CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Umělá inteligence od Meta AI vyvinula nový druh betonu

AI nic nevyvinula. S tou uhlíkofóbií se to už více než krapet přehání.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé je, že Němci, resp. EU se grafitu, grafenu ani diamantů nebojí. :-) A spalování zemního plynu, který je z 9/10 tvořen metanem je vlastně i docela přínosné, protože se tím redukuje mnohem silnější skleníkový plyn na méně nebezpečný oxid uhličitý (příp. při nedokonalém spalování i na oxid uhelnatý).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, lidi jako vy si myslíte že se nic neděje.
Jen si lžete do kalhot.
Minimálně 40 let věci upozorňují, že je to špatně jak se chováme k svému životnímu prostředí. Schválně říkám životní prostředí, protože nejde o přírodu, nebo Zeměkouli, jde nám o to v čem a jak budeme žít.
Země tu bude i když my ne, příroda také, ji je jedno jestli nějaký člověk bude žít nebo ne.

Bohužel my všichni si stále neuvědomujeme, že si sami doslova podřezáváme větev, na které stojíme. A už se bohužel blížíme k bodu k nás neudrží a praskne. Pak se budete divit a jestli něco opravdu rychle neuděláme tak se toho dočkáte i vy. Možná si myslíte že se vás to netýká že vy nic nedělate špatně. Opak je pravdou týká se to všech bez vyjímky.

Samozřejmě mi nevěříte, ale schválně kupte si měřák CO2, nebo se dá půjčit.

Pak ho stačí zapnout a jen sledovat.

Venku dnes naměřite kolem 410 ppm.
Před 20 lety to bylo kolem 350 ppm !!!!
Před 100-200 lety kolem 320 ppm

Jestli umíte počítat alespoň do 5 tak si lehce spočítáte kolik tu bude ppm za dalších 20 let.

A jen lehký náhled do normy pro zajištění klima v místnosti určenou pro práci.
700 ppm je zhruba hodnota, která už je špatná pro zdraví člověka a při dlouhodobém pobytu ve vyšších hodinách ppm je to přímo zdraví škodliví.
Standardní měřák co2 na maximální hodnotu 1200 ppm. Pak už jen píská a víc neukazuje.

2 lidi v malé místnosti bez větrání vzduch vysychají za pár hodin, kdy měřák CO2 je nad svým limitem a už jen píská...

Jak to asi bude vypadat v budoucnosti když se nebude čím vyvětrat? Když i venku bude tolik co2 že nevyvetrate?

Venku se nebude dat dýchat bez masek, nebo respirátorů. A to hodně lidem vadí kvůli covidu, tak v budoucnu to nebude povinný, ale nutný.
A domy budou muset mít filtry a čističky vzduchu. Budeme pak žít zavřený v budovách.

Tohle je budoucnost , která se dá lehce odvodit a nemusím mít věšteckou kouli.

Stačí měřák CO2 za 4 stovky.....

Ale lidi jako vy si i přes to budou myslet že se nic neděje až do té doby než se jim bude špatně dýchat pak už bude bohužel pouze. V ten moment už ta větev dávno praskla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OT: Kluci měli byste si poladit cache na redakčním systému. Tenhle článek byl publikován už víc, jak před 24 hodinami, přitom ale není na titulce furt vidět. Dá se sem dostat akorát z té boční lišty na diit.cz, která odkazje na nové články na cdr.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Cement pak má nejvíce uhlíku"

A proto cement cement defacto vytváří zápornou uhlíkovou stopu. Vázáním uhlíku do pevného stavu ho odebírá z prostředí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cement/beton je sice z podstaty přeměny téměř uhlíkově neutrální, ale na jeho přípravu (pálení vápence) a přepravu se také spotřebovává energie (která v naprosté většině případů pochází z fosilních zdrojů)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Narážím na blemcy z článku.
"Cement pak má nejvíce uhlíku, a proto se výzkum zaměřil tímto směrem a pokusil se zjistit, kolik cementu je nezbytné použít a kolik se dá nahradit alternativními materiály, "

Je úplně jedno kolik je v cementu uhlíku. Jak píšeš, obsahuje přibližně tolik uhlíku kolik mají vstupní suroviny. A problémem cementu z hlediska produkce uhlíku je "uhlíková cena" energie použité při jeho výrobě. Nikoliv jak je v zavádějícně článku uváděno, to, že obsahuje nejvíce uhlíku. Naopak by bylo žádoucí vyvinout cement/beton mající co možná nejvyšší obsah uhlíku.
Pokud by bylo napsáno: Na výrobu cementu pak připadá nejvíce produkovaného uhlíku, a proto ..... Bylo by to cajk.

"..a přepravu se také spotřebovává energie..."
Nový beton se bude taky přepravovat..... Popílek a struska nebudou asi v dostatečném množství pro dlouhodobou výrobu na jednom místě.

Bohužel se ve zdroji nerozepisují nad použitým popílkem. Je vhodný ten z uhelných elektráren? Nebo jen třeba ze dřeva? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Druh popílku je důležitý - kdysi běžel v TV dokument o římském betonu - nepoužívali ocelové výztuže, za to ale používali několik druhů betonu. Jednu lehčenou, kterou používali na klenby, tak tam přimíchávali sopečný popel.
Další otázkou je trvanlivost takového betonu. Baťa šidil beton hlínou a většina hlinobetonových staveb už musela být z bezpečnostních důvodů stržena. Tady AI navrhuje snížit poměr lepivé směsi ve prospěch kameniny a popílku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doporučuji se podívat na panelové domy do Havířova, kde se do betonu přidávala struska z hutí. I příměsi mají své limity, hlavně v čase.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Do Havířová cesta dlouhá,
jak dům tam vypadá?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je rozdíl, jestli vysokopecní, nebo ocelárenská struska a hlavně záleží na způsobu použití. Na Ostravsku se struska používala mnohdy jako granulát, tedy jako náhrada kameniva. Ostatně, že není struska jako struska, ví všichni, co jeli do Ostravy po D1.
Chcete si o tom dále povídat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten sopečný popel se jmenuje pucolán, jen pro doplnění.

Hlinitanový beton byl výkřik tehdejší techniky. Nebyl levnější. Baťa ho používal u některých staveb právě kvůli rychlosti výstavby (rychlejší nárůst pevnosti, dřívější odbednění). Neměli tehdy takové znalosti.

CEMV se normálně používá už dlouho. Je to článek přebraný bohužel bez znalosti problematiky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Čihák má fakt nasráno v hlavě, že prý stovky let, lol. Už jen ten nápad s popelem a struskou v betonu je starý minimálně 1800 let. A ty sračky s uhlíkem, lol tenhle vzorec na výpočet je součástí učiva chemie pro základní školy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to je ale hovadina. Směsný cement se běžně používá a navíc tyto poměry jsou naprosto běžné. Viz například: https://www.cemex.cz/smesny-cement-cem-v/-a-s-v-32-5-r
Asi si AI ulehčila práci hledáním na googlu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.