CDR.cz - Vybráno z IT

Udělej si sám: Jak proměnit smartphone na mikroskop za pár korun

Smartphone to digital microscope
Kdo rád poznává nové věci a chce při tom ušetřit nějakou tu korunu, může si s následujícím návodem vyzkoušet svou zručnost. Z obyčejného chytrého telefonu si můžete za pár minut vyrobit funkční mikroskop se zvětšením až 175x.

Existuje jen málo důvodů, proč si v hračkářství zakoupit jeden z nekvalitních mikroskopů pro začínající biology. Abychom si mohli užít všeho, co mikrosvět nabízí, mikroskop nepotřebujeme. V dnešním světě se pozornost přesouvá na modernější způsob pozorování, kterým je digitální fotoaparát. Z každého obyčejného smartphonu je možné snadno vyrobit poměrně účinný digitální mikroskop. Stačí k tomu pouze dvě základní věci - chytrý telefon a zaostřovací čočka z obyčejného laserového ukazovátka.

Smartphone to digital microscope 2

Smartphone to digital microscope 1

Detailní návod na výrobu stojánku, který z vašeho smartphonu udělá mikroskop, se objevil na webových stránkách Instructables.com. Vytvořil jej uživatel Yoshinok, který na stejný web přispěl rovněž návodem na výrobu funkčního luku z lyží. Sestrojení pohyblivého držáku vás podle autora přijde na 10 dolarů (asi 200 korun). Tato částka je podle mě až moc optimistická, pokud potřebný materiál již nevlastníte. Ale všeho všudy to vyjde levněji, než kdybyste si kupovali skutečný mikroskop, a navíc se na nějakých pár minut zabavíte manuální prací. To záleží na vaší zručnosti.

Smartphone to digital microscope result 1Smartphone to digital microscope result 2

Pro výrobu stojánku potřebujete čtvercový dřevěný podstavec o délce 20 cm, dvě tabulky plexiskla, aku šroubovák, laserové ukazovátko, vrtáky, fix, pravítko, zdroj světla a několik dalších drobností, které seženete v každém běžném železářství. A nyní vám stačí postupovat podle jednoduchého návodu, vyrobit stojánek a začít objevovat svět. Se zvětšením až 175x můžete prozkoumávat, co budete chtít. Ilustrativní snímky pro demonstraci mikroskopu byly pořízeny na mobilním telefonu Apple iPhone 4S.

Pokud vám nestačí instruktážní video, celý návod si můžete prohlédnout na této stránce. I když na serveru najdete další zajímavé postupy, jak si vyrobit drobné technické gadgety, například baterku na vodu, kupodivu mezi nejoblíbenějšími příspěvky najdete především návody na výrobu nejrůznějším masek, kostýmů a strašidelných dekorací. Holt v Americe přišel čas Halloweenu.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Udělej si sám: Jak proměnit smartphone na mikroskop za pár korun

Pátek, 1 Listopad 2013 - 12:04 | edk | Na hraní pěkné, ale opravdový mikroskop nabízí...

Zobrazit diskusi