CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Vědecký projekt ngEHT se pokusí zachytit chování černé díry v reálném čase

Kdyby tak autor v článku nepsal nesmysly:

https://www.youtube.com/watch?v=NOIjZ80F2Xo

hned ze startu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no nic proti ale jak chtěji zachiti něco co defakto nejde zachitit ? čerou diru nemužeme vidět , lze vidět jen zbytka světla a hmoty které pohlcuje , tady pokud se nepletu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je taky cílem projektu - zachytit pohyb hmoty v akrečním disku. Je to napsáno hned v perexu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V článku je doslova: "který stojí za pořízením historicky první fotografie černé díry, chce nyní vylepšit svůj virtuální teleskop a pořídit historicky první videozáznam černé díry" Což je z principu blbost.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jistě, "díra" je výraz pro něco, co ve skutečnosti neexistuje, stejně jako tma nebo chlad. Vyfotit studnu nebo důl je v tom případě taky z principu blbost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne není ze studny i z vnivřku dolu se světlo normálně šířit může, stejně tak ho lze navštívit a vrátit se odtud a to i vcelku... Díru jako takovou vyfotit jde (a díra jako taková není "nic" může být vyplněná například vzduchem či vodou, černou díru nikoliv.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je celkem jedno, jestli se z ní může nebo nemůže šířit světlo. Když vyfotíte vchod do jeskyně slabým foťákem, čip taky nepochytá fotony v místě otvoru. Černá díra je objekt s vlastní hmotností a tvarem, je ostře ohraničená, pouze dno nemá na druhé straně, ale v centru.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne není to jedno z černé díry prostě nevychází nic co jde byť teoreticky vyfotit a ani nic takového vycházet nemůže a tvrzení o tvaru černé díry a nějaké hranici je taky dost nesmyslné....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No když tak trváte na tom, že "co nevidím, neexistuje", tak vězte, že černá díra sestává z tzv. regionů. Nekončí tedy horizontem událostí (které jsou navíc pravděpodobně dva), ale pokračuje ergosférou. To je to, co u aktivních černých děr pozorujeme jako akreční disk. Ten už tam vidíte, ne?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Šmankote přestaňte plácat nesmysly. Kde já nebo někdo jiný tvrdí že co nevidím neexistuje?? Já jen tvrdím že nejde vyfotit ani nahrát na video nic co z principu nepustí do okolí ani světlo. "akreční disk" ani oblast těsně vně horizontu událostí není černá díra samotná, to je stejný blábol jako tvrdit že že neptun nebo pluto je slunce, nebo jako vyfotit místo miss univers jen její plavky a tvrdit že jsem vyfotil miss univers...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.