, pevné disky podražily a mě by zajímalo, jestli jsou BD s organickým barvivem stejně problematické jako DVD. A jak jsou na tom BD s anorganickým barvivem. Kdysi tu přeci byly recenze jednotlivých médií CD, pak i DVD, proč by čas od času nemohl být test BR média? Třeba nejsem sám koho by to zajímalo, nebo nebude tak vysoká čtenost? Proč se tedy jmenujete CDR.cz? :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ohledně toho BD, no řekněme, že já nejsem ten pravý, kdo by to měl recenzovat, jelikož o tom vím očividně méně, než vy. Nastudovat si to samozřejmě mohu, ale to dělat nebudu, neboť by to nemělo ten správný efekt a optická média jsou podle mě slepá ulička, zejména kvůli hustotě zápisu, která už zrovna zvětšovat nejde.

Externista tedy nejsem, ale rozhodně nejsem povoláním spisovatel, žurnalista, nebo specialista na IT. Jsem student, který toho o počítačích ví alespoň více, než "běžný uživatel". Moje doména je hardware, jako grafiky, procesory,.. Tam se orientuji velice dobře. Tyto články jsou tak trochu něco jiného.

Opět se pokusím zdůraznit, že se nejedná orecenzi! Ta by byla značně obsáhlejší. Toto je jen takový "náhled", návrh na koupi plus "proč". Je to tak trochu tisková zpráva, kdyby vyšla před 5ti lety. Každopádně navrhnu Jirkovi, hned jak si konečně pořídím nový notebook, aby sehnal pár moderních eNkových routerů a můžeme si udělat obsáhlejší srovnání "tehdy a dnes".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ptáte se, proč CDR? Je to zaběhnutá značka, která svým způsobem byla nevyužita. Respektive nebyla využita správně tím způsobem, že si většina čtenářů myslí, že CDR jsou jen vypalovačky.

Ano, staré CDR psalo převážně o mechanikách a vypalovačkách, ale mělo i jiné směry. Co je však na tom podstatné si vzít, že psalo o tom, co bylo v té době IN. Co bylo zrovna populární. Dnes to již vypalovačky nejsou. A když značka podstoupila reinkarnaci, rozhodlo se, že naváže na onu myšlenku - psát o tom, co je pro tu dobu aktuální a populární. Proto jsou naše témata různorodá a nejde se v nich do takové hloubky, jak by bylo možná někdy dobré.

Na druhou stranu, to bychom zas dělali druhé DIIT. A to není účel. Proto se redakce rozdělily. Smyslem je nastínit a přinášet zajímavá témata k diskusím a debatám, ne se hrabat v nostalgii. CDR aktuálně píše nová redakce, mladí lidé, kteří dostali tímto šanci dělat to, co je baví - čím žijí. Je jasné, že články nejsou vždycky dokonalé, chyby děláme, ale snažíme se to zlepšovat a nabídnout nový a lehčí pohled na IT. Takový možná trochu malý český (československý) Engadget...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem psal, s tím nic nenadělám (třeba se na diitu časem objeví test nějakého BR média a budu mít jasno, jestli si BD vypalovačku koupit a kromě možnosti občasné zálohy se mrknout i na nějaký film z půjčovny nebo ne) a oživení značky z marketingového hlediska chápu (však Vás mám v záložkách už snad deset let), ale doposud jsem se v rozdělení webu moc neorientoval (kdo dělá co). Vím, že se to při spuštění webu řešilo a byla tam i nějaká dlouhá diskuze. Ale nikde v hlavičce webu není psáno, o čem tedy jste - Vy máte "vybráno z IT", diit.cz má napsáno "informace a novinky o hardware, software, internetu" a teď si, příležitostný čtenáři, domysli, kde najdeš recenzi :-)

Chyby dělá každý, já taky a kolik. Nicméně autorova chyba prostě je, že napíše článek spatra (to by bylo fajn), ale své vlastní názory tam představí jako fakt, aniž by si při náznaku pochybnosti něco ověřil a pak to může dopadnout takhle nešťastně. Stačí ale napsat "Dle mého názoru ....", dát to do kurzivy a hotovo. Pokud je student, to nepsal ještě žádnou vícestránkovou práci specifického zaměření?

Vy jste tedy nyní IN a píšete preview na 5 let starý produkt (protože se to prý jinam nehodí) a autor mi v diskuzi potvrdí, že to je kvůli uživatelským zkušenostem. To bych bral, ale v článku žádné pořádně nejsou a pokud ano, může to být desinformace (viz linková rychlost Internetu a tvrzení, které mi připomnělo staré Billovo tvrzení, že "640 kB musí stačit všem"). Spíš je to pro mě taková informace, že autor (a asi někdo z jeho známých) má pár let tento router a nic jiného nepotřebuje a ani nechce, protože na notebooku má b-čkovou wifi (jako by to nešlo upgradovat - gčková miniPCI stojí 3 stovky, nebo si někde půjčit jiný přístroj), internet má 4 Mbit/s a nekopíruje nic po domácí síti.

A nevidí tu možnost, že by někdo mohl ocenit opravdu praktický test, či i jen jediný malý přínos nové technologie (že mi n-ko půjde vzduchem na 100 Mbit/s jen v jedné místnosti? to nevadí, to je přeci i tak paráda, tak si můžu rychle sesynchronizovat data/zazálohovat bez štrachání kabelů, kdo by si to před lety pomyslel).
Takovýchto názorů jsem tu četl poslední dobou vícero, ale až dnes mě to přinutilo se po letech zaregistrovat a zareagovat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Díky za váš názor. Je to zajímavý paradox, s některými čtenáři řešíme přesně opačný problém. Slýcháme požadavky, proč píšeme o téhle novince, když jen drobounce nahrazuje starší a ověřenou technologii, která je stejně lepší, zaběhlá, používanější atd. Ano, nejde se zavděčit všem, bohužel.

Na druhou stranu, že Tomášovy články mají problém se subjektivitou, pro mě osobně není novinka. Pracujeme na tom, věřím, že se polepší. Není zcela v mých silách, abych každému článek opravoval do takové podoby, abych byl úplně spokojený. To si je mohu rovnout psát sám. :-)

Diskuse jsou na CDR velmi bohaté, věřím, ze z nich autoři čerpají a berou ponaučení pro příští práce.

Také je důležité říct, že nejde o to, že by autor neviděl či neměl možnost testovat a pustit se více do problematiky. Tady jde spíš o to, že to není smyslem tohoto serveru a nemělo to být smyslem této práce. Chápu, že se vám to asi moc nelíbí, ale jste zjevný profesionál, na kterého náš portál bohužel necílí. Od toho tu je náš partnerský web DIIT. Samozřejmě se budeme snažit z chyb poučit a hlavně se jich vyvarovat, ale máme daný nějaký směr a plán, který musíme plnit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za konstruktivní odpověď. Profesionál ani nejsem, rozhodně ne v této oblasti, tak nějak je ale fakt, že si ty dva weby pořád pletu. Ony se prolínají, tak mě to nemějte za zlé. Autora chápu a jsem přesvědčen, že z toho časem vyroste - taky jsem si říkával např. k čemu značkové sestavy a NBD záruka, než jsem se ocitnul v prostředí, kde měla smysl, ale nezafungovala (nebojte, nebyl to DELL) :-)

Ale abych se vrátil k tématu, tak bych si dovolil vyvodit závěr, že čtenář, na kterého cílíte - tj. běžný (a pokročilejší) uživatel by mohl být informován, že 300 Mbit Wi-Fi nepojede 300 megabity, stejně jako ví, že jeho nový 2TB disk nemá dva terabajty místa, jeho TN displej nemá 16M barev .... prostě korigovat "marketingové krasožvásty", což sice kolegové na diit dělají, ale jak píšete, těm všichni úplně nerozumí.

Na druhou stranu si jeden známý (bývalý síťař) konečně po dlouhém zapírání (do té doby striktní příznivec drátů, v čemž ho chápu :-)) koupil USB Wi-Fi adaptér, n-ko samořejmě. Samozřejmě jsme si předtím debatovali o tom, že reálně tam těch 300 Mbit/s mít nebude, že to bude okolo 100 Mbit/s a to ještě blízko AP, protože na sídlišti na Pze4 není o rušení okolních wifi nouze. Jaké bylo překvápko, když se dostal v reálu asi jen na 50-60 Mbit/s. Až tehdy jsem si uvědomil, že ani tu teoretickou rychlost nemůže vlastně nikdy dostat. Stejně jako Wi-Fi trpí podobným problémem i USB2.0 a maximální rychlost 480 Mbit/s byl pro mě nedosažitelný sen. V praxi je to tak 25 MB/s max 30 MB/s (co jsem zahlédl na přenosných discích), čili je jasné, že tady je zakopaný pes. A není to tedy usb adaptér s 300 Mbit/s 802.11n, ale takzvané n-lite s max. linkovou rychlostí 150 Mbit/s ... i to bylo pro mě zajímavé zjištění, člověk se prostě pořád učí.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto s vámi souhlasím a děkuji za vaše slova. Přesně tak by to mělo být u nás podáváno a doufám, že se nám to všem povede zavčas vštípit a hlavně dodržovat. Právě ty názory a uživatelské zkušenosti jsou tím, na čem to chceme u nás stavět. Je důležité dávat ale pozor na to, aby to nebylo prezentováno jako obecná pravda, pokud tomu tak není. A zase na druhou stranu usměrňovat ty informace, které jsou nám podstrkovány. Nebude to hned, ne všichni mají aktuálně takové zkušenosti. Zas ale věřím, že se to v průběhu doby povede vyšperkovat.

Tohle je moc dobré téma a ukázka té komunikace, která zde měla fungovat. Nechci, abychom se stali autonomním ostrůvkem co nenaslouchá. :-)
Díky moc za váš čas...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Dovolím si mírně nesouhlasit, vzdálenost z mých zkušeností a měření tak velkou roli nehraje, odzkoušeno, že 3-4 metry pořád dávají plnou rychlost.

Ale v čem souhlasím - 54Mbit je použitelné akorát pro domácnost, která má jeden notebook na síti a nic dalšího. Pokud máte počítačů s wifinou (nebo ntb) více a chcete překopírovat nějaký film, dostanete se při kopírování nejlépe na 2MB/s (wifi kopíruje na wifi) a v tu chvíli jede jako šnek i internet.
Nejsem stahovač, ale někdy si přinesu na ntb film a chci jej pustit na velké televizi, tedy z HTPC v obýváku. Než se to překopíruje ... Přitom doma používáme 150Mbit wifi. Jediné rozumné řešení je externí disk připojený přes kabel přímo k wifině, data nakopírovat tam a pak z něj přímo přehrávat. Tím, že je disk připojený přes kabel, může se celá rychlost wifi použít na přenos dat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jo to je důležitá připomínka - wifi není FULL-DUPLEX a čím více zařízení je tam připojeno, tím je to větší boj. Hlavně, že má dnes každá druhá televize, NAS, přehrávač nebo rádio wifi adaptér. Ty 2 MB/s (16 Mb/s) by celkem ještě šly na přehrávání videí po síti, ale nesmí to být moc kvalitní HD :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Opět nemohu posoudit - při více připojených počítačích je limitem mé internetové připojení, takže těžko mohu obviňovat router.
Každopádně souhlasím, že WiFiny jsou pomalé a problémové. Nejsou taky určené k masivnímu sdílení dat. Je to vlastně stejné, jako notebook vs desktop vzhledem k výkonu. Tady ani eNko mnoho nezmůže. Rád bych toto teoretické tvrzení doložil, ale gigabitovou konektivitu mi asi hned tak někdo nepůjčí.. :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jo a k té vzdálenosti - při přímé "viditelnosti" routeru a notebooku nebývá v rychlosti problém. Pokud to jede přes pár železobetonových zdí, už se projevuje každý centimetr. Internet mi jede i při mizerném signálu na maximum, to ovšem není maximum WiFiny ani zdaleka :D (4mbit)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To není o torrentech nebo 100 Mbit/s internetu (taky mám osobně doma jen 2-10 Mbit přes wifi podle nálady, v podnájmu 3,5 Mbit/s ADSL danou starým vedením a na cestách 3G a to mi stačí), i když z praxe vím, že 60 Mbit/s UPC na těchto rychlostech běží a že to v částce 600 Kč/měsíc není pro uživatele nedosažitelné (tam kde má UPC dráty - bohužel), o tom není pochyb.
Jde o to, jak tu jeden kolega nade mnou naznačil, o prosté kopírování v domácí síti. Stačí si přeci kopírovat z desktopu na notebook přes Wi-Fi a na její omezení narazíte záhy. Testovat propustnost Wi-Fi přes internet je nevhodné, ba přímo zavádějící (když máte na cestě mnoho nevyzpytatelných prvků). Ale ethernet a domácí síť Vám na to bohatě stačí. Nemůžete tak do článku přeci napsat, že "více než 54 Mbit/s není potřeba, neboť málokdo má doma rychlejší internet", když zaměnujete přenosovou a linkovou rychlost rozhraní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nezaměňuji. Z mých non-IT známých nikdo ani neuvažoval o kopírování dat po síti.
Já bych to do "preview" napsal, kdybych mohl poskytnout relevantní hodnotu. NTB-PC mám něco nad 1 MB/s, odpovídající béčkovému Atherosu v netbooku. PC-PC mám 11 MB/s, odpovídající tedy 100 mb/s. Reálná ryhclost na WiFi by měla být ty řekněme do 4 MB/s, ale to já bohužel změřit nemohu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

takovej wifi routr je me na nic wifi s g si muzou strcit dneska akorad do srotu ...rychlost pomala a jeste bude zdechlej ...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Už dvakrát mi při bouřce odešel malý switch od TP-Linku. Podotýkám, že silovou elektřinu máme přivedenou do domu podzemním kabelem a internet je na optice.

Pak jsem koupil ZyXEL a mám klid. TP-Link je pro mě mrtvá firma...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já mám od TP-Linku zatím 2 routery, switch a USB dongle. Chcíplo mi tu pár switchů od Tenda, jeden router LinkSys, tetě pětice O2 modemů AirLive, a voip brána od Cisca. Od Zyxelu jsem nic ještě neměl, ale platí pro mě za dobrou firmu.
Každpádně ty switche to byly nějaké krabičky za dvě stovky. Počítám, že tvůj byl za podobný peníz. Já od levných zařízení kvalitu a životnost tedy rozhodně už nečekám. TL-WR543G stál "za svých mladých let" přes 1 400, tak ještě aby nevydržel. Mám ho i na chalupě, kde nám uvolněný nulák od eOnu odpálil půlku elektroniky, router zatím žije. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro info, byly to 8-portové gigabitové switche, nějakých 480 Kč tenkrát (předloni). Jo, levné byly, proto jsem je kupoval. Nakonec se ukázaly jako drahé...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zyxelový switch jsme v ruce ještě neměl, zato mám zkušenosti s ADSL modemy od obou firem a tam mi připadají kousky od TP-linku nesrovnatelně spolehlivější (možná se pohybuji v poměru 10:0, rozuměj 10 nefunkčních Zyxelů proti 0 nefunkčním TP-linkům).

Vnímání Zyxelu asi moc nepomahá, že ho 02 tlačilo určitou dobu jako modem pro domácí uživatele...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Taktéž znám Zyxel z praxe jakožto zařízení propagované "překysličeným operátorem". Nahradil tehdy ještě horší ADSL router od Huawei, který považuji za zkázu všeho dobrého. Bohužel má zkušenost se Zyxelem je naprosto totožná jako ta Martinova, opět ale zdůrazňuji z pohledu ADSL připojení O2. Jak se chová jinde bohužel nevím.

Nejstabilnější se mi osvědčilo tenkráte vlastní řešení v podobě D-Linku, který ani nebyl uvedený v kompatibilní nabídce routerů na nějaké té stránce tuším zrychlujeme-tečka-cézet. Ale ten jediný pravda sloužil dva roky naprosto spolehlivě...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tento model mám doma cca 3 roky přičemž jsou k němu připojeni 3 klijenti kabelem a 1-2 přez wifi. Dosah wifi je opravdu perfektní - cca do 70m kolem baráku a to si myslím nejni zase tak špatné, ovšem rychlost wifi (někdy i po bytě) je dost nestabilní a ještě jsem nepřišel na to co náhlé "záseky" způsobuje.

Za celou dobu jsem nepozoroval žádný problém a tak vzhledem k ceně to byl dobrý kup :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To myslite jako fakt, ze nevite, ze uvedenych 54Mb/s je teoretickych? Ze relana max. rychlost je cca 25 Mb/s? Ze nikdo nema doma vice nez 25Mb/s linku?
Mam to brat jako reklamu na softcom?(nic proti obchodu, rad tam nakupuji...)

Mel jsem tenhle router, mam UPC 30Mb/s, samozrejme realne :-). Po pripojeni routru byla max. rychlost stahovani 23Mb/s pri dobrych podminkach(zadna ruseni z jinych wifi siti). Kdyz sousede navecer zapli sve routre klesla rychlost na 18-19Mb/s.

TP-Link TL-WR543G jsem mel z bazaru za par kacek , pouzival 1 rok, dosah byl dobry, vykon na 1/8 a na 5m byl 100% signal. Mel pripojene 2xPC, phone, TV, zadny problem. Po navyseni UPC z 10 na 30Mbit prestal stacit a prodal za 340.- v bazaru(asi je fakt popularni, byl prodany ihned) a koupil NOVY, model TP-Link TL-WR740N za 360.-, ktery umi i "n", nyni stahuji plnou rychlsti UPC lnky ,tzn 30Mb/s. Akorat neumi klienta, ale to jsem nepouzival ani predtim.

Kdo dnes bude kupovat "g" kdyz muze mit za stejnou cenu resp levneji "n" ???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, víme, že je to jen teoretické. Že je realita jiná není vina routeru, nýbrž WiFi technologie. Pokud někoho Géčko omezuje, je eNko vcelku rozumná volba, ale pro obyčejnou domácí nebo firemní síť, tedy síť bez neustálého sdílení objemných dat, spolehlivé Géčko podle mě stačí.

Levněji jde vždycky všechno, ale můj osobní názor je otmu nejlevnějšímu se vyhnout. Jsou z toho pak jen problémy, nefunguje to, a po záruce to odejde. :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jak píše Tom; víme samozřejmě, že jde o teoretickou rychlost. Mě ale osobně překvapilo, že je ten rozdíl tak markantní. To jsem přiznám nevěděl. Nikdy jsem po tom nepátral, neměl jsem důvod. Jak jsem psal, sám mám doma router s podporou "n" standardu, takže si 30 Mbit/s internetu UPC užívám také plnými doušky. :-) U modelů právě typu TP-Link TL-WR543G jsem spíše počítal se 70/80% rozdílem oproti propagovanému. Překvapilo mě v diskusi, že je to daleko méně - 30/50% reálného je fakt dost, to jsem přiznám skutečně nečekal. Zítra budu mít možnost konkrétně tento model si otestovat.

Díky za názor a příspěvek.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Provozuji celkem osm TP-LINKů TL WR1043ND, mohu prosim take napsat recenzi? :-D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Toto není recenze :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale napsat může... Uživatelské blogy jsou plně k dispozici. ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nechcete jim 1ks půjčit na test? :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No, a nechcete zařídit zapůjčení té BD vypalovačky, abyste se na ní podíval, jestli se vyplatí ji pořídit?

PS: neříkám že se to povede, ale rád to alespoň zkusím vyřídit.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak neříkám, že by se mi to nelíbilo, ale zase jen kvůli mně... :-) Když se ale dohodnete s kolegy z diitu a bude se Vám to všem zdát jako dobrý nápad, proč ne.
Pokud už někdo BR palírnu má (třeba i jen v notebooku) tak zajímavý by pro mě byl právě ten test životnosti médií. Možná o něco méně drastickou metodou, než se testovala životnost DVD (ten článek se mi moc líbil), ale sluníčko svítit ještě taky bude. Koupit "dražší" médium (s anorganickým barvivem) a nějaké z těch nových levnějších s organickým barvivem a porovnat, že jsou ta levnější na dvě věci...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jen bych dodal, že tohle konkrétní AP neumí pracovat v klasickém módu klienta, ale síť poskytovatele a lokální síť je vždy oddělená routerem (to není zrovna typická vlastnost těchto routerů).

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Tohle jsem, přiznám se, moc nepochopil. Jak to myslít?
Na chalupě jej máme právě jako AP klienta, čili "přijímáme" sousedovic WiFi signál a rozvádíme na tři naše počítače po kabelech. Nejsem síťový inženýr, pro mě to "jednoduše funguje" :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No zjednodušeně jde o to, zda je to čistý klient. Představte si, že máte jedno Wi-Fi jako AP za ním počítač a druhé Wi-Fi jako klienta. Za něj připojíte třeba tři počítače. Všechny 4 pc jsou ve stejné podsíti a navzájem se vidí. Prostě to bezdrátové spojení je jako jeden drát (ač to v praxi není tak úplně stejné, protože se maskují za jednu MAC). Vznikne problém, když máte providera přes bezdrát a dostanete od něj jen jednu adresu (to jako byste zapojil do ethernetu od kabelového providera switch a chtěl od něj NAT), nebude to fungovat.
Druhý mód bezdrátového klienta pak funguje s NATem, označují to jako WISP (wirelessISP) a dělá to přesně to, co se píše. Bezdrátový signál od providerova AP to přijme na rozhraní klienta, tam je nějaká podoba routingu (NAT) a pošle na ostatní počítače. Proto Vám to asi funguje se sousedy, když nemáte potřebu být v jednom subnetu s providerem.

Bývá to na krabičkách od wifi routerů :-) třeba tady to mají zkopírované z Ovislinka http://www.wifinetspain.com/en/index.php?sle

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ano, rozhodně nevidím ve své síti sousedovy počítače, no :D Zas je tu ten parametr využitelnosti funkce. Obvykle je jedno centrální AP v domě a na to se pojí vše, co tam je. Že by někdo měl AP ve sklepě a AP v podkroví, to je tak raritní, že jsem to ještě neviděl. Nojo, jsem prostý pokročilý uživatel, nestavím WiFi sítě pro korporace :) Ale díky za objasnění. Tohle zařízení je asi pro takový účel naprd, ale opět, není k tomu zrovna určené.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No právě, nezavrhujte řešení/možnosti/důvody jen kvůli tomu, že s tím nemáte osobní zkušenost. Ne vždy je "kravina" to, co nepoužívám, nebo neznám. Třeba na komunitních sítích byl standardem infrastructure mód (tj. AP - klient) z různých důvodů. Nevím jak teď, každý má stejně doma ještě jeden router co má NAT, protože to tam standardně je a neví, proč by to tak nemuselo být.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tomáši, přibrali jsme nějaké kanceláře, takže jedno wifi v podkroví a jedno o dvě patra níž budeme mít "doma", rozuměj v pražské redakci cdr/diit.cz, tedy příklad nikoliv zcela "nestandartní kombinace" :-)

No a dlouho jsem se už s wifi nemazlil, ale myslím si, že tuhle krabičku tu nyní máme (je to TP-link, jen si nejsem jistý konkrétním typem) a vím že tu vydržel výrazně déle, než některé předchozí pokusy.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

PS: na test tenhle nepůjčíme, Tomášovi ani nikomu dalšímu, protože bych si nechtěl ověrit, jaký názor by na to měli ostatní kolegové...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Právě že ono to není až tan neobvyklé využití. Já třeba mám od ISP veřejné IP adresy, které by s použitím tohoto routeru byly k ničemu (DMZ se ne vždy hodí). Také mám v domě několik routerů/klientů pro připojení počítačů, kde není kabel, a zároveň chci mít všechny PC v jedné síti.

Router je to ale dobrý. Jen mě překvapila ta absence módu klienta bez oddělení zdrojové a lokální sítě... A že mi rukou prošlo už pár desítek typů routerů/klientů všeh možných značek.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

TP-Link hardware mám rád. WiFi routery mají přehledné a chytré rozhraní (žádný půlminutový restart po každé odkliknuté obrazovce), a když víte kde, dají se koupit i s 5letou zárukou. Což vzhledem k low-endové ceně je paráda. Mám dvě Wifi AP a jede gigaswitch a vše funguje na jedničku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A příkon ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jj, plus mě zajímá ještě teplota, hlučnost (pod zátěží / idle) a výkon procesoru v 7zipu a Avidemuxu. :-)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

:-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Také ho mám, jen pozor na to, že s 60Mbit internetem od UPC, když je modem UPC zapojený do WAN portu, nezvládá rychlosti víc jak 2,5MB/s.

Když ho používám jako switch, tj. jen LAN porty, tak v pohodě zvládne rychlost plných 100Mbit/s.

Rychlost z WAN -> LAN je poměrně omezená. Jináč je to hezká krabička. :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.