CDR.cz - Vybráno z IT

V roce 2025 by SD karty měly dosáhnout kapacity až 4 TB

Zdroj: Shutterstock

Vývoj v oblasti úložišť pokračuje nezastavitelným tempem, a společnost Western Digital není v tomto ohledu výjimkou. Nedávné oznámení naznačuje, že v roce 2025 můžeme očekávat průlom v kapacitě SD karet, s plány na vydání první 4TB SD karty již příští rok.

Tato zpráva přichází od společnosti Western Digital, která plánuje představit svou novinku na příští týden. Podle oznámení společnosti půjde o SD kartu standardu Secure Digital Ultra Capacity (SDUC) pod značkou SanDisk, určenou pro širokou škálu profesionálních aplikací, včetně náročného videa ve vysokém rozlišení.

Jedním z klíčových prvků této nové karty bude využití rozhraní UHS-1, podporujícího teoretické přenosové rychlosti až 104 MB za sekundu. To znamená, že karta bude schopna efektivně zpracovávat náročná média, včetně 8K videa. Avšak, i když bude schopna pracovat s formáty vyžadujícími vysokou kapacitu, záznam surového 8K videa by mohl být nad rámec jejích možností.

Zdroj: Shutterstock

Proč společnost Western Digital volí představení této karty na výroční akci The National Association of Broadcasters v Las Vegas? Tato událost je zaměřena převážně na profesionální tvůrce obsahu, kteří mají vysoké nároky na úložiště. Doufáme, že během akce společnost poskytne další podrobnosti o kartě, jako je typ NAND čipu či podpora různých režimů přenosu dat.

Otázkou však zůstává cena této technologické novinky. S ohledem na její pokročilé schopnosti a cílení na profesionální uživatele můžeme očekávat, že cena bude odpovídat jejímu výkonu. Současná cena 1TB karty SanDisk Extreme Pro SDXC UHS-I činí 140 $, což naznačuje, že 4TB verze nebude levným počinem.

Tento krok směrem k 4TB SD kartám ukazuje, jak technologický průmysl neustále hledá nové možnosti pro zvýšení kapacity úložišť. Pro profesionály s nároky na velké úložiště je to pozitivní vývoj, který otevírá nové možnosti v práci s médii ve vysokém rozlišení.

Nicméně, existuje také otázka důvěry ve značku SanDisk, která nedávno čelila několika soudním sporům kvůli selhání přenosných SSD disků. Tato negativa mohou některé zákazníky odradit a přimět je hledat jiné alternativy na trhu.

Diskuse ke článku V roce 2025 by SD karty měly dosáhnout kapacity až 4 TB

Pondělí, 15 Duben 2024 - 15:49 | Robin Seina | Když už hodlá WD vyrábět samostatné SD s...
Pondělí, 15 Duben 2024 - 15:30 | marder | Jsou uz dostupne 1.5TB varianty v prepoctu za $...

Zobrazit diskusi