CDR.cz - Vybráno z IT

Umělá inteligence, která se cvičila ve Starcraftu, se osvědčila i v medicíně

Umělá inteligence AlphaFold již v minulosti dokázala, že dokáže v komplexním prostředí zdokonalovat své metody, aby docílila kýžených výsledků. Od strategií se nyní přesunula do medicíny, kde zřejmě pomůže urychlit oblast skládání proteinů o několik desítek let.

Zdroj

Skládání proteinů je proces, kterým proteinové řetězce získávají své trojrozměrné struktury. I v limitovaném počtu jednotlivých druhů proteinů však existuje více než 200 milionů potenciálních interakcí, díky čemuž je celý proces zdlouhavý a možnosti vědců omezené. Prolomení tohoto škálování je přitom důležité pro farmacii, jelikož proces skládání proteinů je důležité pro vývoj léčiv a geneticky modifikovaných plodin. 

Společnost DeepMind se pokkusila na výzkum jednotlivých vzorců bílkovin nasadit svoji umělou inteligenci AlphaFold, která se v minulosti proslavila tím, že v herním světě porážela lidské soupeře v šachu či ve Starcraftu II. Dokáže tak plnit i velmi komplexní úkoly a dokáže se rychle učit z chyb, aby dosáhla požadovaného výsledku.

Výsledky předčily očekávání. Umělá inteligence nyní dokáže vytáhnout potřebná data v relativně krátkém čase se zachováním přesnosti na podobné úrovni jako konvenční laboratorní metody. Nové poznatky by mohly přinést revoluci ve farmaceutickém průmyslu a údajně urychlit vývoj celého oboru o několik dekád. 

Diskuse ke článku Umělá inteligence, která se cvičila ve Starcraftu, se osvědčila i v medicíně

Čtvrtek, 3 Prosinec 2020 - 12:31 | Derryk | Překlep v poslední větě: "Nové poznaky by...

Zobrazit diskusi