CDR.cz - Vybráno z IT

Vědecký koutek: Co se děje s plastovými nádobami, když je ohříváte v mikrovlnce?

Zdroj: Shutterstock

Mikrovlnná trouba je pohodlný a rychlý způsob, jak si ohřát nebo uvařit jídlo. Ale co když používáte plastové nádoby pro ohřev jídla v mikrovlnné troubě? Je to opravdu bezpečné? A co to dělá s vaším zdravím a životním prostředím?

Plastové nádoby jsou lehké, levné a snadno se čistí. Nicméně ne všechny jsou tak úplně vhodné pro použití v mikrovlnné troubě. Některé z nich mohou obsahovat látky, které se při ohřevu uvolňují do jídla a mohou být škodlivé pro naše zdraví. Tyto látky se obecnou frází nazývají kontaminanty potravin.

Mezi nejznámější patří například bisfenol A (BPA), ftaláty a styren. Tyto látky jsou známé jako endokrinní disruptory, což v praxi znamená, že mohou narušovat hormonální rovnováhu v našem těle. Ale mohou také způsobit rakovinu nebo poškodit reprodukci, nervový systém, imunitní systém nebo metabolismus.

BPA se používá primárně při výrobě některých druhů plastů, jako je polykarbonát nebo epoxy pryskyřice. Může se uvolňovat z plastů při vysokých teplotách nebo při kontaktu s kyselými nebo mastnými potravinami. BPA byl také spojován s řadou negativních účinků na zdraví, jako jsou například snížená plodnost, poruchy reprodukce, rakovina prsu a prostaty, obezita, diabetes, poruchy nervového systému, poruchy imunitního systému nebo poruchy chování u dětí.

Zdroj: Shutterstock

Jako další následují ftaláty, které se používají jako změkčovadla pro PVC plasty. Ftaláty se mohou uvolňovat z plastů při ohřevu nebo při kontaktu s tuky nebo oleji. Jak je známo, ty byly často spojovány s řadou negativních účinků na zdraví, jako jsou například snížená plodnost, poruchy reprodukce, poruchy vývoje pohlavních orgánů, rakovina varlat, obezita, diabetes, poruchy štítné žlázy nebo poruchy imunitního systému.

Styren je ze tří vyjmenovaných asi nejznámější. Používá se totiž při výrobě polystyrenu, plastu používaného pro pěnové kelímky, talíře, příbory nebo obaly na potraviny. Styren je karcinogen, což znamená, že může snadno způsobit rakovinu. A to kvůli tomu, že se uvolňuje z polystyrenu při ohřevu nebo při kontaktu s mastnými nebo kyselými potravinami. Byl spojován s řadou negativních účinků na zdraví, jako jsou například poškození mozku a nervového systému, podráždění očí, nosu a krku, bolesti hlavy a závratě, poruchy paměti a koncentrace nebo snížená imunita.

Jak tedy můžete předejít rizikům s používáním plastových nádob v mikrovlnné troubě vy? Zde je několik tipů, kdy je neindeální je tímto způsobem využívat:

Zdroj: Shutterstock

  • Když nejsou označeny jako vhodné pro použití v mikrovlnnoé troubě. Tyto nádoby by měly být vyrobeny z plastů, které neobsahují výše popsané látky. Naopak relativně bezpečné plasty jsou například polypropylen (PP), polyethylen (PE) nebo polyethylentereftalát (PET).
  • V momentě kdy jsou poškozené, popraskané nebo něčím zbarvené. Tyto nádoby mohou uvolňovat více kontaminantů potravin do jídla.
  • Při ohřívání mastných nebo kyselých potravin. Tyto potraviny mohou reagovat s plasty a opět jen mohou uvolňovat více kontaminantů do jídla a vystavovat vás nežádoucím účinkům.
  • Při ohřívání po delší dobu nebo na vysoký výkon. Tyto podmínky mohou zvýšit teplotu plastů a uvolňovat ještě více škodlivých látek do jídla.
  • Při opakovaném ohřevu. Každým ohřevem se totiž může uvolňovovat více a více škodlivých látek.
  • Na skladování jídla v lednici nebo mrazničce. Nízké teploty mohou způsobit, že se plasty stávají křehčími a uvolňují tak více kontaminantů. 
  • Když myjete nádobí v myčce. Horká voda a čisticí prostředky mohou poškodit plasty a později uvolňovat škodlivé látky do jídel. 

Diskuse ke článku Vědecký koutek: Co se děje s plastovými nádobami, když je ohříváte v mikrovlnce?

Středa, 30 Srpen 2023 - 15:08 | Mirda Červíček | Do mikrovlnky používám jen sklo či porcelán....
Pondělí, 21 Srpen 2023 - 19:40 | Driscoll | Vy trollové jste nikdy v životě asi nepsali do...
Pondělí, 21 Srpen 2023 - 13:50 | Kert | "polycarbonát" dobře ty. To si opsal od...

Zobrazit diskusi