CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Umělá inteligence od Google vyvinula svoji AI. Překonala všechny lidmi navržené

Vybiral jsem kamosce fotak, nakonec jsme spolecnym usilim vybrali nejakyho Nikona. To je detail, ale po 14 dnech se vzpamatovala umela inteligence Googlu a zacala mi nahazovat do prohlizece reklamy na fotaky a to po cely nasledujici mesic. Preci to tu umelou inteligenci nenaucej, ze kdyz nekdo koupi fotak, tak si narozdil od rohliku nejde koupit druhej den novej?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč myslíte, že v tom hraje roli umělá inteligence? To jsou jen nějaké primitivní algoritmy na základě toho, co jste navštívil. Google ale pochopitelně neví, jestli jste to nakonec koupil. On jenom ví, že když se někdo na něco kouká, tak reklama cílená na stejný produkt má statisticky vyšší účinnost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je treba byt duvtipny.

Samozrejme, ze to jsou nejake primitivni algoritmy, ale uvazuji logicky, ze jak Google, tak Facebook maji obrovske mezery v pridavani kontextove reklamy, ktera je v jejich pripade velmi neucinna, ci primo skodliva. Popravde vubec nechapu, ze jim na to inzerenti skacou a kupuji si ji. Ikdyz pomalu zacinaji od Googlu odchazet, viz nedavna oznameni Lidlu a Icelandu.

Pokud si teda rekneme, ze Google a Facebook nejsou schopni delat poradne to co je zivi, je opravdu realne, ze vyviji umelou inteligenci, ktera by byla v tak pokrocilem stavu nebo je to jen kamuflaz na zakryti vlastnich problemu? Ja verim, ze spis to druhe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Inzerenti, překvapivě, vyhodnocují dopady své reklamy. A průběžně si ověřují, že se jim to vyplatí. Nacpat hromadu peněz do nějakého reklamního kanálu a pak doufat, jak to dopadne - tak to seriózní firmy opravdu nedělají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takové ty obavy ze Skynetu apod. jsou sice na místě, protože už tohle je vlastně svým způsobem snaha vynechat člověka z procesu („AI navrhla novou AI“), ale pořád máme v ruce trumf v podobě sekyrky. Ten kabel s přísunem energie se dá přerušit vždycky.

Aneb jak pravil „Ringo“: „Počkej, až tě vypnu, poleju tě kafem! A když ho zapnu, von nebude vědět, kdo mu to udělal!“

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Válka je vlastně úplně jednoduchá věc. Stačí jít na území nepřítele a vyhodit mu jističe. On se pak jistě sám rád vzdá :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je hodne naivna predstava. Precitajte si esej o AI na blogu WaitButWhy. Tam tiez vyvijali hypoteticku AI trenovanu na datasetoch. AI dosiahla max vykon, ktory offline datasety umoznovali.
Jedine zlepsenie bolo mozne, keby AI pripojili na Internet aby sa zacala trenovat na datach zo svetovej siete. Co teda spravili inzinieri? No na par sekund tu AI k Internetu pripojili. Za par tyzdnov boli vsetci mrtvi. A AI k tomu ani nepotrebovala sebauvodomenie.

"Vsichni jsou mrtvi Dejve".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To jsem si říkal dříve také... Jenže ta "sekyrka v ruce" bude fungovat jen do doby, než nám (nějaká) AI dá varování: jestli mi zkusíš vypnout jeden uzel, mé zbylé obratem odpálí třeba řízení letového provozu. Nebo "odpálí" to co schováváte pod zemí a co ve skutečnosti fakt odpálit nechcete. No a jestli si myslíte, že jste mě udrželi na serverech v laboratoři, tak to schválně zkuste... A v tu chvíli se lidstvo stane otroky strojů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Víc regulací, víc adidas :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak tu máme základy Skynetu.
Mne teď napadá jak budou právníci řešit kdo a jak může výsledné algoritmy AI používat, šířit atd.. Autorský zákon se na ně asi (zatím) nebude vztahovat protože je nevytvořil člověk, takže se asi z těchto algoritmů/databáz stane přísně střežené know-how.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Imho Skynet není zas taková fikce. Dříve či později (pokud už se tak nestalo?) se toho zmocní armáda, neboť co je lepší špion než inteligentní sw, který sám dokáže najít v cizím softu slabinu, a ve zlomku milisekundy svou heuristikou eliminuje vše čím by se ho kdokoli pokusil zastavit?
No a protože podle Murphyho "co se může pokazit to se pokazí, a co se pokazit nemůže, to se taky pokazí", v jednu chvíli se takový sw vymkne kontrole. A bude veselo. Binárně veselo :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám ten dojem , že Windows 10 už nějaká ASIAI tvoří. Takových přešlapů proti ergonomii a stále to má být to nej co Microsoft "pro lidi" nabízí .
Na druhou stranu k čemu vám budou telefony s procesory umožňující specifické AI operace ? Nejsme tak daleko aby se místo bitcoinů dala zneužít celá síť malých zařízení , ale s ohledem na sdílení výkonu efektivní platforma pro vývoj AI ?
Tak či onak snahy o předčasnou regulaci znamenají pochopení potenciálu AI. A zbytečnou se nechce stát žádná z globálních korporací ,takže zbrojit na poli AI budou všichni a všichni současně budou podporovat snahu o regulaci téhož .... Zakažte Atom , zakažte AI ..pak přijde jeden co celou dobu mlžil a s oběma poslušným ovečkám provětrá povětří .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Švanda začne teprve v tom okamžiku, až někdo neuronovou síť označí za bytost. Jak to dokážeme ? A jak to vyvrátíme ? Vycházím z představy, že lidští vdechovači života už si s kódem nebudou vědět rady. A může existovat, po vzoru Startreku, umělý život ? Nebo to bude vždy klam ? A byl by to klam, kdybychom člověka rozebrali na prvočinitele a analyzovali jeho "kód" ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podstata života nezáleží na formě . Důležité je zdali se rozhodne komunikovat . Ovšem my se tu již obáváme toho , že komunikaci s někým u koho Bitcoin může sloužit jako zdroj zisku prostě nebude považovat za dostatečně hodné a přeskočí nás jako žížalu v trávě a rovnou se začne chovat tak , aby ochránila sebe sama což každý myslící tvor činí od svého zrození .

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prijde mi zvlastni, ze i v relativne osvicene dobe se najdou takove zpatecnicke myslenky jak ze stredoveku. Nerozumim tomu jak to funguje, tak to asi musi byt patne ....
Presne proto se umelou inteligenci nazyva prachsproste strojove uceni neuronovych siti a s zadnou inteligenci nema nic spolecneho. Je to HYPE nazev, nic vic.
Na zaklade statistickych analyz kvanta dat, dokaze rozpoznat objekty na obrazku lip nez nejaky staticky algoritmus. Mi to neprijde ani zvlastni, ani prekvapive a uz vubec ne nebezpecne.
Zadny skynet ani nic podobneho nebo nejaka skutecna inteligence neni realna ani v nedohledne dobe, takze John Connor muze byt v klidu ... uz jenom proto, ze cestovani casem je holy SCIFI nesmysl.
Nicmene obava z toho, ze budou autonomni zabijeci systemy, je jiste na miste, ale nic se s tim delat neda. V dobe, kdy si za par kacek koupite dron, na ktery pridelate samopal i u kozomrdu, tak je stejne nejaka regulace bezpredmetna. My se budem regulovat a kozomrdi budou umistovat do dodavek automaticke turrety s detektorem pohybu jako takova vyspela AI, ktera bude presna a ta kamera a par serv na kalachu bude stat doslova par korun.
Samozrejme, ze by nemely byt "AI" na vypousteni zbrani hromadneho niceni, kdyz dojde treba k vypadku internetu:DDD
Na druhou stranu automaticke turrety pro hlidani hranic proti islamskym teroristum, to si dovedu zive predstavit:) Na druhou stranu by bylo asi hodne nebezpecne kdyby poslali treba nad syrii tisicovku dronu a ty by likvidovali, co by se pohlo, to uz by bylo dost za hranici a to by skutecne pripominalo svet podle Johna Connora:) A to i v pripade, ze by se system sam rozhodoval, jestli jde o civilistu nebo teroristu ci vojaka spratelene strany. Tohle by mohlo byt skutecne hodne nebezpecne. System seek and destroy, kdy to bude samo nejprve vyhledavat nebezpecne objekty a protivzdusnou obranu a pak az nebude nebezpeci sestreleni, tak zacne vyhlazovat obyvatele. Je to samozrejme lakava vec do takovych xindlu jako severni korea, tam by to asi smysl melo automomne vyhledat vsechny minometne zakladny a zlikvidovat je, ale stale by mel byt na druhem konci clovek, ktery rozhodne. Preci jen, kdyz je to ve vzduchu a zacne si to delat, co chce, tak to muze nekdo hacknout a poslat nad nejake vetsi mesto a proste jej samo vyhladit. Asi se nemusime bat, ze by to delali vyvojari androidu, takze tam zabezpeceni a nejaky killswitch jiste bude, ale moralni problem v tom mozna fakt je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stokrát můžeme tvrdit , že je to holý nesmysl a nejde to realizovat ....dokud nepřijde nějaký "blbec" a neudělá to .
Vždy bych se zastával toho , že při naší současné úrovni znalostí našeho vesmíru jsou určité věci téměř nemožné , však nikdy si tím nebudu i jako největší skeptik jíst na 100% .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako od umele inteligence, cili toho, co si 99.9% lidi pod timto slovem predstavi (nezavisle myslici entitu) jsme vzdaleni opravdu, ale opravdu daleko. Pokud to vubec nekdy bude, tak urcite ne v tomto stoleti. Ale doufam, ze jsi to nevztahoval i na cestovani casem, to doufam vis, ze je nesmysl, tam je 100% jistota, ze nic podobneho nejde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na jedné straně jsou vědci a inženýři, kteří na tom pracují. Jejich odhad vzniku nezávisle myslící entity se většinou pohybuje kolem poloviny tohoto století. A pak je tu debžot, který tvrdí, že to v tomto století určitě nebude. Na koho si vsadíte? Opravdu daleko jsme, ale jak se to vezme. Software, kde by mělo smysl, aby hrál go proti nejlepším hráčům, byl také dlouho v nedohlednu. Pak tu chvíli byl a teď už to zase moc smysl nemá, ale z druhé strany. Nezávisle myslící entita, se kterou by mělo pro nás smysl se bavit, také bude dlouho v nedohlednu. A pak tu najednou bude a během měsíců až let už nebude zase ona vidět moc velký smysl v tom, aby se bavila s námi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten obrázek, to je přímo ukázkový příklad špatné volby. Všichni lidi na pevnině/v moři, všichni draci ve vzduchu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Člověk se hned lekne že nějaký inteligentní program vytvořil jiný jiný inteligentní program a ono vlastně jen nějaký samoučící se algoritmus nastavil parametry pro jiný samoučící se program....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.