CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Americké úřady poradí co dělat s dronem, kterého dostanete k Vánocům [video]

"V zemi "svobody" totiž smíte vše, až na tohle a tamto a k tomu ještě spoustu dalšího".

To ale plati v jakekoliv zemi na svete, ze? Kdyz uz rypu do USA, tak by to chtelo overit si jestli to co je v USA povoleno neni v jine evropske zemi primo trestne - napriklad v Ceske republice. Tyka se to primo provozu takzvanych dronu. U nas napriklad nesmi byt vybaven GPS prijimacem bez povinne registrace (dostane i oznaceni OK-XXXX ktere musi byt viditelne umisteno).

Staci se podivat na Youtube - jak s tim piloti dronu letaji po meste, bouraji do budov, do lidi, zkousi pronasledovat auta, dokonce i par expertu uz vletelo do cesty letadlu nebo vrtulniku.

Takove video co se s dronem smi a nesmi delat je pro vetsinu lidi co si to koupi povinnosti - vetsina z nich nema nejmensi tuseni do jake vysky (tech 300m tem co zkousi jak vysoko to leti stacit urcite nebude) a kde smi letat (ano, u nas). Existuje i pripad, kdy modelar letajici s vetronem na loukach nad Radotinem dostal navstevu Policie s tim ze jeho model vetsich rozmeru je videt na radarech Ruzynskeho letiste a je v nepovolene vysce (na diskusnich modelarskych forech snadno k nalezeni vcetne dalsi diskuse).

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

A ja si naivne myslel, ze tyhlety bezne drony do 300m ani nevyleti ... nicmene, mam podezreni, ze v cechach je to jeste mene ... 200m?

A ano, pokud je vas model videt na radarech letiste, tak uz musite byt s tim letistem domluveni, to dava smysl. Oproti tomu to o GPS prijimaci mi pripada jako zbytecna buzerace. Cemu to vadi?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

V South Park uz dronov poriesili :)
http://southpark.cc.com/full-episodes/s18e05-the-magic-bush
The Magic Bush

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

No já vám nevím, ale hodně se propíral nějaký zákon č.229/2013Sb, který pojednává o "bezpečnostním materiálu" Nevím jak na tom je v současnoti, ale tam se psalo, že dron do toho spadá a mohou je prodávat jen speciálně proškolení a používat jen speciálně proškolení atd. atd. (článek o tom jsem někde četl) Nějaká zmínka je i v článku o sběratelých vojenské techniky: http://neviditelnypes.lidovky.cz/pravo-jak-nastvat-volice-0x1-/p_spolecn...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud dron nemá kameru a neruší mě, je mi to fuk kde lítá. Jakmile má kameru, dostane pokutu :-) http://www.novinky.cz/krimi/341904-kamera-pomohla-chytit-vandaly-jeji-ma...

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Já si za existenci úřadu na ochranu osobních údajů nevybavuji situaci, kdy by ten úřad udělal něco, co bych mohl označit za správné.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

No, pokud ovšem nebudete létat s dronem poblíž jaderné elektrárny, parlamentu či pražského hradu. Mimochodem, připevnil už někdo na dron kameru se směrovým mikrofonem? Tohle je ideální nástroj pro špióny a bulvární novináře...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.