CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Transplantace hlavy je možná. Na unikátní operaci si troufá italský chirurg

To zní ale hodně futuristicky...
Snad se až tak úžasné budoucnosti nedožiju, představa až bude mít takovou technologii někdo jako hitler či putin..uff...
Osobně se spokojím pouze s letem na mars...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zbytecne slozite a narocne na provedeni a minimalnim vyuzitelnym vojenskym potencialem. Leda ze by to bylo pouzito pro potreby samotneho diktatora (transplatnace mozku do mladsiho tela).

Diktatorum uplne staci, kdyz maji dost vlastnich obyvatel kterym staci nabulikovat ze v ramci ochrany vlastniho naroda pred fasismem, imperialismem, komunismem (pripadne cimkoliv co se hodi) je mozno vtrhnout s armadou do sousednich statu a vlastni obyvatelstvo bude nadsene tleskat. V takovem pripade je pritomnost mozku naopak zcela nezadouci.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

JJ, pro řadové občany stačí vymývání mozků selektivně vybranými a modifikovanými dezinformacemi.
Diktátorům by ovšem odpadl jeden problém - nedostatek dárců. Aneb každý uvědomělý i neuvědomělý občan může být dárcem pro svého vůdce!

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Nenazval bych to transplantací hlavy, spíš transplantací těla...

Nedovedu si představit že bych se najednou probudil z narkózy s jiným tělem. I pro celé tělo to musí být šok.

Celkově mi toto přijde už dost za čárou... už to není o snaze pomoci nemocným, ale o honění si trička kdo někomu ufajkne důležitejší část těla a přilepí jí někomu jinému. Není to o pomoci druhým ale o touze být slavný. Dotyčný pán by si to měl porovnat nejprve ve vlastní hlavě.

+1
-38
-1
Je komentář přínosný?

Jde spíš o to, že ne každý je dostatečně vyspělý na to, aby dokázal pochopit přínos.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Není to moc složitý? Co nějaká standardizace typu cévy, ventilace a okysličování plus napojení nervové soustavy ... asi jako USB5 :)))

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Moc tomu do detailů nerozumím, jsem jen hloupý technik, ale může mi někdo vysvětlit, proč máme tolik "dole" orchrnutých lidí po nehodách atp., když je tedy tak "jednoduché" míchu napojit? A zrovna v místech kde se "prochází" i veškeré životní funkce? Trochu mi to zavání snahou zapsat se do análů "prvním počinem", i kdyby to mělo být podle hesla: "operace byla úspěšná, ale pacient zemřel".

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Abys pomohl lidem po úrazu, potřebuješ toho dárce s funkční míchou:) Tohle taky není o transplantaci míchy do jiného těla, tady tu míchu jen přeruší na stejném místě u obou těl a obratem slepí lepidlem. Mícha se totiž nehojí ani nedorůstá - proto je tam 30dní umělého spánku aby mohl srůst zbytek..

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Tak to bych ještě chápal, ale přeci jen mícha není optický kabel, je to spíše dosti komplikovaný svazek, resp. několik svazků míšních nervů. A všichni víme co za paseku udělá už utlačovaný nerv. Takže jen tak nějaké slepení to nebude.

http://en.wikipedia.org/wiki/Spinal_nerve#mediaviewer/File:Gray796.png

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi jsem viděl pořad, kde právě zkoušeli opravovat míchu u myší. Kus míchy jim vyřízli, a vložili tam podpůrnou kostru naplněnou kmenovými buňkami. Ty se přeměnily na nervy a míchu pospojovaly. Mělo to jedinou vadu, že v jiném pořadí, takže mozek myši se musel učit ovládat celé tělo znovu, jak se to děje u novorozenců.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Kmenové buňky, to bych i bral, horší je to s tím zapojením. :-) Jde vůbec přeučit mozek dospělce v tomto smyslu? Přeci jen formování synapsí v dětství je velmi uníkátní. Kdo se nenaučí mluvit, už to pak nikdy nedá.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Technicky vzato jde o transplantaci těla. Kdybych si chtěl nechat udělat transplantaci hlavy, tak bych musel sehnat dárce hlavy, nechat si hlavu useknout a našít tam hlavu novou, s čímž moje stávající hlava silně nesouhlasí, protože nejsem Kryton.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm.... konečně by tím byla zodpovězena otázka existence "duše" ..... Ovšem přece jen zatím tu nemáme ani žádné mluvící lidské hlavy jako ve Futuramě , na to že už se někdo chystá přišít právě takové torzo k jinému tělu .

Opravte mne pokud se mýlím ... existuje/žije snad člověk , který by již dnes byl v takovém stavu , že by byl totálně odkázán na vnější vyživování pouze své hlavy ? Nevím o žádném , stejně tak jsou i ležáci uchováváni komplet i s nefunkčním tělem a mimotělní výživou .
Bohužel inteligenci opičáka asi nijak poté netestovali , a stejně Schumacher by potřeboval nový mozek ...

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Otazka by zodpovezena nebyla. Pokud si teda nemyslis, ze je nejaky duvod pro to, aby se duse nachazela nekde jinde nez v hlave.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono, ehm, nejde ani tak o to, že by někdo měl hlavu na přístrojích, jako spíše o případy, kdy tělo spěje k neodvratné smrti a přitom hlavě nic není.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Co se tyce toho dalsiho kroku s transplantaci pouze mozku, tak moc nejasejte. Jenom pripojit oci bude nejspis slozitejsi nez vsechno ostatni, soude podle toho kolik nervovych vlaken to predstavuje ...

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Kašlu na klon, když už si pořídit nové tělo, tak něco pořádného.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby radsi napojili mozek na PC aby se daly parit hry "bezkontaktne" a promitani obrazu primo do mozku misto 3d headsetu.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.