CDR.cz - Vybráno z IT

Umělá inteligence pomůže odhalit Alzheimerovu chorobu v raném stádiu

Alzheimerova choroba sužuje nemalý počet lidí. Až doposud nebyl na tuto nemoc vynalezen žádný lék. Vědci proto přišli s technologií umělé inteligence, která bude místo vědců procházet rozsáhlé záznamy pacientů i osob s potencionálním podezřením na tuto chorobu.

Zdroj

Alzheimerovu chorobu popsal poprvé Alois Alzheimerv roce 1906 a jedná se stručně řečeno o onemocnění, které postihuje paměť a jazykové schopnosti. Od té doby vědecké týmy pracují na tom, jak odhalit tuto nemoc v co nejranějším stádiu. Nejčastěji se používá metoda analýzy vybraného obrázku a jeho popisu. Tato metoda je jako výzkumný projekt ve velké Británii již od roku 1948. 

Alzheimer’s Society, britská společnost zabývající se výzkumem Alzheimerovy choroby, ve spolupráci se společností IBM Research a farmaceutickou společností Pfizer vyvinula umělou inteligenci, která by měla dokázat analyzovat výpovědi lidí popisující konkrétní obrázek a na základě toho určit, zda je u konkrétní osoby zvýšené riziko výskytu Alzheimerovy choroby, a to dokonce s přesností 70%.

Zdroj

Nová technologie by měla umět prozkoumat konkrétní úseky promluvy jedince a v nich najít jisté nepravidelnosti a odchylky. V praxi tak vykonává tu stejnou rutinu, kterou museli dělat manuálně lékaři, akorát je, na rozdíl od lidské bytosti, údajně přesnější a efektivnější. Navíc šetří i drahocenný čas doktorů. Za více než 70 let, kdy je projekt v provozu, má věda nasbíráno dostatečné množství vzorků, aby svůj algoritmus ověřila.

Bohužel nyní na tuto zákeřnou chorobu neexistuje žádný lék. Současná medicína dokáže tuto chorobu pouze zpomalit a díky tomu je brzká diagnostika této nemoci naprosto klíčová. Podle odborníků by mohla dokonce přispět i k nalezení takových látek, které by byly schopny nemoc zastavit.

Diskuse ke článku Umělá inteligence pomůže odhalit Alzheimerovu chorobu v raném stádiu

Žádné komentáře.