CDR.cz - Vybráno z IT

Technologie z CERNu umožní v budoucnu 3D barevný rentgen měkkých tkání

Společnost MARS BioImaging využila technologii z CERNu a po desetiletém vývoji barevného 3D rentgenu, který snímá i měkké tkáně, se chystá i testování na reálných lidech.

Zřejmě každý z nás byl již někdy na rentgenu, kde obdržel klasický černobílý snímek. Tento princip se používá již od svého objevu z roku 1895. Někteří se již setkali i s tzv. CT neboli počítačovou tomografií, která se používá od roku 1972. Obě tyto technologie slouží lékařům, kteří na základě snímku dokáží posoudit, zda máme zlomenou ruku nebo zda není napaden náš zub kazem.

Doposud bylo na snímcích viditelná pouze bílá barva symbolizující naše kosti, protože přes tuto kostní hmotu rentgenové paprsky neprojdou, a černá barva symbolizující buďto okolí nebo měkké tkáně, přes které rentgenové záření naopak projde bez větších problémů.

Nyní se však medicína pravděpodobně zásadně změní, protože společnost MARS Bioimaging během posledních deseti let vyvíjela novou technologii, která by umožnila zkoumat lidské tělo bez nutnosti chirurgického zásahu. Výsledkem je první barevný 3D rentgen, který dokáže zaznamenat nejen kosti a šlachy, ale také měkké tkáně. 

Měkké tkáně dokáže rentgen zaznamenat díky nové technologii Medipix3 vyvinuté ve středisku CERN. Paprsky procházející přes určitou část těla se při průchodu různě hustými tkáněmi utlumí a na druhý konec dorazí signál o různých intenzitách/úrovních. Rentgen tyto rozličné úrovně zaznamená a podle jejich intenzity dokáže zobrazit výsledné snímky nejen s kostmi, ale také s tkáněmi a svaly.

Prozatím není technologie dostupná v běžné lékařské praxi. Neustále však probíhají další testování a výzkumy, které by v příštích měsících měly přinést i testování na pacientech, které se podle všech dostupných informací odehraje na Novém Zélandu.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Technologie z CERNu umožní v budoucnu 3D barevný rentgen měkkých tkání

Úterý, 17 Červenec 2018 - 23:16 | Xspy | Řekl bych , že jste to trefil i podal přesně ....
Úterý, 17 Červenec 2018 - 11:50 | Ladislav Mikeš | Ze farebny rentgen, bleh! RTG pri prechode hmotou...

Zobrazit diskusi