CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Vědci chtějí pomocí počítačové simulace zjistit, co je za černou dírou

To je všechno moc pěkný, ale nejdřív se musíme k nějaké té černé díře vůbec dostat natož uvažovat o komunikaci "za černou dírou". Myslím, že ani děti našich dětí se nedostanou dál než k Marsu, natož do černý díry - ovšem teda za předpokladu, že v tý černý díře už nejsme teď ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč by to mělo být v tomto pořadí? Taky jsme se na Měsíc museli dostat dříve, než přemýšlet, jak od tama komunikovat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Černá díra vznikne gravitačním zhroucením masivní hvězdy, tedy 3D objektu. Je to tedy "bod" v prostoru. Při pozorování z našeho směru se nám jeví třeba jako rotují disk mizející ve středu černé díry. Stejně tak se musí jevit při pohledu z jiného směru. Při kolapsu 3D tělesa přece nevznikne 2D struktura, která má jednu stranu, kterou vidíme, a druhou stranu, o které přemýšlíme, co za ní je. Pořád přece zůstane ono gravitačně zhroucené těleso v prostoru, které přitahuje hmotu ze všech směrů. Nebo mě něco uniká?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"sestrojili počítačovou simulaci"
Nazvat fantazírování simulací, to je docela odvaha. Anebo jim sama o sobě ze simulace známé fyziky ven z jejích hranic vyplynula jedna jediná vázaná a konzistentní jiná fyzika? Hodně pochybuji, protože to by se už asi topili v nobelovkách.
Mě prostě fascinují ty všechny kosmické počítačové "simulace", které od svých počátků někdy v 60, 70 letech, pořád dávají "správné" výsledky, i když ani tehdy, ani dnes neobsahují zdaleka to co by obsahovat měly :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že na titulním obrázku není černá díra, ale vizualizace pulsaru vyrenderovaná na základě simulace Planckova institutu :) Což mi připomíná, že jedna z teorií předpokládá, že v centru černé díry není singularita, ale Planckova hvězda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ak by CD pritahovala hmotu z tej velkej vedlajsej hviezdy, tak nejak by to mohlo vyzrat.. V strede CD nemusi a nebude singularita (bezrozmerny objekt, bod) ale nieco rozmerne, lebo potom by mala hociaka CD nekonecnu gravitaciu (keby mala nulovy rozmer) a teda by vsetky mali gravitaciu rovnaku :) vieme vsak, ze su vacsie/mensie CD, kedze maju roznu gravitaciu a z toho potom priamo vznika rozny polomer Horizontu udalosti. Imho su CD opakom bigbangu - kedy z energie vznikla hmota, v CD sa hmota zas meni na energiu, len potom preco ta gravitacia, mala by zaniknut..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co si ještě pamatuju z matematiky, tak existuje několik úrovní nekonečnosti :) Třeba přirozených čísel je nekonečný počet a racionálních je také nekonečný počet. Přitom racionálních je prokazatelně více... Chápu ale, že se tento princip nedá moc aplikovat, protože když ve fyzice někde vyjde nekonečno, je na čase se pořádně zamyslet :)
Osobně by mě moc zajímalo, co je za horizontem událostí. Ale bojím se, že takového objevu se nikdo z této generace nedožije.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z hlediska matematiky jich je snad stejně, podobně jako je třeba stejně sudých a celých čísel (dají se mezi sebou jednoznačně přiřadit prvky z obou množin), víc je třeba čísel reálných.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"lebo potom by mala hociaka CD nekonecnu gravitaciu" A na tuhle kokotinu jsi jak přišel? Každá ČD má gravitaci přesně takovou jako hvězda, ze které vznikla. Takže jak vidíš, s rozměrem to nijak nesouvisí. Původní hvězda byla velká, ČD je malá, oba objekty mají stejnou gravitaci. Zkus trochu přemýšlet, než něco vyblinkáš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že CD může zvětšovat gravitaci s tím, jak stahuje hmotu jiných těles. V extrémním případě spojení s jinou černou dírou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ak by mali rovnaku gravitaciu, tak by sa ako CD chovala aj povodna hviezda. Horizont udalosti je miesto v priestore okolo CD odkial je unikova rychlost vyssia ako c(lebo gravitacia).. v ktorom bode od povodnej hviezdy bola unikova rychlost >c? v zianom, ze..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Černou díru jde teoreticky udělat z čehokoliv, pokud se ten objekt stlačí pod daný průměr, pro Slunce to je myslím pár km. Akorát že prakticky dostatečnou sílu vyvine akorát gravitace dostatečně hmotné hvězdy. U původní hvězdy to gravitační zrychlení na povrchu nebude tak extrémní, ale čím menší průměr (nebo vyšší hmotnost), tím bude vyšší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jak si představují, že ta gravitace nezabije? Ve skutečnosti nevadí ani tak gravitace, jako její změna v závislosti na vzdálenosti. Na povrchu Země nebo pár pár km výš je gravitace skoro stejná, kolem objektů jako černé díry nebo neutronové hvězdy se při změně vzdálenosti o jeden milimetr změní gravitační zrychlení o několik řádů. To způsobí, že to všechny objekty musí roztrhat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.