CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k V Liberci vyvinuli chameleoní uniformu pro vojáky, mění kamufláž dle prostředí

Takže vzor kamufláže sa mení podľa intenzity UV žiarenia, alebo keď teplota prekročí 40 °C ?
Alebo sa už UV žiarenie meria v °C ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Článek byl podán trochu chaoticky. Reaktivní barvy reagují na teplotu, vlhkost vzduchu i míře UV záření. Mira UV záření rozhoduje zda se pigment změní nebo ne. Teplota a vlhkost pak rozhodne jakou barvou. To aby voják ve stínu na poušti nezměnil barvu do zelena, protože teplota je jiná. Ale nm hodnoty jsou defacto stále stejné. Podstatná je ale cena a rychlost změny barvy. Ono vylézt z letadla a čekat 5h na změnu barvy....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Průměrná letní teplota v téměř celé oblasti Sahary se pohybuje nad 30 °C, např. Asuán 35 °C, Džíbútí 36 °C, Dallol (sídlo v Etiopii) 39 °C, Adrar (Alžírsko) 38 °C, Tozeur (Tunisko) 31 °C, Port Sudan 35 °C.

40°C se zdá jako moc, snad se to dle stínu bude měnit rychle(minuta)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

40 °C je prime slunce a v interiéru je de facto jedno jaké mate maskování. Změna rychlosti pigmentu bude podle me kolem 5 minut. Pak tam mate ten faktor UV záření. Naprosto jiný je u nás při 35°C na slunci a jiný v Marakesi opět při 35°C na slunci. Hodnotu uv záření určuje vlhkost vzduchu a čím je vzduch sušší, tím je hodnota UV slunce vyšší. Takže třeba v lesním porostu u Afghánistánu se může mundur změnit na bledší zelenou. V Amazonii bude doslova v nejtmavší zelené.
Oni nic svetoborneho nevymysleli, jen vzali existující technologii a použili v jiném odvětí. Otázka je spis nezávadnosti tohoto pigmentu na potici se kůži.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, že není nějaké video jak se to mění.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně , máme skvělé aplikovanou technologii , ale nikomu neukážeme jak k proměně dochází .... Na fotografiích vidím jen bílé pláště a jednu uniformu ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže to jen mění barvu/odstín dle teploty či intenzity záření. Nic chameleoního na tom není (nemění to vzor podle pozadí na kterém voják je)...
Mimochodem proč je na prvním obrázku jedna ta uniforma zrcadlově? A nebo to mění barvy jak chtějí jen v photoshopu?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nerad beru iluze, ale chameleon nemění vzor podle pozadí. Chameleon mění pouze barvy předem daných vzorů na jeho těle (mám doma Jemeňáka). Pokud by někdo chtěl případnou změnu vzoru dle pozadí přirovnat k nějakému zvířeti, které toto dokáže, tak k chobotnici :-). Takže ano, oblek může být skutečně chameleoní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemůže.Rozhodně nemění barvu čistě dle tepla a světla okolo. A důležité je co je pod tímto pojmem chápanů lidmi. Co umní či neumí Váš chameleon s tím nemá co dělat....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Z obrázků to vypadá, že je ta látka hrozně plastová - dost se leskne.
- Bude to nějakej "igelit" nebo "šusťák". Rozhodně to nevypadá na pohodlnou věc.

Vylepšit uniformu nebude vůbec jednoduchý.
- Musí otestovat příjemnost nošení, pevnost, zvukové vlastnosti, prodyšnost, pratelnost, odolnost, vlastnosti při průstřelu, ..., cenu. Těch parametrů bude spousta.

Taky si myslím, že je absolutní nesmysl, aby se barva měnila podle vlastností, které voják nemůže ovlivnit. Naopak voják musí mít pod kontolou každou část výstroje.

Dobrý je to jako prototyp a užitečný možná tak na pláštěnku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

taky si říkam podle toho co ukazaly a pišou , že spiše to je demo ano umíme to a to, dejte nám prachy at to mužeme možná vyrobit :)))
pokud to nepujde ovladat podle rozhodnuté / přepnutí vojáka tak je totálně k ničemu ! prostě jen další pokus o nic !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.