CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Vědci odhalili další černou díru, která pohlcuje blízké galaxie

"Tato díra o hmotnosti 20 milionů Sluncí prolétla mezigalaktickým prostorem tak rychle, že by dokázala urazit cestu z naší Země na Měsíc za pouhých 14 minut."

Jak dlouho by jí to trvalo z Prahy do Brna? ;)

Je to docela šnek ta černá díra. Pokud by vyletěla ze Země při ukřížování Ježíše Christa, tak by k nejbližší hvězdě dorazila až když Hitler zakládal wehrmacht.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"plyn zahříván pohybem černé díry, která do něj naráží"
:0)))))
No docela jsem se zasmál. Jak někdo může seriozně napsat že černá díra naráží do plynu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Klidně se směj, ale jak mi potom vysvětlíš např. přítomnost temné energie ve vesmíru a její vměšování se do látek, které známe. Nemůžeme přeci popírat "vesmírné divy", když se jedná pouze o teoretické poznatky a rozmazané snímky, byť jsou pořízené nejšpičkovější optikou. Určitě je možné, že černá díra naráží do plynu, však pohlcuje látky, tělesa od hvězd po galaxie a nikdo ani neví, jak přesně funguje, právě kvůli již zmíněné temné energii, která vše absorbuje nebo přemění v další skrytou energii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Černá díra jakožto zhroucená hvězda? Singularita která do sebe vtáhne i světlo? Jak by mohla vrazit do mračna plynu? Jakmile se ten plyn dostane pod její horizont událostí začne do ní padat a otázka je jestli mu pak lze říkat plyn. Ale Samotná čarná díra už z principu nemá šanci do něčeho takového vrazit, jakoukoli hmotu i záření do sebe vtáhne a v její blízkosti navíc běží čas zcela jinak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak vesmír není úplně prázdné vakuum, nějaká hmota tam je. Co někde vysvětlovali, tak jde o to, že ta černá díra gravitačně působí na okolí a začne přitahovat hmotu v okolí. Vzhledem k velké rychlosti ji ale nestihne pohltit, protože mezitím je už dál. Po ní pak zůstávají místa s vyšší koncentrací hmoty (směřuje do místa, kde byla předtím ta černá díra) a ta už se pak může smršťovat samovolně. Pokud jí je dostatek, tak z toho mohou časem vzniknout i hvězdy...

Jinak u té rychlost, místo 14 minut ze Země na Měsíc by bylo lepší nějaké číslo. Když jsem to počítal, tak to vychází asi na 400-500 km/s. To je fakt docela rychlé, normální tělesa co prolétají kolem Země mají myslím řádově menší rychlost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mně to přijde pomalé. Jak jsem psal výše. Na Proximu by jí to ze Země trvalo cca 1935 let. Asi je vnímání co je rychle dáno jepičí délkou lidského života a vzdálenostmi v kosmickém měřítku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jak rychle myslíte, že se pohybují ostatní věci? Třeba meteoroidy vstupující do zemské atmosféry mají mít 10-70 km/s. To je řádově pomalejší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na tento popis jsem narazil na více serverech a mám za to, že jde jen o otrocký překlad, popřípadě hrubé zjednodušení mechanismu u zdroje. Může jít o více efektů, jimiž na své okolí černá díra působí.
Zaprvé, takto těžký objekt má kolem sebe zcela jistě halo tvořené prachem a plynem, který bude i ionizovaný. Z toho důvodu bude i obklopen magnetickým polem, které sice nemusí mít na velkou vzdálenost vysokou intenzitu, zato však dosáhne daleko. Plyn chycený v takových gigantických magnetických smyčkách může vytvářet něco, co by šlo nazvat šokovou vlnou, vyzářit v ní deionizací svou energii a následně opouštět sféru značně ochlazený. Proto se asi mimo jiné snaží nálezci tohoto jevu získat čas na Webbově teleskopu, protože by mohl ukázat oblast kolem černé díry.
Druhý efekt by pak mohlo být samotné gravitační působení černé díry, která prach a plyn prostě přitáhne z okolí svého průletu do míst, kudy již proletěla, a sice jej neochladí, ale zvýší jeho koncentraci dostatečně na to, aby vznikly nové hvězdy. Těžko to pak přirovnat k vodní hladině. Spíš k pneumatice, která v blátě vyrazí stopu, v níž se postupně vysráží voda z okolního bláta
Každopádně jednou se píše, že se tam plyn zahříval, podruhé zase, že se ochlazoval. Vzhledem k tomu, že tak nějak není konzistentní ani zdroj, moudrý z toho taky nejsem. Uvidíme, co se z toho vyvrbí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem četl, tak psali o tom druhém případu. Prostě to hmotu někam začne přitahovat a než ji stačí pohltit, tak už je pryč. Ta hmota se pak může přitahovat sama o sobě, to ji pak zahřívá a při dostatečném množství hmoty vznikne hvězda.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.