CDR.cz - Vybráno z IT

Ubisoft s Renaultem chystají VR do auta. Řidiči si nasadí brýle za jízdy

Ubisoft se spojil s výrobcem automobilů Renault, aby vytvořil novou virtuální realitu pro cestující a to během jízdy.

Bezpilotní neboli autonomní vozidla stále nejsou schopny zvládnout kontrolu vozidla zcela samostatně (tedy aniž by čas od času nebyl vyžadován zásah člověka). Francouzská automobilka Renault a Ubisoft ovšem vědí, že jednou se na tuto úroveň dostaneme, a tudíž chtějí být připravené. Přichystaly si proto video níže, které popisuje reálné možnosti při dosažení autonomie vozidla o nejvyšší úrovni 5. 

Obě společnosti chtějí vyvíjet virtuální realitu, ale jiným směrem než ostatní společnosti. Nenabízí totiž simulované zkušební jízdy. Pracují na využití všech senzorů na vozidle a probíhající cestu vyplňují grafickými prvky.

Tedy všechny podněty, které autonomní vozidlo vyžaduje ke svému bezpilotnímu řízení, přeposílá dále do aplikace. Řidič za volantem nadále vidí zatáčky, cizí vozidla, palubní desku a další podněty. Nejenže tak řidič ve hře docílí ultimátního realistického dojmu, ale zároveň nechává oči na silnici. 

Prozatím stupeň autonomie vozidel nedosáhl takových hodnot, aby se auto bylo schopno bezpečně řídit bez pomoci řidiče. Ve skutečnosti i prezentovaný test Renaultu byl proveden se sekundárním systémem nainstalovaným pod sedadlem spolujezdce, pro případ, že by se nějaká situace vyvinula špatným směrem. V takovém případě mohl spolujezdec převzít kontrolu nad vozidlem. 

Zda se jedná o plány a sny či o budoucí realitu není zcela jasné a zřejmé ani z dostupných materiálů. Proto si na vyplnění této vize budeme muset počkat řadu let.  

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Ubisoft s Renaultem chystají VR do auta. Řidiči si nasadí brýle za jízdy

Sobota, 5 Květen 2018 - 17:22 | honzaj | Tak předchozí komentář mě velice pobavil. :D...
Středa, 17 Leden 2018 - 08:57 | ajne | Ubisoft a Renault - zajímavá kombinace. Cestou do...

Zobrazit diskusi